Haber7 - ÖZEL
CHP’nin başında girdiği 12 seçimi de kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı kazan kaldıran muhalif isimlerin, girişimini sessiz ve derinden yürütmesi dikkat çekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bir yandan, eski Parti Meclisi Üyesi Gürsel Tekin diğer yandan adaylık için sinyal verirken, kapılı kapılar ardında yürütülen kulisler kamuoyu önüne çıkarılmıyor.
CHP’deki lider sultasının farkında olan isimler, olası kurultayda Kılıçdaroğlu çekilmezde mevcut delege yapısıyla partinin başına geçemeyeceklerini biliyor. Kılıçdaroğlu’na karşı açıktan mücadele veremeyen lider adayları için CHP’nin başına geçemezlerse geriye tek bir seçenek kalıyor: Parti kurmak.
PARTİ KURAN MAHVOLUYOR
Kılıçdaroğlu’ndan rahatsız olan CHP seçmenini arkasına alıp yeni parti kurma sevdasına kapılan isimlerin akıbeti ise muhalifleri adeta kilitliyor. 2010 yılından bu yana CHP’yi yöneten Kılıçdaroğlu’nu deviremeyip yoluna yeni parti kurarak devam eden Emine Ülker Tarhan, Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce ve Öztürk Yılmaz gibi isimler önce ağır bir karalama kampanyasına maruz kaldı, ardından yokluğa mahkum edilerek medya yoluyla sesleri kısıldı. Bu isimlerin hiçbiri seçimlerde başarılı olamadığı gibi 1 milletvekili çıkaracak oy bile alamadı.
Geçmişteki Bülent Ecevit örneğine sarılan CHP’li muhaliflerin hiçbiri, Ecevit’in CHP'den koptuktan sonra DSP’yi kurup birinci parti olma başarısını tekrarlayamadı. |
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan memnun olmayan seçmen ise siyasi konjonktür gerekçe gösterilerek her defasında “tıpış tıpış” Kılıçdaroğlu ve onun işaret ettiği isimlere oy vermek zorunda bırakıldı.
İşte Kılıçdaroğlu’nu liderlik koltuğundan elimine edemeyip parti kurmak zorunda kalan ancak hüsrana uğrayan o isimlerin serüveni:
‘HESAP UZMANI’NI ELEŞTİRDİ, PARTİ KURDU, YOK OLDU
Emine Ülker Tarhan: CHP Ankara Milletvekili ve YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan CHP’den istifa ederek, 14 Kasım 2014’te Anadolu Partisi’ni kurdu. CHP’nin 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çatı aday olarak belirlemesine ağır eleştiriler yönelten Emine Ülker Tarhan, “Hangi kararlar, hangi dışlayıcı tutumlar, hangi disiplin tehditleri, hangi çifte standartlar, hangi hesap hataları… Hesap uzmanı bu kadar hesap hatası yapar mı?” diyerek, Kılıçdaroğlu’na yüklendi.
Tarhan’ın Kasım 2014’te kurduğu partisi 7 Haziran 2015 tarihindeki milletvekili genel seçimlerinde hüsrana uğradı. Eski CHP’li Tarhan’ın partisine sadece 25 bin 185 kişi oy verdi. Anadolu Partisi yüzde 0.06 oy alabildi.
Anadolu Partisi, 5 ay sonra yapılan erken seçimlere ise katılmama kararı aldı. Tarhan’ın partisinde seçim sonrasında başkanlık divanı istifa etti ve 12 Aralık 2015 tarihinde parti kendini feshetti. Emine Ülker Tarhan’ın mevcut düzlemde ismi adeta unutuldu.
SARIGÜL’ÜN BAŞ DÖNDÜREN DÖNÜŞLERİ
Mustafa Sarıgül: 1999-2014 yılları arasında İstanbul’un Şişli ilçesinin belediye başkanlığını yapan Mustafa Sarıgül; önce CHP liderliğine soyundu sonra partiden ihraç edildi, farklı partiye geçti, oradan ayrılıp tekrar CHP’ye döndü, sonra yine istifa edip farklı partiye gitti, ardından o partiyi bırakıp kendi partisini kurdu, onda da seçimlere bile giremeyip yeniden CHP’ye eklemlendi.
2005 yılında CHP genel başkanlığına aday olan Mustafa Sarıgül, kurultayda mağlup oldu. 24 Mart 2005’te CHP Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla partiden ihraç edildi. Sarıgül Kasım 2005’te DSP’ye katıldı. Temmuz 2009’da DSP’den istifa etti. 31 Ekim 2013’te CHP’ye katıldı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Yerel seçimde AK Parti’nin adayı Kadir Topbaş’tan 7 puanlık fark yiyerek kaybetti.
Sarıgül 23 Ocak 2019’da CHP’den istifa etti tekrar DSP’ye katıldı. 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde DSP’den Şişli Belediye Başkanlığına aday oldu ve bu defa da CHP’nin adayına karşı 20 puanlık farkla kaybetti.
Sarıgül 27 Ekim 2020 tarihinde ikinci defa DSP’den istifa ederek 17 Aralık 2020’de Türkiye Değişim Partisi’ni kurdu. Ancak TDP 14 Mayıs 2023 tarihindeki genel seçimlere katılmadı. Sarıgül, CHP listesinden Erzincan milletvekili adayı oldu ve seçildi. Şimdi lideri olduğu ancak varla yok arasında seyreden Türkiye Değişim Partisi’nin kapatılıp CHP’ye ilhak olacağı konuşuluyor…
‘ÇIKMIŞSIN YENMİŞ’ DEDİ, GİTTİ, KASET KUMPASINA MARUZ KALDI, ÇEKİLDİ
Muharrem İnce: CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu karşıtlığının simgesi haline geldi. “Çıkmışsın yenmiş, yenmiş de yenmiş” söylemiyle Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan karşısındaki siyasi konumunu kamuoyuna deklare etti. 2002-2018 yılları arasında tam 16 yıl CHP milletvekilliği yapan İnce, 5 Eylül 2014’te gerçekleştirilen CHP 18. Olağanüstü Kurultayı’nda genel başkanlığa aday oldu. Fakat kurultayda Kılıçdaroğlu 740 oy aldı, İnce 415 oyda kaldı. Şubat 2018’de düzenlenen CHP 36. Olağan Kurultayında Kılıçdaroğlu’na bir defa daha meydan okudu ancak bu defa 343 oy fark yedi.
İnce, 2018 yılında cumhurbaşkanlığı seçimine 45 gün kala Erdoğan’ın karşısına CHP’nin adayı olarak çıkarıldı. İnce, 4 Mayıs 2018’de cumhurbaşkanı adayı oldu. 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimde yüzde 30,67 oy aldı. Erdoğan ise %52,59’la seçimi kazandığı gibi İnce’ye 10 milyon 990 bin 502 oy fark attı.
Cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili adayı olamayan İnce, böylelikle CHP’den uzaklaştırılmış oldu.
Bunun üzerine İnce, 17 Mayıs 2021 tarihinde Memleket Partisi’ni kurdu. 14 Mayıs 2023’te ilk seçimine giren MP, yüzde 0,93 oy alarak Meclis’e milletvekili gönderemedi. MP’ye 502 bin 802 kişi oy verdi. Muharrem İnce ise 100 bin imza toplayarak girdiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin yaylım ateşine maruz kalarak “oyları bölüyorsun” ithamıyla tehdit ve hakaretlere uğradı. İnce hakkında sosyal medyada montajlı bir fuhuş kaseti yayınlandı. Bunun üzerine İnce, seçime 3 gün kala "40 günde yaşadıklarımı 40 yılda yaşamadım" diyerek yarıştan çekildi.
Böylelikle İnce şahsi olarak da, parti olarak da CHP’nin karşısında hiçbir varlık gösteremeyerek siyaset sahnesinden silinmeye doğru yol aldı.
BAĞIRDI, ÇAĞIRDI, İHRAÇ EDİLDİ, PARTİ KURDU, SONUNCU OLDU
Öztürk Yılmaz: CHP Ardahan Milletvekili ve eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Kılıçdaroğlu’nun FETÖ tarafından kaset kumpasıyla göreve getirildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu’a sert eleştiriler yönelten Öztürk Yılmaz, 20 Kasım 2018 tarihinde CHP’den ihraç edildi.
Yılmaz, Kılıçdaroğlu’ndan rahatsız olan CHP’lilerin oyunu alma umuduyla 20 Temmuz 2020 tarihinde Yenilik Partisi’ni kurdu, CHP medyasının ağır ambargo uyguladığı Öztürk Yılmaz sesini kimseye duyuramadı. Yenilik Partisi, girdiği ilk seçim olan 14 Mayıs 2023’te hezimet yaşadı. Yenilik Partisi, milletvekili genel seçimlerinde yüzde 0,02’lik oy oranı ile en az oy alan parti oldu. Öztürk Yılmaz’ın partisine oy verenlerin sayısı 11 bin 824’te kaldı.
Öztürk Yılmaz’ın CHP haricindeki siyasi kariyeri de diğerleri gibi yok olmaya yüz tuttu.
Editor : Eshahaber