Ekonomi

İstanbullular isyanda! Su faturaları ilk kez elektrik faturalarını geçti

Ekonomi - İstanbul Büyükşehir Belediyesinin suya yaptığı peş peşe zamlar ve sayaç okuma sürelerinin uzatılarak metreküp suyun fiyatı ciddi oranda artışla hesaplanmasının ardından tarihte ilk kez elektrik faturaları su faturalarını geçti.

İstanbullular isyanda! Su faturaları ilk kez elektrik faturalarını geçti
04-09-2024 20:27
Google News

  HABER7

İstanbul'da son aylarda artan su faturaları vatandaşları isyan ettirdi. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan su faturaları, adeta doğalgaz ve elektrik faturalarını geçti.

İSKİ'DEN SAYAÇ OKUMA TUZAĞI

İBB Meclisi'nde alınan kararlara göre, İSKİ 14 Mayıs'ta su faturalarına kullanım miktarına göre önemli zamlar yaptı. Özellikle 30 metreküp ve üzeri su kullanımlarında, konut başına düşen metreküp suyun fiyatı ciddi oranda arttı. Kararla birlikte İSKİ personelleri ise 29-30 günde bir okunması gereken sayaçları 35-40 günde bire çekti. İBB tarafından yapılan bu uygulama ile vatandaşlar otomatik olarak 30 metreküp üzeri lüks tüketim tarifesini kullanan kısma geçmesiyle birlikte faturalar kabarık gelmeye başladı. 

Su faturalarında 1’inci kademede fatura gün sayısı 25-35 gün olup 0-15 metreküp için 32.38 lira ve atık su kullanım bedeli talep ediliyor. 2’nci kademede ise 15-30 metreküp için 49.17 lira fatura çıkarılıyor.

VATANDAŞLAR SOSYAL MEDYADA İSYAN ETTİ

Su faturalarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar önceki aylarda ödedikleri faturaların 2-3 katına çıkan su faturaları ile karşılaştı. Vatandaşlar, sosyal medyada yüksek su faturalarına karşı tepkilerini dile getirdi. Birçok kişi, İSKİ'nin faturalardaki artışı kademeli olarak artırdığına dikkat çekti.

SU FATURALARI ELEKTRİK FATURALARINI GEÇTİ

İSKİ'nin kestiği Haziran ve temmuz ayı faturalarıyla Türkiye tarihinde bir ilk de beraber yaşandı. Türkiye'de ilk kez vatandaşlar su faturasına elektrik faturasında fazla ücret ödeme zorunda kaldı. 

EKONOMİSTLER BİLE İSYAN ETTİ

İstanbul'da hemen hemen tüm vatandaşların tepki gösterdiği faturalara artık ekonomistlerde çıktığı canlı yayınlarda dile getirmeye başladı. Ekonomist Mert Başaran, Ekol Tv'de bugüne kadar elektrik faturasını geçen su faturasına şahit olmadığını belirterek ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldığını söyledi.