Barındırdığı enzim ve minerallerden dolayı pek çok ilacın içeriğinde de yer alan ısırgan otu, tıp alanında kullanılmasının yanı sıra yemeklerde ve ısırgan otu çayı olarak da tercih ediliyor. Sürtünme dokunma gibi durumlarda kaşındırıp batma hissi oluşturduğu için zararlı diye düşünülse de ısırgan otu çayı içenlerin sağlığında ciddi olumlu etkiler mevcut.
ISIRGAN OTU FAYDALARI NELERDİR?
Doğada yer alan pek çok bitkinin insan sağlığı üzerinde farklı etkileri bulunur. Isırgan otu da bu faydalı bitkilerin başında gelir. Kullanım tarihi çok eski dönemlere dayanan ısırgan otu insan sağlığı için adeta bağışıklık güçlendirici. İçeriği nedeniyle anti mikrobiyal ve antioksidan özelliğine sahip. Bunun yanı sıra ağrı kesici etkisi de bulunan ısırgan otunun faydalarını sizler için sıraladık:
Vücutta oluşan toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar.
Böbrek taşı oluşumunu önler.
Baş ağrısına faydalıdır.
Vücuttaki ödemin gitmesinde etkilidir.
Kan dolaşımının dengelenmesinde etkilidir.
Kalp sağlığı için yararlıdır.
İdrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçer.
Solunum rahatsızlıkları yaşayan kişilere önerilir.
Alerjik bünyesi olanlara önerilir.
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılması iyidir.
Kireçlenme ve eklem ağrısı yaşayan kişiler çay olarak tüketebilir.
Prostat problemi olan erkeklerin tüketmesi faydalıdır.
Kemikleri güçlendirir.
Saç köklerini besleyerek saç derisinin hava almasını sağlar ve saçlar daha gür uzar.
Cilt sağlığı üzerinde faydalıdır.
ISIRGAN OTU ZARARLARI
Isırgan otu tüketimi güvenilir bitkiler arasına girse de toplama sırasında eldiven kullanılmadığı takdirde ciltte tahriş meydana getirir. Bunun yanı sıra yaygın olmasa da ısırgan otunun bir takım zararları bulunmakta:
Terleme
Mide bulantısı
Kusma
İshal
Isırgan otu kullanımında en çok dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri ise taze ısırgan otunun cilt üzerine ya da yaralar ile direkt temasından kaçınılmalıdır.
ISIRGAN OTU NASIL KULLANILIR?
Isırgan otu kurutulduktan sonra uzunca bir süre yapısını bozmadan saklanmaya müsait bir bitkidir. Tohumu baharatçılarda, tazesi ise semt pazarlarında satışa sunulan bitki ile salata yapılabileceği gibi çayı da demlenebilmektedir. Haşlayarak ve üzerine yoğurt ilave ederek salata şeklinde servis edebilen bitki aynı zamanda haşlandıktan sonra içine biraz kıyılmış pırasa ekleyerek börek olarak da kullanılabilir… Isırgan otu ile tohum çayı ve kök çayı da hazırlayabilirsiniz. Mutfakta yiyecek olarak tüketilmenin yanı sıra kozmetik sektöründe de yer edinen bitki genellikle saç için tercih edilmekte.
Editor : Eshahaber