Kuzey Kore Parlamentosu, Güney Kore ile ilişkileri konusunda kritik bir karara imza attı.
Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’ya göre, Kuzey Kore, Güney Kore ile yeniden birleşme için çalışan çeşitli ajansları feshettiğini duyurdu.
Aynı kaynağa göre, karar Kuzey Kore Parlamentosu tarafından açıklandı ve ülkenin lideri Kim Jong Un'un Güney Kore ile uzlaşma ya da yeniden birleşme arayışının "hata" olacağı yönündeki açıklamalarından birkaç hafta sonra geldi.
İki Kore, teknik olarak, 1953'ten bu yana savaş halinde bulunuyor ve çatışmalar bir barış anlaşması yerine sadece ateşkesle durdurulmuş durumda!
Koreler arası ilişkiler 2023 yılında, esas olarak Pyongyang'ın kasım ayında bir casus uydu fırlatması nedeniyle ciddî şekilde kötüleşti ve bu operasyon Seul'ün gerilimi azaltmayı amaçlayan 2018 tarihli bir askeri anlaşmayı askıya almasına yol açtı.
Kim Jong Un'a göre, Güney Kore, Kuzey'in "ana düşmanı" ve yeniden birleşme çabaları "bir daha yapılmaması gereken" bir hata!
Güney ve Kuzey Kore kendi anayasalarında Kore yarımadasının tamamı üzerinde egemenlik iddia ediyor. 75 yıl önce kurulan bu devletlerden her biri diğerini yasadışı bir varlık olarak görüyor.
Kuzey Kore, kurumlar feshedilene kadar, diplomatik ilişkiler olarak hizmet veren aralarındaki yetersiz temaslar, Güney Kore Birleşme Bakanlığı ve Pyongyang tarafından kapatılan organlardan biri olan Kuzey Kore Barışçıl Yeniden Birleşme Komitesi tarafından yönetildi.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, birleşme yönünde çalışmalar yapmak üzere kurulan devlet kurumlarının lağvedilmesinden sonra, Güney Kore’nin "değişmez baş düşman" olarak tanımlanması için anayasanın yeniden yazılması talimatını verdi.
Kuzey Kore Parlamentosunun kararıyla, Güney Kore ile ilişkileri yönetmekle görevli kilit devlet kurumları olan Barışçıl Birleşme Komitesi, Ulusal Ekonomik İşbirliği Bürosu ve Uluslararası Turizm İdaresi lağvedilen kurumlar arasında yer alıyor.
Kim Jong-un, bugün Parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkesinin Güney Kore ile birleşmesinin artık imkânsız olduğunu yineledi.
Güney Kore ile ABD'yi askeri tatbikat düzenleyerek ve stratejik silahlar konuşlandırarak, Kore Yarımadasını olası savaş bölgesine dönüştürmekle suçlayan Kim, anayasadaki "Kuzey'in yarısı, barışçıl yeniden birleşme ve büyük ulusal birlik" gibi ifadelerin çıkarılması gerektiğini belirtti.
Kuzey Kore lideri ayrıca, Pyongyang'da bulunan ve iki ülke arasındaki birleşmeyi niteleyen bir anıtın da yıkılmasını istedi.
Kuzey Kore'nin tek taraflı savaş başlatma gibi bir isteği olmadığını, ancak savaştan kaçınmayacaklarını ifade eden Kim, "Koreler arası ilişkilerin acı tarihinden çıkarılan nihaî sonuç, ulusal restorasyon ve yeniden birleşme yolunda birlikte ilerleyemeyeceğimizdir." dedi.
Kaynak: DHAEditor : Eshahaber