Ekonomi

Kredi kartlarında taksit azaldı, vatandaş krediye yöneldi

Ekonomi - BDDK verilerinde bireysel kredilerin içinde kredi kartlarıyla taksit yapanların sayısı azalırken, vatandaş ihtiyaç kredisine yöneldi.

Kredi kartlarında taksit azaldı, vatandaş krediye yöneldi
07-08-2024 13:32
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık bülteninden derlenen verilere göre, vatandaşın kredi ve kredi kartı alışkanlıkları değişti.

Konut ve taşıt fiyatlarındaki yükseliş sonrasında faizlerdeki artışla da vatandaş krediye yönelimini değiştirdi. Kredi kartlarında da yapılan düzenlemeler enflasyonla çakıştığında kredi kartı harcamalarındaki artışa taksitli alışverişler eşlik etmedi.

BDDK’nın haftalık bültenlerinden derlenen verilerle 2022 yılı başından Temmuz 2024 son haftasına kadar olan süreçte, bu değişimler de dikkat çekti.

KREDİ KARTI HARCAMALARINDA ARTIŞ

Kredi kartından taksitlendirerek yapılan harcamalar bir süre gündemin ilk maddelerinden olurken, bu alanda düzenlemeler de tartışılmıştı. Talebin kısılmasıyla enflasyonda mücadele açıklamaları ekonomi yönetiminin hamlelerinin ilk maddelerinden olurken, kredi kartı harcamalarında ise fiyatların yükselişi bir yandan krediler içindeki pay da bir yandan artış etkisi oluşturdu.

Kredi kartları harcamalarının toplam bireysel krediler ve kredi kartları toplamı içindeki payı yaklaşık 2,5 yılda iki kat artış gösterdi.

2022 yılının ilk haftasında kredi kartlarından yapılan harcamalar bireysel kredi ve kredi kartları toplamı içinde yüzde 20,99 pay alırken, 26 Temmuz 2024 haftasında bu oran yüzde 46,16 seviyesine çıktığı görüldü. Harcamaların payı son 2,5 yıl içinde en yüksek seviyesini Nisan 2024 ilk haftalarında yüzde 46,53 ile gördü.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ