Gündem

Kimlik randevusu nereden alınıyor? Başvurular nasıl yapılıyor? 2022 Kimlik yenileme ücreti…

Hala kullanımda olan eski nüfus cüzdanları için belirlenen son tarih 31 Aralık 2023. Yani, 1 Ocak 2024 itibariyle bu belgeler geçersiz olup bunun yerine yeni kimlik kartı talep edilecek. Yeni kimlik kartı başvuruları, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşl

Kimlik randevusu nereden alınıyor? Başvurular nasıl yapılıyor? 2022 Kimlik yenileme ücreti…
04-03-2022 13:41
Google News

Yeni kimlik kartı, vatandaşa sağladığı avantajlarla ve kullanım kolaylığı ile eski nüfus cüzdanlarını kısa sürede unutturmayı başardı.

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ) aracılığıyla bu kartları edinmek artık çok kolay.

Başvurular internet üzerinden alınmakla beraber, NVİ sisteminde ikametgâhınızın bulunması halinde Türkiye’nin herhangi bir yerindeki Nüfus Müdürlüklerinden randevu oluşturabilirsiniz.

Temsili yeni kimlik kartı

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da, Türkiye’nin ilgili ülkelerdeki merkezlerine başvuru yapabilir.

Bunun haricinde, yeni kimlik kartı için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın her yıl düzenli olarak belirlediği bir ücret bulunuyor. Bu ücret de, NVİ’nin belirlediği yerler aracılığıyla ödenebiliyor.

Ek olarak, internet üzerinden yeni kimlik kartı randevu sayfasına da kolaylıkla erişebilirsiniz.

Yeni Kimlik Kartı Başvurusu ve Randevu Oluşturmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Yeni kimlik kartı sahibi olmak için ilk etapta başvuruda bulunmanız ve randevu almanız gerekiyor. Bunun için NVİ’nin internet sayfasından talep oluşturmanız veya ALO 199 adlı numarayı aramanız yeterli.

Türkiye’de ve NVİ sisteminde ikametgahınızın bulunması halinde ülkenin herhangi bir yerindeki Nüfus Müdürlükleri vasıtasıyla işleminizi yürütebilirsiniz.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise, Türkiye’nin ilgili ülkelerdeki temsilcilikleri aracılığıyla yeni kimlik kartı sahibi olabilir.

Randevuya gidememeniz halinde, internetten veya ALO 199’u arayarak iptal etmeniz öneriliyor. NVİ, bu durumu “Sistemde aksaklık oluşmaması” şeklinde yorumladı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri yeni kimlik kartı randevu sayfası için tıklayın.

Madde Madde Yeni Kimlik Kartı Başvurusu Oluşturma

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün randevu.nvi.gov.tr sayfasına girin.

Eğer internet üzerinden başvuruda bulunmak istemiyorsanız ALO 199’u arayın.

Sayfaya girdikten sonra en üst sıradaki T.C. Kimlik Kartı Randevu Al butonuna tıklayın.

NVİ’nin sunduğu bilgi kutucuğunu okuduktan sonra Kabul Ediyorum seçeneğine dokunun.

Açılan sayfada adınız, soyadınız; kimlik numaranız, doğum tarihiniz gibi temel bilgileri doldurup Devam Et butonuna tıklayın.

Yaşadığınız veya kimlik kartı almak istediğiniz şehri seçin.

İlden sonra ilçeyi tercih edin. Bu bölümde randevu tarihleri bilgisi de yer alıyor.

Bir sonraki adımda kişi seçimini yapıp HES kodunu doğrulayın.

En son, telefonunuza gelen onay kodunu yazarak randevu oluşturabilirsiniz.

Yeni kimlik kartı randevu sayfası

Kimlik Kartı için Hangi Belgeler Gerekiyor?

Nüfus Müdürlüğündeki randevunuza giderken, eski nüfus cüzdanınızı; nüfus cüzdanınız yoksa kim olduğunuzu belli eden (Pasaport, Ehliyet, Uluslararası Aile Cüzdanı) bir belge ve son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf götürmeniz yeterli.

Biyometrik fotoğrafı, yaşadığınız bölgedeki herhangi bir fotoğrafçıda çektirebilirsiniz. Bu fotoğrafın belirleyici yanı, yüz hattını göstermesi; ön cepheden çekilmiş olması ve gözlerin açık olmasıdır. Ayrıca, biyometrik fotoğrafta renkli camlı gözlük veya güneş gözlüğü kullanılmamalıdır.

Biyometrik fotoğraf çekimi

Sonradan Türk vatandaşlığı kazanan kimseler, vatandaşlığı kazandığını gösteren belge, pasaport; 1 adet biyometrik fotoğraf ile yeni kimlik kartı alabilir.

Eğer varsa, eski nüfus cüzdanınızı da yanınızda götürüp Nüfus Müdürlüğündeki memura teslim etmeniz gerekiyor. Bu kimlik delinerek kullanıma kapatılır.

Bunun dışında, Nüfus Müdürlüklerinde ASELSAN’ın geliştirdiği biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Detaylı bilgi için aşağıdaki haberi okuyabilirsiniz.

ASELSAN geliştirdi! Yeni kimliklerle kullanılacakASELSAN'ın geliştirdiği biyometrik kimlik doğrulama sistemi (Haberi okumak için tıklayın)

2022 Kimlik Ücreti! Nereye Ödeme Yapılıyor?

Yeni kimlik kartı ücreti veya diğer bir ifadeyle harç bedeli, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenip kamuoyuna duyuruluyor.

2022 yılı itibariyle belirlenen ücret 37,5 TL’dir. Bu meblağ, ilk kez kimlik kartı alacak kişilerden, mevcut kimlik kartını değiştirenlerden ve yeni doğanlara çıkarılan kimlikler için talep edilir.

Kimliğin kaybolması halinde istenen ücret 75 TL’dir.

Yeni Kimlik Kartı Ücretinin Ödeneceği Yerler

Kimlik kartı için istenen ücret, birden fazla platform üzerinden ödenebilir. Hatta internet üzerinden ödeme yapmak da mümkün. Bu yerler şu şekilde:

Vergi Dairesi Müdürlükleri,

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi,

NVİ’nin web sayfaları (alo199.nvi.gov.tr veya randevu.gov.tr)

PTT şubeleri

PTT Büyük Postane, Sirkeci

Ödeme yaptığınızı gösteren belgeyi de Nüfus Müdürlüğüne götürmeniz isteniyor. Bu belgenin PDF olarak veya kağıt halinde olmasına yönelik herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmış değil.

Kullanım Süresi

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün belirlediği kıstaslar uyarınca, yeni kimlik kartlarının kullanım süresi 10 yıldır. Kullanım süresi dolan kartların yenilenmesi gerekmektedir. Tıpkı pasaportlar gibi. Pasaport başvurusu ve harç ücretleri için aşağıdaki haberi okuyun.

2022 pasaport başvurusu nasıl yapılır? Pasaport harç bedeli ne kadar oldu? Kaç tür pasaport...Pasaport başvurusu nasıl yapılır? 2022 pasaport harç ücretleri (Haberi okumak için tıklayın)

Yenilenen kartlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 yılı itibariyle talep ettiği ücret 37,5 TL’dir. Ayrıca, son 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve eski kartınızla randevu yerine gitmeniz öneriliyor. Diğer taraftan, eski nüfus cüzdanlarının kullanım süresi de merak edilenler arasında.

Eski nüfus cüzdanlarının kullanım süresine ilişkin net bir bilgi bulunmuyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinde, son kullanım tarihine ilişkin bilgi paylaşımı yapılmadı. Ancak, ulusal basında nüfus cüzdanlarının son kullanım tarihi için 31 Aralık 2023 tarihi öne sürülüyor.