
Konserve yiyecekler, ihtiyaç anında hızlı ve pratik olması sebebiyle tercih ettiğimiz gıdalardır. Özellikle deprem gibi doğal afetlere önceden hazırlık yaptığımız deprem çantamızda, kilerde ya da evlerimizde bulundurduğumuz konserve gıdalar uzun süre dayanabilen yiyeceklerdir. Konserve gıdalar içeriğindeki besinler sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilirler.
Uzun süreler muhafaza edilmesi ile baklagillerden hayvansal proteinlere kadar birçok çeşit sunan konserve gıdalar sıklıkla tercih edilmektedir. Marketlerden hazır alınanlar dışında evde kendi doğal konserve gıdalarımızı da yapabiliyoruz.
Peki, konserve gıdalar ne kadar süre dayanır ve bu konserve gıdaların bozulup bozulmadığını nasıl anlayabiliriz? Gelin bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim.
HAZIR KONSERVE GIDALAR
Marketlerde sebzelerden hayvansal proteinlere kadar seçenekleri olan konserve gıdalar, içeriğinde ki koruyucular sayesinde ortalama olarak 6 aydan başlayıp uygun şartlarda 2-3 yıla kadar dayanabilmektedir. Ancak domates, ananas gibi besinlerin raf ömürleri diğer konservelere göre daha kısa olduğundan mümkün olduğunca son kullanma tarihlerine sadık kalınmalıdır.
Aldığınız konserve gıdalar ile ilgili dikkat etmeniz, raf ömrünü kısaltmamak için yapmanız gereken püf noktalar ve bozulup bozulmadığını anlamak için bilmeniz gerekeler ise şu şekildedir:
EV YAPIMI KONSERVE GIDALAR
Ev yapımı konserve gıdalar, içine koyduğunuz malzeme ve yapım aşamalarına göre değişiklik gösterse de marketlerden alınan konserve gıdalar gibi içeriğinde koruyucu maddeler bulundurmadığı için raf ömrü süresi daha kısadır. Uygun şartlar sağlandığında ev yapımı konserve gıdaları ortalama 3 ay ile 1 yıl arasında bozulmadan muhafaza edebilmek mümkündür.
Ev yapımı konserve gıdalarda bu süreyi tam verimiyle kullanmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar ise şu şekildedir:
Konserve yapacağınız malzemelerin taze olmasına ve güzelce yıkayıp temizlediğinize emin olmalısınız.Konserve olarak kullanacağınız kavanoz ve kapaklarının ısıya ve basınca dayanıklı olduğuna dikkat etmelisiniz.Konserveyi kavanoza doldurmadan önce kavanoz ve kapakları doğru şekilde steril etmelisiniz.Konserveleri ağzına kadar doldurmamalı, belli bir miktar boşluk bırakmalısınız.Mutlaka ve mutlaka konserveyi yaptığınız tarihi, konserve kutularının üzerine not etmeli ve bunun silinmeyeceğinden emin olmalısınız.Hazırladığınız ev yapımı konserve gıdaları; karanlık, serin ve kuru ve rutubetsiz ortamda en uygun şartlarda muhafaza etmelisiniz.Konserve gıdalarınızı kontrol ettiğiniz zaman kapağında herhangi bir şişme ya da köpürme olup taşma olduysa konserveniz bozulmuş demektir ve onu hiçbir koşulda kullanmamalısınız.Ev yapımı konserve gıdaları kullanacağınız zaman, dışında gözle görülen bir farklılık yok ama kapağı açtığınızda kötü bir koku geliyorsa bu durumda da ev yapımı konserveniz bozulmuş demektir.Editor : Eshahaber