Gündem

Milli Savunma Bakanlığı Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirdi...

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktür; Milli savunma bakanlığımız devletimizin bekası, ülkemizin savunma güvenliği için çalışmaların azim ve kararlıkta devam etmektedir.

25-07-2024 12:43
25-07-2024 13:37
ANKARA
Google News

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk; 

Milli savunma bakanlığımız devletimizin bekası, ülkemizin savunma güvenliği için çalışmaların azim ve kararlıkta devam etmektedir. 

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin terörü kaynanda yok etme stratejisi çerçevesinde sürekli ve kapsamlı olarak gerçekleştirdiği operasyonlarla son bir haftada biri terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan 94 terörist etkisale getirilmiştir. 

Böylece 1 Ocak 2024'den bugüne kadar Irak ve Suriye 'nin kuzeyinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1521 olmuştur. Ayrıca etkin ve kararlı operasyonlarımız neticesinde Irak 'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 3 PKK 'lı terörist daha haburdaki hudut karakolumuza teslim olmuştur. 

Terör örgütüne kilit vurmayı sürdüren Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Irak 'ın kuzeyindeki pençekilit operasyon bölgesinde teröristlere ait çok sayıda mühimmat, mayın ve yaşam malzemesiyle ele geçirmiştir. 

Bu vesileyle pençekilit operasyonu bölgesinde el yapımın patlayıcı sebebiyle yara alan ve tedavi gördüğü Gülhane Eğitim ve Araştırmaz hastanesinde 19 Temmuz'da şehit olan kahraman silah arkadaşımız Piade Yarbay, Abdullah Cem Demirkan 'a bir kez daha Allah'tan rahmet ediliyoruz. 

Cumhuriyet tarihimizin en etkin tedbirleri ve çok yönlü güvenlik sistemleriyle kesintisiz bir şekilde korunan hudutlarımızda son bir hafta içerisinde sekizi terör örgütü mensubu olmak üzere 395 şahısı yakamış, bir ocaktan bugüne kadar yasa dış yollarla geçmeye çalışırken yakalanılanların sayısı 7 .102 'ye ulaşmıştır. 

Son bir haftada engellenen 834 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişisi sayısı da 66 .059 'e ulaşmıştır. Ayrıca 17 Temmuz'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız 'a ait insansız hava arıcı ile gerçekleştirilen keşif ve gözetleme faaliyeti esnasında Yunanistan 'a ait sahil güvenlik unsurlarının Midilla Adası 'nın kuzeyinde kalan bölgede düzensiz göçmenleri taşıyan bir botu kara sularımıza iterek bölgeden ayrıldığını tespit edilmiş sahil güvenlik komutanlığımızı bilgilendirilerek söz konusu göçmenlerin kurtarılması sağlanmıştır. 

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz uluslararası hareket ve misyonlar ile dost ve müttefik ülkelerdeki eğitim danışmanlık faaliyetlerine başarı ile devam etmektedir. 18 Temmuz'da Kuzey Makedonya Genel Kumay Başkanı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nin Ankara Büyük Elçisi 'ni kabul eden sayın bakanımız 19 -20 Temmuz tarihlerinde. Barış Harekat 'ın 50. Yıl kutlamalarına katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere Beraberinde Türk Silahlı Kuvvetleri Komut Akademisi ile gittiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı başta olmak üzere önemli temaz, görüşme ve ziyaretlerde bulunmuş. 

Mutlu Barış Harekat 'ın 50. yıl törenleri için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'ne teşrif eden Cumhurbaşkanımız ile birlikte 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayrami Töreni 'ne katılmış başta TCG Anadolu olmak üzere deniz kuvvetlerimiz ait 50 gemi ile helikopter ve uçaklarımızın katılımı ile gerçekleştirilen geçit töreni ve Türk yıldızlarının gösteri uçuşu dahil birçok anlamlı, özel ve görkemli etkinliği takip etmiştir. 

22 Temmuz'da Fransa 'nın Ankara Büyükelçisi 'ni, 24 Temmuz'da Pakistan askeri ateşesini kabul eden sayın bakanımız yarında Azarbaycan Ankara Büyükelçisi ile görüşecektir.

Öte yandan, 1999 yılından itibaren Kosova Barış Gücü Harekat Komutası 'nda Barış 'ı destekleme ve koruma görevi , Kosova Güvenlik Kuvvetlerine eğitim desteği veren, kalıcı çözüm ve güven ortamının tesirine katkı sağlayan Kosova Türk Temsil heyeti başkanlığımızın faaliyetlerini 25. yıl dönemini kutluyor, başarılı çalışmalarını devamını diliyoruz.

Değerli basın mensupları. İsrail, uluslararası toplumun tüm çağrılarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'nin kararına rağmen gazzede insanlık dışı katliamlarına devam etmektedir. 

İsrail 'in süren saldırıları ve İsrail 'li yetkililerin kışkırtıcı açıklamaları, gazzede devam eden çatışmaların bölgesel savaşa dönüşme ve yeni felaketlere yol açma riskini arttırmaktadır. İsrail uçaklarının gerçekleştirdiği hava saldırıları ve İsrail Lübnan sınırında artan gerginlik, bölgesel barış ve istikrarı tehit etmektedir. 

1967 sınırlarında bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü hais, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması, uluslararası hukukun gereğidir. Nitekim, uluslararası adalet divanı da son kararında Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur. 

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz hâlâ hazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak eğitim ve tatbikat faaliyetlerinde aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda 26 Temmuz 8 Ağustos tarihler arasında, Mogolistan'da , 30 Temmuz 9 Ağustos tarihler arasında ise İzmir'de yıldırım seferberlik tatbikatların icra edilmesi planlanmaktadır. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız Aden Körfezi 'nde ticaret gemileri olarak deniz haydut faaliyetlerine karşı birleşmiş milletler güvenlik konseyi kararlarını istina eden, teşkil edilen birleşik görev kuvveti 151 'in komutasını dün Bahre 'nin de düzenlenen tören ile devralmıştır. 

TCG GaziAntep Fırkatı Enimiz NATO Daima Deniz Görev Grubu 2 görev kapsamında, Ege Deniz 'inde, Yunanistan Deniz Kuvvetle Naid Limnos ve Nikiforos Fokas gemileri ile eğitimde rica etmiştir. İstanbul Tersansi Komutanlığında kapsamlı onarıma tahbi tutulan, Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'ün manevi miras savorona,

19 Temmuz'da ilk seyir tecrübesine çıkmıştır. Almanya deniz kuvvetlerine ait Peknitz ve Arnavudluk deniz kuvvetlerine ait Oricu gemileri tarafından İzmir eleman ziyaretleri icra edilmiştir. Fransa deniz kuvvetleri unsuru Akonit Fırkateni tarafından 23 -28 Temmuz tarihler arasında Antalya eleman ziyareti yapılmaktadır.

26 -29 Temmuz tarihler arasında Kanada deniz kuvvetleri unsuru Charlotte Tam tarafından İstanbul 'a, ABD deniz kuvvetleri unsuru Oaki yıl tarafından İsa Aksaz 'a liman ziyaretleri yapılması planlanmaktadır. Japonya'dan dönüş seyrine devam eden TCG Kinala'da korvetimiz Uman 'ın ardından Katara eleman ziyareti gerçekleştirmektedir.

Korvetimiz bugün bir sonraki likan olan Birleşik Arap Emirliklerine seyre başlayacak 26 -28 Temmuz tarihler arasında Birleşik Arap Emirliklerinin abuda limanını ziyaret edecektir. Türkiye Katar 2 'li askeri ilişkileri kapsamında bölgesel barışa katkı sağlamak amacıyla Ekim 2015'te Tarık Bin Ziyad Kışlası 'nda konuşulan Türk Kara unsur komutanlığı Aralık 2017'den itibaren Katar Türk Birleşik Müşterik Kuvvet Komutanlığı adıyla askere eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetlerine başarıyla devam etmektedir.

Karakuvvetlerimizce yapılan çalışmalar, eğitimler, tatbikatlarla ortak bilgi, tecrübe ve yetenek paylaşımının deniz ve hava unsurlarına da gerçekleştirilmesi amacıyla Katar Türk Birleşik Müşterik Kuvvet Komutanlığı bünyesinde teşkil edilen deniz ve hava unsur komutanlıkları kapsamında deniz unsur komutanlığına bağlı olarak görev yapacak iki adet tuzla sınıfı karakol gemimiz için 26 Temmuz'da haksaz deniz üst komutanlığında uğurlama töreni icra edilecektir.

Hava unsur komutanlığı için de 30 Temmuz'da 6 adet F -16 uçağımız Katar 'a intikal edecektir. NATO müttefi Hava Komutanlığı 'nca artırılmış teakkuz faaliyetleriyle eşgüdümlü yürütülen, esnek caydırcılık seçenekleri kapsamında 18 Temmuz'da Romanya havasasında icra edilen mukabil hava rekat faaliyetine 4 adet F -16 ve bir tanker uçağımız ile katılım sağlamıştır.

19-21 Temmuz tarihli arasında İngiltere'de icra edilen Royal International Air Tatu Hava gösterilerinin 50. yıl dönemi etkinlikleri kapsamında sola Türk tarafından gösteri uçuşu ve 2 adet F -4 uçağımız ile statik gösteri yapılmıştır. Öte yandan

16-19 Temmuz tarihli arasında Sırvistan'da düzenlenen 2. Uluslararası Askeri Sporlar Konseyi Balkan Dağ Koşusu Şampiyonası 'nda şampiyon olan Türk Silahlı Kuvvetleri Spor Gücü 40 koşusu takımımızı ve derece elde eden sporcularımızı bir kez daha kutluyoruz.

Değerli basın mensupları Türk Silahlı Kuvvetleri 'niz insani yardım faaliyetleriyle yangınları başta olmak üzere afetlerle mücadeleyi ilgili kurumlarımızla koordinasyon içerisinde destek vermeye devam etmektedir. Rezer güç kapsamında bugüne kadar 16 ayrı yerde meydana gelen orman yangınların söğündürülmesine 48 helikopter ile 968 sortu icra edilerek destek sağlamıştır. 

Teknolojisi, tecrübesi, mühendislik altyapısı ve proje yönetim sistematiğiyle tüm dünyanın dikkatini çeken yerli ve millisi olma sanayimizle tür silahlı kuvvetlerimizin imkan ve kabiliyetleri daha da artmaktadır. 

Bu kapsamda kara kuvvetleri komutanlığımızca muhtelif miktarlarda T -70 Genel Maksa Helikopteri ile sabit kanatlı diki iniş kalkışlı insansız hava aracının muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır. 

Ayrıca bakanlığımıza bağlı Asfati ile Boğtaş arasında deniz temizlik ve petrol toplama gemisi üretilmesine yönelik sözleşme imzalanmıştır. Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan tür silahlı kuvvetlerimiz ve bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye, ülkemizin savunma güvenliği için var gücüyle çalışmaya, üstlenmiş olduğu tüm görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarılı yerine getirmeye devam edecektir. 

#eshahaber 

B

 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ