Dünya

İran ABD seçimlerinde çalınan belgeleri rakiplerle paylaşıyor iddiası

FBI, İranlı bilgisayar korsanlarının Trump'ın kampanya bilgilerini çalıp Biden'ın kampanya ortaklarına gönderdiğini açıkladı.

İran ABD seçimlerinde çalınan belgeleri rakiplerle paylaşıyor iddiası
19-09-2024 16:03
Google News

FBI ve iki devlet kurumu Çarşamba günü yaptıkları açıklamada İranlıların, eski Başkan Donald Trump'ın kampanyasından kamuya açık olmayan çalıntı materyalleri içeren "istenmeyen e-postaları" Demokrat siyasi rakibiyle ilişkili kişilerle paylaştığını söyledi.

'GÜVEN BALTALAMAK' İÇİN ATILAN ADIMLAR

FBI ve Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı yetkilileri, Başkan Joe Biden'ın kampanyasıyla ilişkili alıcılara göderilen e-postalara hiçbir yanıt gelmediğini söyledi.

Hükümet yetkilileri bunu "anlaşmazlığı körükleme ve seçim sürecimize olan güveni baltalama" çabasının bir parçası olarak kınadı.

'İRAN'A SUÇLAMA'

Ajanslar geçtiğimiz ay Trump'ın kampanyasının Haziran ayında İran'ı hackleme girişimiyle suçlamasının ardından İran'ın bu yıl her iki partinin başkanlık kampanyalarını tehlikeye atma çabalarının arkasında olduğunu doğrulamıştı. Yapılan açıklamaya göre İranlı hackerlar Haziran sonundan bu yana Trump'ın kampanyasıyla bağlantılı kamuya açık olmayan çalıntı materyalleri medya kuruluşlarına iletmek için girişimlerde bulundu ama FBI bütün faaliyetin takibindeydi.

'SEÇİM DÖNEMLERİ HASSAS DÖNEMLERDİR'

Ajanslar ayrıca Kasım ayı öncesinde, özellikle Rusya, İran ve Çin gibi "kendi çıkarları için ABD toplumundaki bölünmeleri şiddetlendirmeye çalışan ve seçim dönemlerini kırılganlık anları olarak gören" ülkelerin ABD seçimlerine müdahale etme çabalarının arttığı konusunda uyarıda bulundu.

'İRAN HARRİS'E YARDIM EDİYOR'

Trump kampanya sözcüsü Karoline Leavitt Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İranlıların Demokrat aday olarak Biden'ın yerine geçen Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e yardım etmek istediklerini çünkü "Başkan Trump'ın sert yaptırımları geri getireceğini ve onların terör saltanatına karşı duracağını bildiklerini" söyledi.

'YASADIŞI GÖZETLEME'

Trump Çarşamba gecesi Truth Social'da yayınladığı büyük harflerle yazılmış bir gönderide Harris ve kampanyası 'YASADIŞI ŞEKİLDE BENİ GÖZETLİYOR' ifadelerini kullandı.

HARRİS'İN EKİBİ YAKIN TAKİPTE

Harris'in kampanya sözcüsü Morgan Finkelstein, kampanyanın hackleme girişimini öğrendiğinden beri emniyet güçleriyle işbirliği yaptığını söyledi. Finkelstein yaptığı açıklamada, "Kampanyaya doğrudan herhangi bir materyal gönderildiğinden haberdar değiliz; birkaç kişi spam veya kimlik avı girişimi gibi görünen bir şeyle kişisel e-postalar hedef alındı" ifadelerini kullandı.

KOLLUK KUVVETLERİ TEYİT ETTİ

Üç federal kolluk kuvveti kaynağı Harris kampanyasının yaptığı açıklamanın doğruluğunu teyit ederek, kolluk kuvvetlerinin Trump kampanyasından çalınan bilgileri takip ettiğini ve Biden'ın kampanyasıyla bağlantılı birkaç kişinin bu bilgileri içeren e-postalar aldığını tespit ettiğini söyledi.

Kaynaklar, alıcıların e-postalara hiç yanıt vermediğini ve oltalama girişimi gibi göründükleri için açmamış bile olabileceklerini ekledi. Kolluk kuvvetlerinin bu kişilerle ve Biden kampanyasıyla iletişime geçerek e-postalardan haberdar ettiğini söyledi.

'BM'NİN HİÇ BİR ŞEKİLDE KABUL EDİLEMEZ SUÇLAMALARI'

Yarı resmi Fars haber ajansının Perşembe günü bildirdiğine göre İran, Birleşmiş Milletler elçisinin "tamamen temelsiz, inandırıcılıktan ve meşruiyetten yoksun" ve "hiçbir şekilde kabul edilemez" olarak nitelendirdiği suçlamaları reddetti.

BM'DEN CEVAP

BM elçisi Ali Bahreini, Tahran'ın "ABD seçimlerine müdahale etmek gibi bir motivasyonu ya da niyeti olmadığını" söyledi ve İran'ın tam olarak yanıt vermesi için ABD'yi kanıtlarını sunmaya çağırdı.

Geçen ay yayınlanan bir raporda, hükümet destekli siber saldırıları izleyen Google'ın Tehdit Analizi Grubu, İslam Devrim Muhafızları'na bağlı İranlı bir hacker grubunun Mayıs ve Haziran aylarında bir kimlik avı operasyonunda hem Trump hem de Biden-Harris kampanyalarını hedef aldığını söyledi.

ADALET BAKANLIĞI MÜDAHİL OLACAK

NBC News bu ay iki emniyet yetkilisine dayandırdığı haberinde Adalet Bakanlığı'nın Trump'ın kampanyasının hacklenmesiyle ilgili olarak suç duyurusunda bulunmayı planladığını bildirdi.

'SİBER DESTEKLİ KAMPANYA'

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonundan bir sözcü, ülkenin operasyondaki rolünü reddetti. Adalet Bakanlığı, İranlıları son başkanlık seçimlerinde seçimlere müdahale etmekle suçlamıştı. 2021 yılında Adalet Bakanlığı, 2020 başkanlık seçimleri sırasında Amerikalı seçmenleri korkutmak ve etkilemek için "siber destekli" bir kampanya yürüttükleri gerekçesiyle iki İranlı hakkında suç duyurusunda bulundu.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray515+13
2Fenerbahçe513+11
3Beşiktaş410+6
4Başakşehir FK510+4
5Eyüpspor59+4
6Samsunspor59+3
7Konyaspor57-1
8Sivasspor57-1
9Antalyaspor57-3
10Göztepe46+2
11Kasımpaşa55-2
12Trabzonspor440
13Çaykur Rizespor54-10
14Kayserispor43-1
15Gaziantep FK43-3
16Alanyaspor53-5
17Bodrum FK53-5
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ