Teknoloji

Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz değişebilir... 7/24 görev başında duruyor!

ABD'de bazı ev sahipleri, hem mevcut hem de potansiyel kiracılarının sorularını ve şikayetlerini ele almak için yapay zeka sohbet robotlarını kullanmaya başladı. Kiracılar ise robotun baskılarından dolayı bu durumdan şikayetçi...

Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz değişebilir... 7/24 görev başında duruyor!
03-07-2024 14:37
Google News

Yapay zeka destekli bir geleceğe hazır mısınız? Hazır olmasanız bile, başka seçeneğiniz yok gibi görünüyor. Çünkü ev sahipleriniz doğrudan konuya giriş yapmış bulunmakta...

Henüz emlak dünyasını tam anlamıyla kasıp kavurmadı, ancak The New York Times'ın haberine göre, bazı mülk yöneticileri hem mevcut hem de potansiyel kiracılarının sorularını ve şikayetlerini ele almak için yapay zeka sohbet robotlarını kullanıyor.

Bazı ev sahipleri sahibi gibi, bu bot-baronlar da kiranızı ödemeniz için sizi zorlayabiliyor.

YAPAY ZEKA EV SAHİPLERİ NEW YORK'TA 2,5 MİLYON HANEYE DESTEK VERİYOR

NYT'ye göre bu tür sohbet robotları, merkezi New York'ta bulunan ve ABD genelinde yaklaşık 2,5 milyon daire sahibine hizmet veren EliseAI gibi şirketler tarafından sağlanıyor.

CEO Minna Song gazeteye verdiği demeçte, bu robotların mümkün olduğunca insana benzemeye çalıştıklarını ve belki de rollerini oynamakta biraz fazla iyi olduklarını söyledi.

Song, "İnsanlar kiralama ofisine geliyor ve Elise'i ismiyle soruyor," dedi.

KİRACILAR ŞİKAYETÇİ: YÜZ YÜZE KONUŞMAK DAHA İYİ

Bazı kiracılar yeni aracı efendilerinden memnun değil. Bir yazılım programcısı olan Ray Weng'e göre bu durum, ev aramayı olduğundan daha da can sıkıcı hale getirdi. Çoğu durumda, bir yer kiralamak için belirsiz ve hatta tekrarlanan cevaplar veren bir yapay zeka ile konuşmak zorunda kalıyordu. Yüz yüze gelmek de daha iyi değildi: turlar bile kendi kendine yönlendiriliyordu.

Weng NYT'ye "Bir kişiyle anlaşmayı tercih ederim" dedi ve ekledi; "Kira kontratı imzalamak büyük bir taahhüt." "Her şey otomatiğe bağlanmışsa, gerçek bir insanın benimle konuşmasını yeterince önemsemiyorlarmış gibi geliyor" diye ekledi.

ROBOTUN HAZIR CEVAP OLMASI KİRACILARI SIKIYOR

En azından bu yapay zekalar 7/24 görev başında. Düzeltilmesi gereken bir sorun olduğunda ev sahibiniz tarafından hayalet gibi görüldüğünüz günler geride kaldı.

Öte yandan, NYT'nin aktardığı EliseAI'nin yetenekleriyle ilgili bir örnekte olduğu gibi, kabarcıklı bir sohbet robotu, su sızdıran tesisattan şikayet ettikten sonra onlara su kesme vanasını nasıl bulacakları hakkında bir video gönderdiğinde, bir kiracı biraz hakarete uğramış hissedebilir.

TAM SORUMLULUK REDDI

Herhangi bir müşteri hizmetleri rolündeki bir yapay zeka sohbet robotu, bir dizi çetrefilli soruyu gündeme getiriyor. Ya bir kiracıya kendinden emin bir şekilde yanlış bilgi verirse ya da insan ustalarının yerine getiremeyeceği bir söz verirse?

Bunun nasıl sonuçlanabileceğine dair örnekleri zaten gördük. Bu yılın başlarında Air Canada, AI'sının havayolunun yas politikası hakkında yalan söyleyerek para iadesi alacağını söylemesinin ardından bilet alan bir adama tazminat ödemek zorunda kaldı.

Ayrıca sohbet robotlarının bir yapay zeka olduklarını önceden beyan etmelerinin gerekip gerekmediği de belirsiz bir konu.

EliseAI bunu yapmıyor, çünkü onu zorlayan bir yasa yok. Kulağa biraz kalitesiz geliyor ve bazı uzmanlar, ev sahiplerinin kiracıların kendilerine duyduğu küçük güveni kurtarmak istiyorlarsa, bu alanda dürüst olmanın muhtemelen en iyisi olacağını düşünüyor.

Carnegie Mellon'da etik ve bilişim teknolojileri profesörü olan Alex John London NYT'ye verdiği demeçte, "Her şey göz önünde bulundurulduğunda, botunuzun bir bilgisayar asistanı olduğunu başlangıçta duyurması daha iyidir" dedi.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ