Gündem

Kadınlar ve gençlerin "finansal okuryazarlık" farkındalığı artırılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) arasında "Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Kadınlar ve gençlerin
12-06-2024 16:42
Google News
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile SPK arasında Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü, Bakanlıkta düzenlenen törenle imzanlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen imza törenine, Bakan Yardımcısı Leman Yenigün ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül katıldı.

Gönül, SPK öncülüğünde hazırlanan, finansal okuryazarlık seviyesinin artırılarak yaygınlaştırılmasını amaçlayan projenin önemli adımını tamamladıklarını söyledi.

"Platformla toplumun her kesiminden farklı hedef kitlelerine ulaşmayı amaçlıyoruz"

"Finansal Okuryazarlık Platformu" ile güçlü finansal okuryazarlık seferberliği başlattıklarına dikkati çeken SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kurulumuz arasındaki protokol de bunun ilk adımını oluşturuyor. Platformumuzda, bütçe, bankacılık, kredi, yatırım, borsa ve kripto paralar olmak üzere 6 farklı kategoride 51 eğitsel video yer almaktadır. Platformla toplumun her kesiminden farklı hedef kitlelerine ulaşmayı ve farkındalık düzeylerini artırmayı amaçlamaktayız." diye konuştu.

3 farklı düzeyde katılım sertifikası verilecek

Gönül, finansal okuryazarlık platformunda belirlenen eğitimleri tamamlayanlara 3 farklı düzeyde katılım sertifikası verileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile imzaladığımız protokolle, başta gençler ve kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini kapsayacak, finansal okuryazarlık ve eğitici eğitimleri düzenlemeyi hedefliyoruz. Hane halkı, gençler, ev hanımları ve kadın girişimcilere bütçe yapabilme, riskleri yönetebilme, finansal plan yapabilme, finansal piyasaları anlayabilme, finansal kararlar verebilme, yetkinlikleri kazandırmayı amaçlıyoruz. Kısacası tasarruf edebilme ve bunları en optimal şekilde yönetebilme kapasitelerini artırmayı hedeflemekteyiz."

Kişilerin finansal piyasalara aktif katılım sağlayabilmesi ve sağlıklı yatırım kararları verebilmesinin, finansal okuryazarlık seviyesinin yüksekliğiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Gönül, tasarrufların, farkındalığı yüksek ve risk algısı hassas olan bireyler kanalıyla finansal piyasalara istikrarlı birer yatırım kaynağı olarak aktarılabileceğini söyledi.

Gönül, gençlerin tasarruf alışkanlığı kazanmaları ve bilinçli birer finansal tüketici olabilmelerinin, en önemli hedefleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

"Finansal okuryazarlık eğitimlerinin yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz"

Bakan Yardımcısı Yenigün, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı öncülüğünde faydalı bir protokole imza atacaklarını belirtti.

Bireyden aileye, aileden topluma uzanan çok geniş bir kesimi kapsayacak şekilde hizmetler sunduklarını ifade eden Yenigün, bakanlık olarak kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Yenigün, Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı çerçevesinde finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması amacıyla okullarda ve sosyal hizmet merkezlerinde finansal okuryazarlık becerilerini güçlendirerek programın yürütülmesi ve tüm kesimler için finansal okuryazarlık eğitimlerinin yaygınlaştırılması hususunun yer aldığını kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanlığının öncülüğünde Sermaye Piyasası Kurulu koordinasyonuyla kurulan Finansal Okuryazarlık Platformu'nun finansal okuryazarlık bilincinin aktarılması konusunda atılan önemli bir adım olduğunu vurgulayan Yenigün, şunları kaydetti:

"İmzalanacak işbirliği protokolüyle, bu kapsamlı platform aracılığıyla, öncelikle kadınlarımız başta olmak üzere kuruluşlarımızdan hizmet alan engelliler, yaşlılar, devlet koruması altındaki çocuklarımız, gençlerimiz, bize emanet olarak bırakılan şehit ailelerimiz de olmak üzere bakanlığımızın hizmet alanına yönelik tüm kesimler için eğitimler düzenlenecek, finansal okuryazarlık konusunda farkındalığın arttırılması sağlanacak ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması böylece sağlanacaktır."

Protokolle il müdürlüklerinde uygulamaların takibi ve koordinasyonunda görev alacak personele eğitici eğitimlerini planlayacaklarını belirten Yenigün, 3 yıl sürecek işbirliği kapsamında çalışmalara hızlıca başlayacaklarını kaydetti.

Protokol 3 yıl geçerli olacak

Üç yıl yürürlükte kalması planlanan işbirliği protokolü ile finansal okuryazarlık konusunda toplumsal farkındalığın artırılması ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik eğitim faaliyetleriyle Bakanlığın hizmet verdiği bireylerin bilgi ve becerilerinin gelişimi desteklenecek.

Protokol imzalandıktan sonraki 3 ay içerisinde oluşturulacak çalışma takvimi çerçevesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri için eğitici eğitimleri planlanacak.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray1951+30
2Fenerbahçe1842+27
3Samsunspor1836+14
4Göztepe1831+14
5Eyüpspor1830+10
6Beşiktaş1830+8
7Başakşehir FK1826+4
8Gaziantep FK1825-1
9Çaykur Rizespor1824-8
10Trabzonspor1822+6
11Alanyaspor1822-2
12Kasımpaşa1821-6
13Antalyaspor1821-16
14Konyaspor1820-7
15Sivasspor1820-7
16Kayserispor1816-17
17Bodrum FK1815-11
18Hatayspor1910-15
19Adana Demirspor185-23
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ