Ekonomi

Memurların toplu sözleşme pazarlığında saat belli oldu

Ekonomi - Memurların toplu sözleşme süreci ile ilişik hükümet ve sendikalar arasındaki önce güruh ferda saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak.

Memurların toplu sözleşme pazarlığında saat belli oldu
31-07-2023 13:38
Google News

Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmeleri erte başlama alıyor. Sendikalar müzakere önceleri beklentilerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sunmuştu.

TRT Haber'in haberine gereğince toplu sözleşme ile işyar ve emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarındaki finansal ve toplumsal hakları belirlenecek. İlk derinti erte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 14:00'te başlayacak.

İlk toplantı, 1 Ağustos Salı haset Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. Peki evvel görüşmede neler masada olacak?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin mevzuyla ait şunları söyledi:

"Niyetlerin dile getirilmiş olduğu müşterek açım toplantısı olacaktır. Özellikle oturumlar, danışmalar hâlâ ahir günlerde belli olacaktır. Muhtemeldir ki o çağ müşterek takvim belli olabilir. Hangi fariza kollarının ne devir görüşüleceğine dair. Kamu çalışanlarına geneline müteveccih taleplerin ne devir görüşüleceğine müteallik takvim de belli olabilir."

"ÇALIŞANLARI TEMSİLEN 15 KİŞİLİK BİR HEYET MASADA OLACAK"

Toplantıya amme çalıştıran tarafı ve işyar sendikaları yetkililerinin katılacağını tamlayan Zengin şu detayları paylaştı:

"Masada sendika taraflarında konfederasyon kendisine en çok üyeye eş müşterek numara ikinci ve üçüncü konfederasyonun temsilcileri oluyor. 11 fariza kolu var. Şu anda 11 fariza kolunda da Memur-Sen'e ilişkin sendikalar, çıkışlı konfederasyonlar kendisine da Memur-Sen çıkışlı konfederasyon. Kamu-Sen masada olacak ve KESK masada olacak. Toplamda mensupları temsilen 15 nefis müşterek kurul masada olacak."

OVP’de rüçhan erek enflasyonun biricik haneye düşürülmesi: 20 bilyon teklik artırım planı

NE OLMUŞTU?

Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek minval haritasını yakalamak az daha 27 Temmuz'da Genişletilmiş Başkanlar Kurulunu topladı.

120 MADDELİK TEKLİF KAMUOYUYLA PAYLAŞILDI

Toplantıda, 74'ü yeni, 29'u korunması gereken, 17'si ise sabık toplu sözleşme devrinde çözüme kavuşturulmayan kazanmak az daha toplanmış 120 öneri üstünde uygun kalındı.

Maaş çoğalma oranlarıyla baş başa icar yardımının da aralarında bulunmuş olduğu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşan Memur-Sen, ayrımsız çağ öneri dosyasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sundu.

"2 YILLIK SÜREÇTE TOPLAMDA YÜZDE 110 ORANSAL ARTIŞ TEKLİF EDİYORUZ"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1 Ağustos bakımından başlamış olacak bulunan 7. Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinde arzu edecekleri bindirim oranları ve beklentilerine müteveccih şunları kaydetti;

"Öncelikle sözün hesabına gelmesi, vaadin karşılığını bulması düşüncesince 22 bin liradan kaynaklı en ceninisakıt talih memuruna kem geçerli bin 650 liranın ilkin müşterek kere tanzimini istiyoruz.

2 salname pahalılık verilerini dikkate alarak 2024 yılı düşüncesince üçer maaş dönemler bakımından zenginlik oranı engelleme müşterek numara üç ayda yüzdelik 35, ikinci üç ayda yüzdelik 10, üçüncü üç ayda yüzdelik 15, dördüncü üç ayda yüzdelik 10 çoğalma istiyoruz. 2025 yılı düşüncesince ise Türkiye'nin kazançlı verilerinin ve pahalılık rakamlarının iyileşeceğine müteallik optimist tavrımız gereği altışar maaş dönemler bakımından tekliflerimizi sunuyor, zenginlik oranı engelleme müşterek numara altı ayda yüzdelik 25 ve ikinci altı ayda yüzdelik 15 çoğalma istiyoruz. 2 salname süreçte toplamda yüzdelik 110 oransal çoğalma öneri ediyoruz. Teklifimiz ile baş başa vaat hesabına getirildikten sonradan en ceninisakıt amme görevlisi aylığı 2024 hanuman ayında 29 bin 700 teklik ergin olacaktır".

"AYLIK 7 BİN 650 LİRA KİRA YARDIMI VERİLMESİNİ TEKLİF EDİYORUZ"

"Bununla baş başa kamuda sevap skalasındaki çarpıklığın giderilmesi, amme görevlilerinin özgürlüklerinin artırılması, toplumsal yardımların kapsamının genişletilmesi ve tekaüt aylıklarının artırılması yönündeki tekliflerimizi de çelimsiz başlıklar biçiminde saymak istiyorum. Enflasyon farkının dönemsel artışı geçmiş olduğu aydan itibaren ödememesini, Toplu Sözleşme ikramiyesinin maaş bin teklik kendisine ödenmesini, maaş 7 bin 650 teklik icar katkısı verilmesini, müşterek numara dereceye yükselmiş bütün amme görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olmasını ve meydana getirilen vaadin hesabına gelmesini, sözleşmelilerin ekibe intikal sürecinde kaplam haricinde tutulan sözleşmelilerin ekibe geçirilmesini, dini bayramlarda 4 bin 850 teklik ikramiye ödenmesini, eş yardımının 2 bin, bebek yardımının 500 teklik ödenmesini ve bu yardımın emeklilere de verilmesini ilkin öneri ediyoruz."

"SEYYANEN ZAMMIN EMEKLİ KAMU GÖREVLİLERİNE DE YANSITILMASINI İSTİYORUZ"

"Emekliler boyutu ile mağduriyetin hepsi çeşidinden bilinmiş olduğu Cumhur İttifakı'nın ortakları çeşidinden da görüldüğü gerçeğini müşterek kat hâlâ hatırlatıyor, 8 bin 77 teklik seyyanen zammın tekaüt amme görevlilerine de yansıtılmasını ilkin tabir ediyor ve istiyoruz. Mühendis, ofis müdürü, başöğretmen yardımcısı, reis kabilinden nice ünvandaki amme mensubunun hususi fariza tazminatı ve ek ödemelerinin iyileştirilmesini istiyoruz zira kamuda sevap skalasında ağırbaşlı çarpıklıklar oluşmuştur. Burada hakkaniyetin sağlanması gerekiyor."

"GELİR VERGİSİNİN YÜZDE 15'E SABİTLENMESİNİ TEKLİF EDİYORUZ"

"Yardımcı hizmetler sınıfı derinlemesine süredir gündemde tuttuğumuz, sabık toplu sözleşmede de ısrarla üstünde durduğumuz bu toplu sözleşmede de gine masaya ilkin getirdiğimiz müşterek sınıf. Onun düşüncesince asistan hizmetler sınıfının kaldırılarak bu arkadaşlarımızın umumi yönetsel hizmetler sınıfına aktarılmasını istiyoruz.

Gelir vergisinin yüzdelik 15'e sabitlenmesini, görevde yücelme ve ünvan değişikliği imtihanlarının seçimlik kurumların keyfine gereğince değil icbari olmasını KPDK'da başlarken aldığımız değişmeyen gereği 3 yılı aşmayacak halde bütün kurumlarda görevde yücelme ve ünvan değişikliği imtihanlarının mecburi kendisine yapılmasını istiyor ve öneri ediyoruz."

"2024'TE REFAH PAYI DAHİL KÜMÜLATİF YÜZDE 100,2 ZAM İSTİYORUZ"

Aynı çağ izah yapan, Kamu-Sen Genel Başkanı lider Kahveci de, arzu edecekleri bindirim paylarını ve beklentilerini halkoyu ile paylaştı. Kahveci, 2024 yılının kâffesi düşüncesince zenginlik oranı engelleme yüzdelik 100,2 bindirim arzu ettiklerini açıkladı. 2025 yılının tamamında ise bütün maaşlara yüzdelik 58,4 bindirim istediklerini söyledi.

Kahveci ise şu ifadeleri kullandı:

"2024 yılının evvel altı maaş dilimi düşüncesince yüzdelik 40, ikinci altı maaş dilimi düşüncesince yüzdelik 30, başkaca hanuman ayından itibaren sunulan zammın üstüne yüzdelik 10 zenginlik oranı arzu ediyoruz. 2025 yılı düşüncesince ise hanuman ve orak ayı aylarında yüzdelik 20'şer artış, gine hanuman ayında yapılacak zammın üstüne yüzdelik 10 oranında zenginlik oranı arzu ediyoruz. Enflasyon farkının ise TÜFE'nin maaşlara meydana getirilen oransal artışların üstüne çıkmış olduğu aydan itibaren ödenmesini istiyoruz.

2024 yılının kâffesi düşüncesince zenginlik oranı engelleme katılmış yüzdelik 100,2, 2025 yılının tamamında ise zenginlik oranı engelleme bütün maaşlara yüzdelik 58,4 bindirim kendisine özetlenebilir. Önümüzdeki sene düşüncesince en düşük Memur maaşına 20 bin 941 lira, averaj işyar maaşları düşüncesince ise 25 bin 101 teklik bindirim istiyoruz."

Görüşmeler ağustos kocaoğlan boyunca bitmeme edecek.

Kaynak: HABER7.COM


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray719+15
2Fenerbahçe716+11
3Beşiktaş616+10
4Samsunspor715+5
5Başakşehir FK613+5
6Eyüpspor712+4
7Göztepe69+4
8Bodrum FK79-2
9Alanyaspor79-2
10Trabzonspor68+1
11Konyaspor78-2
12Sivasspor78-2
13Antalyaspor78-5
14Kasımpaşa77-2
15Gaziantep FK64-4
16Çaykur Rizespor74-12
17Kayserispor63-7
18Hatayspor62-6
19Adana Demirspor71-11
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ