Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7 öğlen ise 7,6 büyüklüğünde depremler olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. Depremler Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Adana, Elazığ dışında; Suriye, Kıbrıs adası, Irak, Mısır ve Lübnan'da hissedildi ve yıkıma yol açtı.
Saatler, günler ilerledikçe, Türkiye'nin ne kadar büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığının detayları daha da netleşiyor.
Uluslararası basın da şiddeti çok yüksek iki depremi uzman isimlere yorumlatıyor.
7,7'lik Maraş depremi, SSCB'nin yaptığı en büyük nükleer patlama testine eşdeğer
Yabancı basın: Maraş depremi tarihin en büyüklerinden
Japon bilim adamı: Dünyanın en büyük iç depremi
To give you an idea of the sheer scale of the Turkey earthquake, if we overlay the USGS ShakeMap onto the British Isles, the fault (red colours) would have ruptured from the Severn Estuary to the Humber Estuary. Much of England would have seen at least Intensity Level 7 shaking. pic.twitter.com/Vy1nsR0X4K
— Stephen Hicks (@seismo_steve) February 8, 2023"FAY HATTI İNGİLTERE'Yİ İKİYE BÖLÜYOR"
University College of London'da görev yapan sismolog (deprem bilimci) Dr. Stephen Hick de Kahramanmaraş merkezli depremleri İngiltere'ye uyarladı.
Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) haritasını kullanan Hicks, söz konusu depremlerin İngiltere'de meydana gelmesi durumunda; fayın Severn Estuary'den Humber Estuary'ye kadar Ada'yı boydan boya kat edeceğini yazdı. Bu durumda Birmingham, Manchester, Sheffield ve Bristol'ün dümdüz olacağını kaydetti.
"YAZDIKLARIM BİLİMSEL DEĞİL FARKINDAYIM AMA AMACIM DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ANLATMAK"
Hicks, yazdıklarının bilimsel bir altyapısının olmadığının farkında. "Elbette bu akademik bir konu çünkü İngiltere'de bu kadar büyük depremler yaratacak büyüklükte faylar yok" diyen İngiliz uzman, bu karşılaştırmayı yapmasının amacını, Türkiye'deki depremlerinin büyüklüğünü, şiddetini daha kolay şekilde anlatmak olarak açıklıyor:
"Türkiye'nin şu anda yaşadığı sorunun boyutunu ve ateş hattında bulunan çok sayıda şehrin durumunu göstermek istedim."
"TÜRKİYE'DE YAPI STOĞUNDA CİDDİ SIKINTILAR VAR"
Türkiye'ye Kızılay üzerinden yardım yapılması çağrısında da bulunan Hicks, başka bir Twitter mesajında; Türkiye'deki yapı stoğunun standartlarının yetersizliğine dikkati çekerek, "Binaların standartları yetersiz. Eski binalarda da güçlendirme çalışmaları zayıf" diye yazdı.
Editor : Eshahaber