HABER7
Tunceli’de kaçak keçi avcılığı yaptığı iddiasıyla gündeme gelen İYİ Parti Milletvekili Ünal Karaman’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde keçi sayılarıyla yakından ilgiliendiği belirlendi.
İYİ Parti'nin Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi olan Ünal Karaman’ın bu vasfıyla Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması talebiyle Ankara keçileri hakkında soru önergesi verdiği öğrenildi.
Ünal Karaman’ın soru önergesinde Ankara keçisi sayısının düştüğü bu nedenle tiftik üretiminde azalma meydana geldiğinden şikayet ettiği kaydedildi.
Karaman’ın 21 Mayıs 2024 tarihli soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Anadolu coğrafyasına özgü bir keçi türü olan Tiftik (Ankara) Keçisinden elde edilen tiftik üretimi, ülkemizde son yıllarda ciddi şekilde azalmıştır. 1980'li yıllarda ülkemizde beslenen 4 milyon Ankara keçisinden yılda 6 bin ton tiftik üretilmekteydi. Ancak günümüzde keçi sayısı 100 bine, tiftik üretimi ise 400 tona kadar düşmüştür. Mevcut keçilerden gerekli verimin alınmaması da bir diğer sorundur.
En değerli tekstil hammaddeleri arasında yer alan tiftik üretimi Türk topraklarında doğmasına rağmen bugün rekabetçiliğini başka ülkelere kaybettiğimiz bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Basında yer alan haberlere göre ülkemizde kalan son 85 bin tiftik keçisinin 2 bini Kazakistan'a satılmış olup 20 bin tanesinin daha satılması gündemdedir. Bu durum elimizdeki tiftik keçisi varlığının %25'inin yurtdışına çıkartılması ve kendi elimizle yeni bir rakip oluşturmamız anlamına gelecektir.
Ülkemiz için büyük öneme sahip, milli bir değerimiz olan tiftik keçilerinin sayılarının artırılması ve tiftik üretiminin daha verimli hale getirilmesi besicilerimiz ve ülke ekonomimiz için çok büyük öneme sahiptir.”
"KEÇİ SAYIMIZ NEDEN AZALDI?"
İYİ Parti’li Ünal Karaman’ın hususa ilişkin Bakan Yumaklı’ya yönelttiği sorular ise şöyle:
1. Türkiye olarak 1900'lü yıllar boyunca tiftik üretiminde lider konumda iken günümüzdeki bu gerileyişin sebebi nedir? Ülkemiz neden tiftikte ithalatçı konuma düşmüştür?2. Ülkemizdeki tiftik keçisi varlığı ne gerekçe ile bu kadar azalmıştır?3. Son 10 yılda ülkemizde kaç tiftik keçisi yurtdışına satılmıştır?4. Basında yer alan toplamda 22 bin tiftik keçisini bulacağı söylenen satışla ilgili Bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır?5. Ülkemizde tiftik keçisi sayısını arttırmaya yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?6. Ülkemizdeki tiftik keçisi besicilerini desteklemeye yönelik Bakanlığınızın ne gibi çalışmaları vardır? Bakanlığınız mevcut destekleri artırma hususunda bir çalışma yapmakta mıdır?7. Bakanlığınız tiftik keçilerinin sağlıklı bir şekilde beslenebileceği meralar konusunda hangi çalışmaları yapmaktadır?8. Tiftik kırkımı ve kırkım sonrasında sınıflandırarak tasnifi konusunda yetiştirici eğitimi yapılmakta mıdır?DRON KAMERASINA YAKALANDILAR
Tunceli’nin Pertek ilçesinde koruma altındaki yaban keçilerini avladıkları tespit edilen ve İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman’ın da eşlik ettiği öne sürülen kaçak avcılara cezai işlem uygulamıştı.
Kolonkaya köyü mevkisinde yaban keçisi avlandığını gören vatandaşlar, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi Müdürlüğüne bildirmişti. İhbar üzerine bölgeye giden ekipler, arazideki incelemede Elazığ’dan kente gelen ve aralarında Karaman’ın da eşlik ettiği öne sürülen 4 kişilik grubun, kaçak olarak 2 yaban keçisi avladığını tespit etmişti.
Kaçak avcılar hakkında, 4915 sayılı “Kara Avcılığı Kanununa muhalefet” suçundan idari işlem başlatılarak para cezası kesilmişti. Kaçak avlanan yaban keçilerine ve av tüfeklerine el konulmuştu.
KARAMAN: ORADAYDIM AMA AVLAMADIM
İYİ Parti Milletvekili Ünal Karaman, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, botla bölgede bulunduğunu doğrularken, kaçak avcılık yaptığı iddialarını reddetti. Karaman, kendisine para cezası kesilmediğini, bu hususta yetkinin sadece TBMM’de olduğunu söyledi.
Karaman, “Haberde geçen şahsımla ilgili tek doğru; olay günü Malatya’daki parti programımız sonrası bölge gezisi sırasında misafir olarak bulunduğum botun bölgede olmasıdır. Partimizin Malatya programı sonrası bölge gezisi sırasında misafir olduğum botta uyurken haberde bahsi geçen olaydan değerli jandarma personelimizin bilgilendirmesiyle haberdar oldum. İlgili botun haberde belirtildiği gibi kaçması, kovalanması, takip edilmesi gibi bir durum da söz konu olmayıp gerçek dışıdır. Siyaseten vatanı savunmak için görev üstlenmişken jandarmadan kaçan bir duruma düşmeyeceğimizi sevenlerimiz çok iyi bilmektedir. Bu tarz bir üslup ‘çamur at izi kalsın’ yaklaşımıdır.” dedi.
Ünal Karaman, jandarma personeline arama izni verdiğini belirttiği açıklamasında, “Yasamızda milletvekillerinin özel statüye tabi olarak aranması mümkün değilken tarafımca bu statü kullanılmamış aksine jandarmanın ortada bir suç, kabahat, suçlu veya kabahatli varsa derhal bulunması için yardımcı olunmuştur.” ifadelerini kullandı.
Karaman, “İddia konusu eyleme karışmadığım gibi ceza verilmesi de söz konusu değildir. Kaldı ki yasal prosedür gereği herhangi bir para cezasıyla ilgili yetki sadece Türkiye Büyük Millet Meclisindedir. Konu TBMM’den de takip edilebilir.” sözlerini sarf etti.
Kamuoyuna,
Öncelikle vatanperver ve vatansever kişiliğim sebepli siyaseten farklı fikirlerde olduğumuz kişi ve gruplarca toplumumuzca önem arz eden canlı sevgisi konusunda yıpratılmak istendiğimin farkındayım. Bahsi geçen canlı da ülkemizde inanış sahiplerince özel önem…
Editor : Eshahaber