Teknoloji

Kokuların sanal ortamda transferi

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, Teknolojinin sınırları zorladığı bir çağda, dijital devrimin her alanda hayatımızı nasıl şekillendirdiğine dikkat çekti.

Kokuların sanal ortamda transferi
03-09-2024 11:13
Google News

Günümüzde sanal ortamda her türlü bilgi belge resim video kısaca akla gelebilecek her türlü materyal kolay ve hızlı şekilde iletilebiliyor.

Endüstri 4.0 ve yapay zeka , chatGPT 4.0 uygulamalarının her geçen gün çoğalması ve farklı uygulama alanları bulması ve başarılı ürünleri meydana getirmesi günümüzde şaşırtıcı olmaktan çıktı.

İlginç olan ise bu çalışmalar giderek ekonomi,  sanayi ve üretimlerin  her aşamasında her alanda sınırsızca kullanılmaya başladı.

Teknolojinin  baş döndürücü hızı gelişmesi insanları konforu artarken  şaşırtmıyor. Yaşama konforları artarken umut ettiği mutluluğa erişimi azalıyor mu ? İnsanlar artık her şeyi yapabilir hale geldi aklındakilerini anında önünde görebilmesi ve  mükemmelliğe ulaşmasına az kaldı.

Her türlü tüketim neredeyse sınır tanımaksızın artması üretenlerin ise bu ihtiyaçların zaman geçirmeksizin karşılanması ve hatta yeni  ilginç tüketim modellerini  ‘’ ihtiyaç sahiplerine’’ sunması yeni bir devrin başlangıcına benziyor ?

Önce fotoğraf çekebilirken sonra onları hareketli ilginç videolara dönüştürdük. 8 mm den 16 mm geçtik ve dev ekranlara yansıttık, sonra analogları digitallere dönüştürdük. Artık Tüm bilgi ve materyalleri digital formata anında aktarabiliyoruz her bilgiden neredeyse sınırsız bilgi de üretebilir hale geldik. Gerçekle sanal arasındaki kalın çizgi günümüzde silikleşti bazı konularda yok oldu.

İnsanlar gerçekle sanal arasındaki ayrımı veya farkı bilemez hale geldi materyalleri ve bilgiyi istediğimiz şekle kolayca getirebiliyoruz yokları var gibi de yapabilmeyi başardık bu çılgınlık haline dönüştü . internet ortamında gördüğümüz okuduğumuz her şey  şüpheli hale geldi, doğru , eğri  bilgi referanslarımızı bile yitirmek üzereyiz. Evet dramatik bir tablo, insanlık için,  bu daha da şiddetlenerek ve zararlı hale gelerek ne yazık artacak..

Yok ,olmaz, mümkün değil kelimeleri anlamını yitirmeye başladı. Üretim ve tüketim çılgınlığı senkronize ve sınır tanımaksızın tüm insanlığı etkisi altına aldığını görüyoruz.

Videoları 3 boyuta çıkarabildik, yakında görüşmelerimizi toplantılarımızı hatta misafirlikleri özel günleri daha bir çok ilginç anı , zoom’ iki boyutundan kurtarıp ekonomik ve herkesin alabileceği Hologram sistemiyle yapabileceğiz.

Evet teknolojinin yardımıyla her türlü sınırın  her geçen gün azaldığı hatta kalktığı bir Dünya’yı yaşamaya başladık.

1945 yılından  günümüze kadar üzerinde yıllardır çalışılan daha ilginç ve hatta sonuçlarının ne olacağını tam olarak kestiremediğimiz diğer bir konu ise Kokular.  İnsan hayatında  Sesler ve görüntüler nasıl etkili ve gerekliyse  onlar kadar önemli olan kokulardır.

Kokular ancak maddi olarak taşınabiliyor. Ancak henüz digital ortama tam olarak dönüştürülemedi. Evet bu konu gerçekten çok karmaşık ve zor görünüyor. Bir an için milyarlarca kokunun  tanımlamasının başarıldığını düşünsek bu hayli zor olsa da,  elde edilecek bu digital verinin transferi de kolayca yapılabilir olacaktır. Diğer zor olan konu ise bu kokunun convert edilmesi olacaktır. Bilimin ve teknolojinin önündeki en çetin sorun şimdilik bu.

Peki kokuların transferi neden çok önemli ? Uygulama alanları ne olabilir sorusunun cevabı binlerce adet veya daha çok şey aklımıza gelecektir. İnsan hayatında kokunun önemi tahmin edilemeyecek kadar çok olduğunu görüyoruz.

Tüm duyularımızdan önce, koku duyusunun geliştiği anlatılmaktadır. İnsanda yaklaşık 1000 kadar koku reseptörünün olduğu tespit edilmiş, bu duyuya ilave olarak insanda 4 ısı ve  4 te dokunma reseptöründen bahsedilmektedir. Koku reseptörlerinin sayısının bu kadar çok olması kokunun insan hayatındaki önemini göstermektedir.

Kokuların insani ilişkilerde, tıpta ( aromaterapi), tedavi edici, hafıza ,hatırlama, bilinçaltı deneyimler ,öğrenme, insan psikolojisi üzerine etkileri, geçmişin hatırlanması, kötü ve istenmeyen anılar, ürünlerin kalitesinin belirlenmesi ,odaklanma ,konsantrasyon gibi daha birçok alanda etkili olduğunu bilinmektedir.

Koku transferinin diğer ilginç alanı sanıyoruz ticari ürünlerin kalitesi ve lezzetinin uzaktan belirlenmesi ve seçilmesinin sağlayacağı kolaylıklar, kokuların marka ve yiyeceklerle olan ilişkisi nedeniyle internet üzerinden iletilen kokularla  talebin oluşturulması gibi yüzlerce ticari uygulama gündeme gelecek ve uygulama alanı bulacaktır.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray412+11
2Fenerbahçe410+9
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş39+6
5Eyüpspor48+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Göztepe46+2
9Samsunspor46+1
10Kasımpaşa450
11Antalyaspor44-4
12Çaykur Rizespor54-10
13Gaziantep FK33-1
14Bodrum FK53-5
15Trabzonspor220
16Alanyaspor42-5
17Kayserispor21-1
18Hatayspor41-5
19Adana Demirspor41-6
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ