Kayısı marmelatı, en sağlıklı tatlılardan biri olmasına rağmen hazırlanışı oldukça pratiktir. Özellikle sabah kahvaltılarında krep ve pankek ile birlikte tüketilen kayısı marmelatı, ister şekerli ister de şekersiz olarak kısa sürede hazırlanabilir. Yaz aylarında çeşit çeşit yetişen meyvelerle hazırlanan marmelatlar, soğuk kış günlerinde sıcacık tarifler yapmak için oldukça güzel bir seçenek olarak değerlendirilebilir. İşte şekerli ve şekersiz marmelat tarifi...
Ayva yaprağı çayı faydaları nelerdir? Ayva yaprağı çayı neye iyi gelir?
Şekersiz Marmelat Tarif:
Malzemeler:
20 taze kayısı
400 ml su
Yarım limon suyu
4 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı:
İlk olarak kayısılar yıkanıp iki eşit parçaya bölünür. Ardından tek tek çekirdekleri ayıklanır. Ayıklanıp yıkanan kayısılar derince bir tencerenin içine atılır ve üzerine bal dökülür. Bal ve kayısılar 10 dakika kadar oda sıcaklığında bekletilir. Bu işlem bal ve kayısının en doğal şekilde bütünleşmesine yardımcı olur.
Kayısı ve balı yeteri kadar beklettikten sonra üzerine 2 su bardağı kadar su ilave edilir. Ardından kısık ateşte kayısı marmelatı kıvam alana kadar kaynatılır. Marmelat kaynamaya başladığında içerisine limon suyu da eklenir ve bu şekilde 20 dakika kadar kaynatılır. Marmelat, yoğun bir kıvam aldıktan sonra altı kapatılır ve konserve yapılacaksa sıcakken kavanozlara konup muhafaza edilir.
Şekerli Kayısı Marmelat Tarifi
Malzemeler:
2 kilo kayısı
7 su bardağı şeker
1 çay bardağı su
Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
Kayısılar yıkanıp çekirdeklerinden ayırılır. Derin bir tencerenin içine ekleyerek şeker ve su ilave edilir. 35 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan marmelatın üzerine yarım limon ilave ederek 10 dakika kadar daha kaynatılır ve altı kapatılarak sıcak haldeyken cam kavanozlara konur. Bu şekilde muhafaza edilerek uzunca sürede tüketilebilir. Afiyet olsun...