Türkiye’de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) cesaret kartlarıyla dünya dışı yolculuk masraflarında taksiti yasaklaması Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) turizminde ürkü oluşturdu.
Bayramda konaklama tesislerinde yüzdelik 100 doluluk canlı Kıbrıs’ta, Türk gezmen sayısında yüzdelik 50 artım yaşanıyordu. BDDK’nın sonucu Kuzey Kıbrıs basınında da ‘batarız’ başlıklarıyla degaje arazi buldu. Kıbrıslı turizmciler, mevrut turistlerin yüzdelik 80’inin Türk vatandaşlarından oluştuğunu, otellerde dolulukların düşeceğine ayraç etti. Ekonomik şartlarda önceden ödemenin zorluğuna dikkati çekici ve kararla ilişik ağırbaşlı müşterek manzara kırıklığı yaşadıklarını tamlayan Türk turizmciler de tazammun Kuzey Kıbrıs’ın da müdahale edilmesini akıllıcasına bulmadıklarını açıkladı.
KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu’nun Kıbrıs işlerinden de mesul Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı aradığını belirterek, cesaret kartı taksit yasağının KKTC seyahatlerinde uygulanmamasını arzu ettiklerini söyledi. Aktunç, “Kapsam haricinde tutulacaktık. Bir halde müdahale edildik. Türk yetkilileri ile yasağın tersine taksit sayısının artırılması düşüncesince düzentileme yapıyoruz” dedi.
"TÜRK TURİSTLERİN KKTC’YE GELMESİNİ CAYDIRACAK"
Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun da, BDDK’nın kararının KKTC düşüncesince de uygulanması biçiminde elhak güç eyyam nâkil gezim sektörüne öldüren vuruş vurulacağını belirtti. KKTC turizminin iri seviyede Türkiye’den mevrut turistlerden oluştuğunu vurgulayan Tolun, “Çarşımız onların meydana getirdiği masraflar ile ayakta duruyor. Bu uygulama, Türk turistlerin KKTC’ye gelmesini caydıracak ve çarşıda meydana getirilen alışverişlerin ağırbaşlı halde azalmasına da hastalık olacak. KKTC ekonomisi müşterek halis muhlis adına ağırbaşlı yaralar alacak. Bu kararının 'KKTC hariç' adına uygulanması düşüncesince gereğini yapacaklarına inanıyoruz” dedi.
Türkiye’nin rastgele devir ve rastgele bölgede el birliği zarfında bulunduğu Kuzey Kıbrıs’ı dünya dışı adına tanımlamanın aşırı akıllıcasına olmadığını korumak için çaba sarfeden Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ise, şu detayları paylaştı: “TÜROB olarak, süt kuzusu yurdumuz Kuzey Kıbrıs’ın BDDK çeşidinden cesaret kartlarına getirilen taksit sınırlaması kapsamından çıkartılması görüşündeyiz. Uygulamanın tatilcilerin planlarını menfi etkilemesinin yanında ekonomisi iri seviyede turizme ilişkin bulunan Kuzey Kıbrıs ve ülkede çalışkanlık yayınlayan gezim işletmelerine menfi yansımaları olacağını düşünüyoruz. Kuzey Kıbrıs düşüncesince cesaret kartlarında taksit sınırlamasının kaldırılması asliye beklentimiz.”
"TELAFİ EDİLEMEZ ZARARLARA YOL AÇACAK"
Bu sene Türk turistlerin tercihlerinin başlangıcında vizesiz dinlence seçeneği adına Kıbrıs’ın öne çıktığını anlatım fail Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Kıbrıs’ta gecelemelerin 3-4’e düştüğünü, domestik turistin Kıbrıs’ta derinlemesine müşterek dinlence hesabına dü defa gitmeye yöneldiğini belirtti. Kararın saf adına talebi etkileyeceğini anlatım fail Vardar, ilkin üzüntülerinin Kuzey Kıbrıs’ın da bu yürütüm dahilinde değerlendirilmesi bulunduğunu belirterek, “Yıllardır Kıbrıs’ın yurtdışı adına ikrar edilmemesi ve yurtdışı uygulamaları çerçevesinde değerlendirilmemesi gerektiği noktasında görüşlerimizi dile getiriyoruz. Yavru Vatan Kıbrıs 'a verdiğimiz iktisadi desteğin, gene bu kararla, iri vuruş yiyeceğinden ağırbaşlı endişeliyiz. Göz bebeğimiz Kıbrıs'ta çalışkanlık yayınlayan otellerin ve evcil halkın asliye anlaşma kaynağının gezim ve Türkiye' den mevrut mihman sayısı bulunduğunun müşterek defa elan önemle altını yemek isteriz. Mevcut iktisadi ortamda, sayı farkı dü şahsiyet devir maliyetini biricik seferde akçe adına ödeyecek ad sayısı aşırı az. Taksitlendirme seçeneği müşterek numara yeğleme sebebiydi. En endamsız müddette gezim sektöründe telafi edilemez zararlara biçim anahtar karardan dönülmesini ve gezim sektörüne müstelzim motivasyonun sağlanmasını izinli birimlerden arzu ediyoruz” diyerek konuştu.
Kaynak: HABER7.COM
Editor : Eshahaber