HABER7
Bolu'nun Kartalkaya mevkiinde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak'ta meydana gelen yangın faciasıyla ilgili 'sorumluluk' tartışmaları devam ediyor. 78 kişinin ihmaller nedeniyle hayatını kaybettiği yangın için hukukçular sorumluluğun hem Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda hem de Bolu Belediyesi'nde olduğuna işaret etti.
Hukukçuların görüşüne göre, otelin bulunduğu bölge turizm bölgesi sayıldığı için tüm denetiminden Turizm Bakanlığı sorumlu. Bolu Belediyesi ise 12 Aralık 2024'te düzenlediği, otelin yangına yeterli olmadığını gösteren raporu sümenaltı ederek Bakanlığa tebliğ etmediği ve savcılığa bildirmediği için sorumlu.
MÜCAHİT BİRİNCİ: HEM BAKANLIK HEM BELEDİYE SORUMLU
Grand Kartal Otel yangınındaki sorumluluk için Kültür ve Turizm Bakanlığı belediyeyi, Bolu Belediyesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı gösterirken AK Partili hukukçu Mücahit Birinci sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşımda bulunarak iki kurumun da sorumluluk sahibi olduğunu söyledi.
AK Partili hukukçu Mücahit Birinci
Bolu Belediyesi'ni oteldeki yangına karşı eksiklikleri günler önce tespit edip susmakla suçlayan Birinci, o bölgenin tüm denetiminin bakanlıkta olması nedeniyle de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu ifade etti.
Sorumluluk Bolu Belediyesi'nde ve Turizm Bakanlığı'nda.
Bolu Belediyesi yangına karşı eksiklikleri tespit etmiş ama susmuş.
Turizm Bakanlığı o turistik bölgenin tüm denetimiyle zaten genel sorumlu.
Ne yönetmelikte ne yasada karmaşa var. Karmaşa yaratan maalesef siyasi…
Birinci sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;
Sorumluluk Bolu Belediyesi'nde ve Turizm Bakanlığı'nda.
Bolu Belediyesi yangına karşı eksiklikleri tespit etmiş ama susmuş.
Turizm Bakanlığı o turistik bölgenin tüm denetimiyle zaten genel sorumlu.
Ne yönetmelikte ne yasada karmaşa var. Karmaşa yaratan maalesef siyasi kariyerler.
REZAN EPÖZDEMİR: SORUMLULUK HEM BAKANLIKTA HEM DE BELEDİYEDE
Yangın faciasına ilişkin konuşan bir diğer hukukçu Rezan Epözdemir de sorumluluğun hem Bakanlık hem de belediyede olduğunu söyledi. Bolu Belediyesi'nin sorumluluğuna ilişkin otelin 12 Aralık'ta yaptığı müracat üzerine verilen olumsuz itfaiye raporunu ve belediye başkan yardımcısının imzasıyla geri çekilen başvuruya dikkat çeken Epözdemir "Halbuki yapılması gereken ; Başvuruyu iptal etmemek, bu raporu ilgilisine ve Bakanlığa tebliğ etmek ve Savcılığa bildirmektir. Şayet bu yapılsaydı bu otelin turizm işletme belgesi iptal edilirdi ve otel faaliyetten men edilirdi. Bu nedenle Bolu Belediyesi görevlilerinin hukuki ve cezai sorumluluğu söz konusudur." dedi.
Hukukçu Rezan Epözdemir
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluğuna da değinen Epözdemir turizm işletme belgesinin bakanlık tarafından verildiğini ve belgenin devamı için rutin olarak kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Epözdemir "turizm işletme belgeli bir otelin denetim ve kontrol yetkisi bakanlıktadır, belgenin devamı için engel bir durumun olup olmadığını rutin olarak kontrol etmesi gereken bakanlıktır, turizm işletme belgeli bir otelin itfaiye raporunda bir eksiklik var ise bu rapor eksikliğini denetleyecek olan ve bu denetimler kapsamında, müracaat ederek itfaiyeden rapor istemesi gereken bakanlıktır, bu rapor başlangıçta yoksa veya süreç içerisinde yangın güvenliğine ilişkin önlemler yetersiz kalıp raporun güncellenmesi gerekirse, bu rapor güncellenmez ve ibraz edilemezse, tıurizm işletme belgesini iptal edecek olan da bakanlıktır. İş bu gerekçelerle Kültür Turizm Bakanlığı görevlileri de sorumludur." ifadelerini kullandı.
Editor : Eshahaber