Dünya

İsrailli gazeteci Gideon Levy, Netanyahu'nun ateşkesi ertelemek için her yola başvurduğunu anla

İsrailli gazeteci ve yazar Gideon Levy, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun çatışmanın bitmesini istemediğini ve "çatışmanın sona ermesini ve ateşkesi ertelemek için mümkün olan her şeyi yaptığını." belirtti.

İsrailli gazeteci Gideon Levy, Netanyahu'nun ateşkesi ertelemek için her yola başvurduğunu anla
02-08-2024 21:13
Google News
eshahaber Gündem Haberler....
Ankara

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Levy, "Suikastlar ezber bozan şeyler değiller, hiçbir zaman olmadılar ve olmayacaklar bu yüzden bu cinayetlerin hepsi anlamsız." ifadesini kullandı.

Levy, İsrail'in Hamas ve Hizbullah liderlerine düzenlediği suikastların "bazı İsrailli kabadayıların egosunu" tatmin etmekten başka bir amaca hizmet etmediğine dikkati çekti.

Suikastların ne İsrail'in çıkarlarına ne de güvenliği oluşturmaya hizmet ettiğini söyleyen Levy, "Bu herkesin kendilerinin ne kadar sofistike olduklarını göstermek için James Bond olmak istediği çocuk oyunu gibi." dedi.

Levy, Netanyahu'nun "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi öldürmenin Hamas'ı ortadan kaldıracağını ve İsrail'in hedefine ulaşacağını" düşündüğünü ancak bunun tamamen gerçeklikten kopuk bir düşünce olduğunu vurguladı.

Hamas'ın Netanyahu'nun düşüncesinin aksine siyasi açıdan 7 Ekim öncesinden "çok daha güçlü" olduğunu aktaran Levy, "Siyasi olarak Hamas bugün Batı Şeria'da, Arap dünyasında, belki de tüm dünyada çok daha popüler, çok daha fazla kabul görüyor." diye konuştu.

Levy, geçmişte suikasta uğrayan Hamas liderlerini hatırlatarak, İsrail'in her seferinde Hamas'ın ortadan kaldırıldığını öne sürdüğünün ancak "birkaç ay sonra daha güçlü bir Hamas görüldüğünün" altını çizdi.

"Netanyahu çatışmanın bitmesini istemiyor"

Son zamanlarda düzenlenen suikastların Netanyahu'nun Gazze'deki çatışmanın devam etmesini istediğine işaret ettiğini kaydeden Levy, ateşkes görüşmelerinin "müzakerecilerden biri öldürüldüğünde" devam edemeyeceğinin altını çizdi.

Levy, ateşkes görüşmelerinin uzun bir süre erteleneceğini belirterek, "Ya görüşmelere devam edersin ya da suikastlara, ikisini birlikte yapamazsın." şeklinde konuştu.

Yakın zamanda bölgesel bir savaş ile karşı karşıya kalınabileceğini aktaran Levy, böyle bir durumda ateşkes konusunun değerlendirilmeyeceğini ve kimsenin İsrail'le diyaloğa girmeyeceğini dile getirdi.

Levy, İsrailli esirlerin geri alınmasının hiçbir zaman Netanyahu'nun hedefi olmadığının altını çizerek, Başbakan'ın "gerilimi tırmandırmak istiyormuş" gibi davrandığını belirtti.

Aklı başında kimsenin Heniyye'nin öldürülmesinin İsrailli esirlerin geri alınmasına katkı sağlayacağını düşünmediğini anlatan Levy, bu suikastın aksine bunu ertelediğini ancak Netanyahu'nun "amacının da" bu olduğunu kaydetti.

Levy, "Netanyahu çatışmanın bitmesini istemiyor; çatışmanın sona ermesini ve ateşkesi ertelemek için mümkün olan her şeyi yapıyor. Bunun yüzünden de esirlerin hayatlarıyla oynuyor." ifadelerini kullandı.

Bölgesel savaş olasılığını anımsatan Levy, İran'ın bu senaryoya dahil olacağını düşünmediğini kaydetti.

Ne olmuştu?

Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür, İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramıştı.

İran ile Hamas, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu belirtirken, Tel Aviv yönetimi bu suikasta ilişkin suskunluğunu sürdürüyor.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 480 Filistinli öldü, 91 bin 128 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 331'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 684 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 594 Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ