Dünya

Kuzey Kore 10 füze ateşledi: 69 yıl sonra bir ilk

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin en az 10 füze denemesi yaptığını duyurdu. Ateşlenen füzelerin, Kuzey Kore'nin doğu ve batı kıyılarına düştüğü belirtildi. Denemeler "tahammül edilemez" şeklinde nitelendirildi.

Kuzey Kore 10 füze ateşledi: 69 yıl sonra bir ilk
02-11-2022 09:57
Google News

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, Wonsan dahil farklı bölgelerden ateşlenen en az 10 füzenin, Kuzey Kore'nin doğu ve batı kıyılarına düştüğü belirtildi.

GÜNEY SINIRINA DÜŞTÜ

Füzelerden birinin, iki ülke arası fiili deniz sınırının güney tarafına düştüğü aktarılan açıklamada, denemeler "tahammül edilemez" şeklinde nitelendirildi.

Başkanlık açıklamasında "(Kore Yarımadasının) Bölünme sonrası ilk kez bir Kuzey Kore füzesi, Güney Kore'nin deniz sahasına düştü" ifadesi kullanıldı.

KORE SAVAŞI'NDAN BU YANA BİR İLK

Kuzey Kore, 1953'te sona eren Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez Kuzey-Güney arasındaki deniz sınırının güney tarafına füze fırlattı. Hem Güney Kore hem de Japonya'nın askeri otoriteleri, Çarşamba sabahı atılan füzelerin seyrini doğrulayarak, bunlardan birisinin Kuzey Sınır Çizgisi'ni 26 kilometre kadar aştığını belirledi. Füzenin düştüğü yer, Güney Kore'nin Sokcho kentinin 57 kilometre doğusu ve Ulleungdo adasının 168 kilometre kuzeybatısı. Güney Koreli askeri yetkili Kang Shin-chul, füze denemelerinin "son derece olağandışı ve kabul edilemez" olduğunu söyledi ve bunun Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez Kuzey Sınır Çizgisi'nin aşılması olduğunu hatırlattı.

JAPONYA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Ulusal Güvenlik yetkilileriyle bir araya geldiği zirvede "provokasyonların bedeli" için Kuzey Kore'ye karşı cesur önlemler alınmasını istedi.

Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne fırlatılan füzelerin Japon münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğünü belirtti.

Ülkesinin Pekin Büyükelçiliği üzerinden Pyongyang yönetimine nota verildiğini kaydeden Hamada, bölgede seyreden deniz ve hava taşıtlarında hasar saptanmadığını söyledi.

Denemelerin, hafta boyu sürmesi beklenen ve F-35 jetleri dahil yaklaşık 240 uçağın yer aldığı ABD ve Güney Kore'nin ortak hava tatbikatına denk gelmesi dikkati çekti.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ