Karadeniz'e kıyısı bulunan iki Slav kökenli ülkenin, Ukrayna ile Rusya'nın savaşı bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Bir dönem Rusya'nın uydusu olarak yorumlanan ülkeler ile Batılı yönetimler, ilk günlerden bu yana Kiev'in yanında konumlanırken, Moskova'nın kararlığı cephede verilen mücadelelere yansıyor.
Diğer taraftan savaşa yeni bir boyut katacak gelişme gün içerisinde meydana geldi. Bir süre evvel Ukrayna'ya 13 adet MİG-29 model savaş uçağı verme taahhüdünde bulunan Slovakya, 4 adetlik ilk partinin teslim edildiğini duyurdu. Benzer şekilde Polonya'nın 4 adet MİG-29'u Kiev'e yollayacağı geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Bu gelişmeler, ABD'nin Ukrayna'ya F-16 verme ihtimalini yeniden gündeme getirdi.
Slovakya sözünü tuttu: MiG-29'ların ilk partisi Ukrayna'ya teslim edildi
Rus saldırılarından ötürü hava kuvvetleri envanteri ağır hasar alan Ukrayna'nın bu teslimatlar yoluyla güç kazanması bekleniyor. Buna ek olarak Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Putin'e verilen tutuklama kararı üzerine 'Dünya Savaşı' çıkışında bulunmuş ve Batı'ya sert mesaj yollamıştı. Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlığı bulunan Prof. Dr. Ata Atun, USTAD Başkanı Ahmet Akgül ve ASAM Uzmanı Emekli Albay Dr. Eray Güçlüer, Karadeniz'in kuzeyinde cereyan eden son gelişmeleri Haber 7'nin okuyucuları için yorumladı. İşte, uzmanların açıklamaları:
"DÜNYA SAVAŞI NEDENİDİR"
Prof. Dr. Ata Atun, Ukrayna-Rusya savaşı bağlamında Rus diplomat Dmitriy Medvedev'in açıklamalarını yorumlayıp, MİG-29'ların sahada ne gibi bir etkide bulunabileceğine değindi:
"Rusya bu konuda çok kararlı… Aslında Medvedev’in bir açıklaması da var… Çok dikkat çekiciydi… “Dünya Adalet Mahkemesi’nin Putin’i suçlu olarak ilan etmesi dünya savaşı nedenidir” dedi Medvedev… Burada Rusya’nın ne kadar kararlı olduğunu görüyoruz… Yani Batı dünyasını hiç dikkate almadan, Ukrayna’daki planlarının peşinden koşuyor.
Biliyorsunuz, Ukrayna’nın haritası İngiltere tarafından çizilmişti. Donbass bölgesi de 1917’de Rusya’dan koparılmıştı… Batı, o dönem Rusya’daki devrimi fırsat bilip yapay bir devlet olan Ukrayna’ya bu bölgeyi tahsis etmişti. Rusya, şimdi oraları geri alma niyetinde. Bunun için Avrupa’ya kafa tutuyorlar… ‘Siz her şeyi yaptıramazsınız… Biz de varız’ mesajını vermeye çalışıyorlar… MİG-29’lara gelince, bana göre savaş sahasında çok fazla bir değişiklik yapamayacaktır. Çünkü bu savaş uçağının Rusya’da üretildiğini biliyoruz…
Ve eminim MİG-29’ların içinde aynı İHA’lar gibi hangi uçakların dost, hangi uçakların düşman olduğunu gösteren bir sistem vardır. Bu sebeple bu silahların Rusya’ya karşı kullanımı çok etkili olmayacaktır… Ayrıca çok eski modeller… MİG-29’ların üzerinden çok zaman geçti…"
ABD BUNA CESARET EDER Mİ?
Prof. Dr. Atun, ABD'nin Ukrayna'ya F-16 verme ihtimali hakkında, "ABD, Ukrayna’ya F-16 göndermeye cesaret eder mi? Bence etmez… Konvansiyonel silah verebilirler belki… Yani barutla çalışan silahlar… Ama F-16’ları vereceklerini düşünmüyorum… Rusya’ya karşı böyle yoğun provokasyona gideceklerini sanmıyorum. Kaldı ki Vladimir Putin ile Şi Cinping’in bir görüşmesi vardı geçtiğimiz hafta… Batı’nın tavrından ötürü Rusya ile Çin’in birbirine ne kadar yaklaştıklarını görmüştük… Bütün bunları alıp teraziye koyduğumda Ukrayna’ya F-16 verileceğini düşünmüyorum." dedi.
HEDEF DİNYEPER!
Emekli Albay Dr. Eray Güçlüer, Batı'nın Rusları Dinyeper Nehri'nin diğer tarafına geçirmeme noktasındaki duruşunu ve gönderilen MİG-29 model uçakları şu ifadelerle özetledi:
"Daha önce MİG-29’ların bu ülkeler tarafından hazır edilip verileceğini söylemiştim. Bir bakıma malumun ilamıydı. Karşı taarruz yapılacağını düşünüyorum… Tabi burada başka bir stratejik amaç var… Asıl hedefleri, Rusların Avrupa kapılarına dayanmasını önlemek… Bu sebeple Rusları Dinyeper Nehri’nin batısına geçirmemek için direnç oluşturacaklar… Öteki tarafta çatışma devam edebilir ama Dinyeper, oldukça gri sayılabilecek bir bölge… Rusların bu tarafa geçmesini istemiyorlar… Tabi Rusların bu işi konvansiyonel bir noktaya taşımaya çalıştıklarını da anladılar. Bunun için şimdi uçak veriyorlar… Durum budur…"
"BİRÇOK SORU İŞARETİ VAR"
Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Ukrayna-Rusya savaşının birçok soru işaretini beraberinde getirdiğini şu sözlerle anlattı:
"Şu anda Ukrayna ile Rusya arasında süregelen savaşın birçok soru işareti var. Ukrayna’daki halkın ülkelerini terk etmeleri için gerek Batı gerek Rusya sanki beraber adım atıyormuş gibi bir izlenim veriyorlar. Ukrayna Devlet Başkanı’nın da bu konudaki tavrı şüphelendiriyor. Bugün Batı, Rusya’ya karşı gerek tanklarla gerek uçaklarla destek veriyor ama Rusya’nın da azımsanmayacak derecede bir askeri gücü var. Bu savaşın bir sonu olmadığını söylemek mümkün. Şu ana kadar ki süreçte Ukraynalıların ülkelerinden ayrılmalarına şahit olduk. Fakat sonrasında ne olacak? Kimler oraya konuşlanacak? Ya da kimler oradaki kaynaklardan yararlanacak? Bu sorular çok ciddi şüphelere neden oluyor…"
Editor : Eshahaber