Muhalefet partilerinin Ocak 2022’de oluşturduğu Millet İttifakı “Parlamenter Sistemi geri getirme” vaadiyle bir araya gelse de, ortak aday belirleme sürecinde verilen kavgalar esas maksadın ne olduğunu ortaya koydu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek adaylıktaki ısrarı, masadaki diğer parti liderlerinin cumhurbaşkanlığı yardımcılığı talebi, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ise “tek cumhurbaşkanlığı yardımcılığı” ısrarı Millet İttifakı’ndaki koltuk sevdasını gözler önüne serdi.
‘PARLAMENTER’ DEDİLER, POST İÇİN DİDİNDİLER
Türkiye’nin koalisyon iktidarlarıyla yönetildiği Parlamenter Sistem’i yeniden ihdas etmek üzere 12 Şubat 2022 tarihinde 6 muhalefet partisi Millet İttifakı adı altında bir araya geldi. “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metni üzerinde konuşmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısı üzerine Ankara’da Ahlatlıbel tesislerinde bir araya gelen CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi ile Demokrat Parti 6’lı masayı oluşturdu.
6 lider 1 yıl boyunca 12 kez toplantı yaptı.
Son toplantısını 2 Mart 2023’te yapan 6’lı masa, 3 Mart’ta Meral Akşener’in Kemal Kılıçdaroğlu ve masadaki diğer liderlere yönelik sert sözleriyle fiilen dağıldı.
Sürekli Parlamenter Sistem argümanı etrafında bir araya gelen, kritik ve hassas hiçbir konuda görüş açıklayamayan, aday olarak kimin isminin belirleneceğine dair 1 yılda hiçbir mesafe kat edemeyen Millet İttifakı’nın parçalandığı son birleşimine “koltuk” sevdası damga vurdu.
‘TEK YETKİ’ İSTEDİ
Akşener’in ‘masa’ restinin perde arkasında “Tek ve tam yetki” isteğinin yattığı öğrenildi. Olası seçim galibiyeti durumunda cumhurbaşkanının “tek” ve “tam yetkili cumhurbaşkanı yardımcısı” olması gerektiğini savunduğu belirlendi. Akşener’in tek ve tam yetkili cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kendisinin görev almak istediği belirtildi.
BAKANLIK KOLTUKLARI İÇİN İNCE HESAP
Bununla yetinmeyen Akşener’in, altılı masadaki CHP hariç diğer partilere sadece birer bakanlık verilmesi, geri kalan bakanlıkların ise İyi Parti ile CHP arasında paylaştırılması konusunda baskı yaptığı kaydedildi.
HER LİDERE BİR KOLTUK
Koltuk hesaplarının baş döndürdüğü Millet İttifakı’nda, Akşener’in aksine masadaki her liderin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yer alması gündeme getirildi. 6’lı masa paydaşlarından Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ocak 2023’te yaptığı açıklamada “6'lı masada olanların hepsi cumhurbaşkanı yardımcısı ve en az 1 bakanlık alacak” dedi.
BİR KOLTUK PLANI DAHA
Millet İttifakı’nın koltuk planlarını açığa çıkaran bir diğer açıklama SP lideri Karamollaoğlu’ndan geldi.
Karamollaoğlu, ortak yönetim modeli oluşturduklarını söyleyerek, “Cumhurbaşkanı Türkiye’yi genel başkanlardan oluşan Eşgüdüm Kurulu ile yönetecek” ifadesini kullandı.
Karamollaoğlu’nun açıklaması, seçmenin en az yarısının oyunu alması gereken cumhurbaşkanının, %1’lik partilerin bulunduğu masadan vesayet kumandasıyla ülkeyi yöneteceğinin planlandığını gösterdi.
MASA İÇİN TEKLİF GÖTÜRÜLENE DE KOLTUK VAADİ
Halk TV’den İsmail Küçükkaya, Kılıçdaroğlu’nun “Altı partinin cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını” söylediğini aktardı. Bununla yetinmeyen Kılıçdaroğlu’nun, ittifaka davet ettiği Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’a da “cumhurbaşkanlığı yardımcılığı” teklif ettiği gündeme geldi.
Yeniden Refah, Cumhur İttifakı'na katılacak mı? Haber7’ye 3 bomba açıklama
BAŞTAN SONA KOLTUK KAVGALARI
2 Mart tarihindeki toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığına itiraz eden İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “artık masada yokuz” dediği Millet İttifakı’nda, sistem değişikliği argümanıyla kurulsa da başından sonuna kadar koltuk, makam, mevki gibi konular üzerinde durulmuş oldu.
Editor : Eshahaber