Ekonomi

Kira anlaşmazlığına arabulucu reçetesi: Ev sahibi ve kiracıların yarısı anlaştı

Türkiye'de kira hukuku uyuşmazlıklarının çözümünde önemli bir değişiklik yaşandı. 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar için dava açmadan önce arabulucuya başvuru, zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, 632

Kira anlaşmazlığına arabulucu reçetesi: Ev sahibi ve kiracıların yarısı anlaştı
16-10-2023 13:13
Google News

ARABULUCULUK KAPSAMI

Yapılan değişiklikler kapsamında, kiralanan taşınmazlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar hakkında, dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirildi. Ancak, taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler, arabuluculuk kapsamı dışında bırakıldı.

UZLAŞMA ŞANSI

Düzenlemenin amacı, artan kira uyuşmazlıklarını daha hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşturmak, mahkemelerin iş yükünü hafifletmek ve taraflar arasında anlaşmanın sağlanmasını teşvik etmek. Özellikle bu düzenleme ile kira artış sınırlarını belirleme kararı, taraflara bırakıldı. Taraflar, dilerlerse adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına, dava şartı olarak başvurabilecekler. Dilerlerse NTN Partners gibi Türkiye'de faaliyet gösteren arabuluculuk merkezlerine ve arabuluculara ihtiyari olarak başvurabilecekler.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ