Konsey İletişim Ofisi'nden yapılan açıklamada, Menfi - Şi'nin Riyad Zirvesi'ndeki görüşmesinde, Çinli şirketlerin yeniden Libya'ya dönüşü ve kalkınmaya katkısı konusunun ele alındığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, görüşmede Şi, şirketlerin dönüşünün ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına bağlı olduğunu belirtti. Menfi ise bunun sağlanmasının "dost Çin devleti"nin desteğini gerekli kıldığını vurguladı.
Arap ülkeleri ve Çin'den Libya'nın istikrarı için en üst düzey bir destek beklediğini dile getiren Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, "Biz bu temel üzerinde, Çin'in uluslararası arenadaki ağırlığına uygun şekilde rol almasını arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.
LİBYA'DAKİ YÖNETİM KRİZİNDE SON DURUM
Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.
Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.
Editor : Eshahaber