Microsoft, elektrik kesintileri ve diğer hizmet kesintileri durumunda veri merkezlerindeki yedeklemeler için kullanılan dizel motorlu jeneratörleri güçlendirmenin yolunu bulduğunu açıkladı.
Sıfır karbon emisyonu hedefi ile yola çıkılan proje hakkında konuşan Microsoft Veri Merkezi Araştırma Direktörü Sean James, projenin veri merkezi endüstrisi için bir “Ay’a iniş anı" olduğu söylerken, çarenin hidrojen yakıt hücreleri olduğunu ifade ediyor.
Şirket, yedek güç kaynağı olarak kullanılacak üç megavatlık, geleceğin petrolü hidrojen yakıt hücresi sisteminin başarılı bir testini gerçekleştirdi. Microsoft, sistemlerden birini bir araştırma veri merkezinde kurmayı hedefliyor. Mühendisler, devrimsel teknoloji üzerimde çalışmalarına devam edecek.
Londra'daki veri merkezlerinin tükettiği elektrik nedeniyle konut inşa edilemiyor
Microsoft, hidrojen yakıt hücrelerinin dizelle çalışan yedek jeneratörleri tamamen değiştirebileceğini ve minimum karbondioksit emisyonu ile acil bir güç kaynağı kullanmasını sağlayacağını umduğunu söyledi.
Microsoft, 2013’ten bu yana yakıt hücresi teknolojisini deniyor ve 2030 yılına kadar da net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor.
Microsoft'un veri merkezi araştırma direktörü Sean James projeyle ilgili olarak “Dünyada fark yaratabilecek bir şey üzerinde çalışma fikri beni heyecanlandırıyor ve hidrojenin oyunun kurallarını değiştirecek çok büyük bir potansiyeli var” dedi.
Hidrojenin kamyon, gemi, tren ya da uçaklarda fosil yakıtların yerini alması planlanıyor. Bu kapsamda Almanya’nın hidrojenle çalışan ilk iki treni 2018’de seferlerine başladı. Yakıt doldurulmasına gerek duymadan trenler 1.000 kilometreye kadar gidebiliyor.
Şu anda çalışmalar hidrojenin sıvılaştırma ve depolanma üzerine yoğunlaşıyor. Hidrojen petrole göre 4 kat fazla hacim kapladığından dolayı, bu hacmi küçültmek için hidrojeni sıvı halde depolamak gerekiyor. Bunun için de yüksek basınç ve soğutma işlemine ihtiyaç duyulur. Ayrıca sıvılaştırılan hidrojenin uçmaması için özel yalıtımlı depolarda depolanması gerekiyor. Ancak çalışmalarda büyük başarılar elde edildi. Mercedes, GM ve Honda gibi üreticiler, sıvı hidrojenle çalışacak modeller üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.