Dünya

İran polisinden yeni cumhurbaşkanına başörtüsü uyarısı

İran'da bu ay başında düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini reformcu aday Mesud Pezeşkiyan'ın kazanmasının ardından ülkede daha ılımlı politikalar izlenmesi beklentileri artarken, İran Polis Teşkilatı'ndan zıt yönde bir açıklama geldi.

İran polisinden yeni cumhurbaşkanına başörtüsü uyarısı
25-07-2024 09:37
25-07-2024 09:39
Google News

İran Emniyet Teşkilatı'nın iki numaralı ismi olan Müdür Yardımcısı Kasım Rezai, "İslami giyim kuralları hem bir yasal zorunluluk hem de dinimizin emridir. Bu nedenle hiçbir şey değişmeyecek." dedi. Rezai, kuralları ihlal edenlere tolerans gösterilmeyeceğini, "herhangi bir yeni politik dalga veya hükümet değişiminden" etkilenmeyeceklerini söyledi.

Bu açıklama, yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'a "uyarı" olarak algılandı.

Reformcu bir isim olarak seçimlerde muhafazakar rakiplerini geçmeyi başaran Pezeşkiyan, kampanyası sırasında ahlak polisinin baskısını eleştirmiş, göreve gelirse buna son vereceği taahhüdünde bulunmuştu.

"AHLAK POLİSİ"NİN TUTUMUNA TEPKİLER VAR

İran'da "ahlak polisi" olarak adlandırılan yapı, din temelli yasaklara uyulup uyulmadığını denetlemekten sorumlu. Tutumu uluslararası kamuoyunun yanı sıra ülke içi muhalefetin de tepkisini çekiyor.

MAHSA AMİNİ'NİN AHLAK POLİSİ NEZARETİNDEKİ ÖLÜMÜ

İran'da ahlak polisi, kuralları ihlal ettiğini düşündüğü bir kişiyi gözaltına alma yetkisine sahip. Eylül 2022'de başkent Tahran'da yeterince örtünmediği gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini polis nezaretinde fenalaşmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. 22 yaşındaki genç kadının ölümüyle ilgili işkence ve kötü muamele iddiaları ülke çapında büyük tepkilere ve şiddetli protesto gösterilerine yol açmıştı.

DAHA SERT BİR YASA İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

İran'da katı muhafazakarların çoğunlukta olduğu meclis de aylardır giyim kurallarını ihlal edenlere daha ağır cezalar öngören yeni ve daha sert bir yasa üzerinde çalışıyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ