Karnabahar, genellikle kış sebzesi olarak bilinse de aslında sonbahar ve ilkbahar aylarında hasat edilerek, tezgâhlarda yerini alır. Fosfor ve vitamin bakımından oldukça zengin olan karnabahar, turpgiller familyasına ait sebze olarak kullanılan bir bitkidir.
Kıymalı karnabahar yemeği, karnabaharı sevmeyen kişilerin dahi severek tüketeceği bir yemektir. İçerdiği vitamin ve mineralleri kaybetmemesi için karnabahar yemeğini çok pişirmemek gerekmektedir. Karnabahar yemeği yaparken isterseniz hiç haşlamadan yemeğin içerisine katarak da yapabilir ya da oluşan o keskin kokudan rahatsız oluyorsanız aşağıda belirttiğimiz gibi önden bir haşlama yaparak kokusunu yok ederek pişirebilirsiniz.
KIYMALI KARNABAHAR YEMEĞİ
Kaç kişilik: 4 Kişilik Hazırlanma süresi: 20 Dakika Pişirme süresi: 35 Dakika
Malzemeler;
Yarım karnabahar,1 adet yemeklik doğranmış soğan,2 diş sarımsak,5 yemek kaşığı zeytinyağı,100 gram dana kıyma,1 yemek kaşığı domates salçası,1 dilim limon ve yarım limon suyu,Sıcak su,Tuz, karabiber, pul biber,3-4 yemek kaşığı sirkeYapılışı;
Karnabaharın dallarını tek tek kesip ayırın ve akan suyun altında yıkayın.Bir kabın içerisine yıkadığınız karnabaharları koyup içerisine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyip 7-8 dakika kadar bekletin.Derin bir tencereye su koyup, ocağa kaynamaya bırakın.Su kaynayınca karnabaharları içerisine atmadan, karnabaharlar kararmasın diye yarım limon suyu sıkın ve ardından bir çay kaşığı kadar tuz ekleyin.Karnabaharları kaynayan suyun içerisine atıp yaklaşık bir dakika kadar bekletin. Yemeğin içerisinde de pişeceği için bu süre yeterli gelecektir.Haşlanan karnabaharları süzgece alıp bir kenara koyun.Yemek tenceresini ocağa alıp içerisine zeytinyağı ve soğanı ekleyip soğanların rengi dönene kadar kavurun.Soğanların rengi döktükten sonra kıymayı ilave edin ve kıyma suyunu salıp tekrar çekene kadar güzelce kavurun.Kıymanın kavrulmasına yakın sarımsakları da ilave edin.Kıyma güzelce kavrulduktan sonra domates salçasını ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun.Salçalı sosun içerisine bir su bardağı sıcak su ekleyin ve ardından karnabaharları da ekleyip çok ezdirmeden bir iki tur karıştırın.Karnabaharların üzerini geçmeyecek şekilde tekrar sıcak su ilavesi yapın.Damak tadınıza göre baharatlarını ve içerisine bir parça limonu ekleyip önce orta ateşte kaynayana kadar pişirin.Kaynamaya başlayan yemeğin altını kısığa alıp kapağını yarım kapatarak, karnabaharlar yumuşayana kadar pişirin.Yemek piştikten sonra içerisine attığınız limonu kaşık yardımıyla alın ve işte kıymalı karnabahar yemeğiniz hazır.Afiyet olsun!
Editor : Eshahaber