Gündem

Mossad ajanlarına yönelik operasyonların seyrine ilişkin dikkat çeken rakamlar

İsrail’in örtülü terör şebekesi Mossad’a yönelik Türkiye’de gerçekleştirilen operasyonlarda sanıkların kısa sürede tahliye edildiği, “etki ajanlığı” kanununun ertelenmesinin bu davalardaki sanıklara yaradığı belirtiliyor.

Mossad ajanlarına yönelik operasyonların seyrine ilişkin dikkat çeken rakamlar
24-07-2024 15:58
24-07-2024 16:04
Google News

HABER7

Terör devleti İsrail’in gizli servisi Mossad’ın, Türkiye’deki Filistinlilere yönelik eylem hazırlığında olduğu tespitiyle yakalanan ajanlarıyla ilgili davaların seyrine ilişkin çarpıcı veriler...

Milli İstihbarat Teşkilatı öncülüğünde Temmuz 2023’te gerçekleştirilen operasyonla Mossad’ın 7 kişilik ajan şebekesi çökertilirken, soruşturma kapsamında 57 kişiye dava açılmıştı. Ülkemizdeki Filistinliler hakkında edindikleri bilgileri Mossad’a satmakla suçlanan 20’si tutuklu 57 sanığın yargılandığı davada sanıklar birer birer tahliye edildi. Tutuklu 20 kişiden 18’inin serbest bırakıldığı öğrenildi. Mahkeme, 36 sanığın yurtdışına çıkış yasağını kaldırdı.

MİT’in 2020 yılından beri yürüttüğü benzer operasyonlarla birçok casusluk hücresi çökertilmişti. Ekim 2021’de 29 kişiyi kapsayan “Muteni Operasyonu”, Aralık 2022’de 68 ajanın gözaltına alındığıNeoplaz Operasyonu”, Nisan 2023’te 17 ajana yönelik “Nekpet Operasyonu”, Ocak 2024’te 46 kişiye yönelik “Köstebek/Nekropol Operasyonu” başlatılmıştı.

Bu davalarda da benzer durumun olduğu, Mossad adına ajanlık yapanların bir kısmının birkaç ay, bazılarının ise 1 yıllık süre içinde mahkemeler tarafından sessiz sedasız serbest bırakıldığı belirtiliyor.

KANUN GECİKİYOR

Konuyu Hürriyet gazetesindeki köşesine taşıyan yazar Nedim Şener, “Etki Ajanlığı” olarak bilinen kanun tasarısına dikkat çekti.

Nedim Şener’in “Soykırımcı Katz’ın küstahlığı ve serbest kalan Mossad ajanları” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Üst düzey istihbarat yetkilileri ve yetkili adli makamlar bu durumun yasal eksikliklerden kaynaklandığını belirtiyorlar. Türkiye’de yabancıların yabancılara karşı casusluk faaliyetlerine dair düzenleme bulunsa da MİT’in Mossad ajanlarına yönelik operasyonları ile ortaya çıkarılan suçları tam olarak tarif etmiyor. Öngörülen ceza ise çok düşük olduğu için tutuklananlar kısa sürede serbest bırakılıyor.

Yetkililer bu amaçla TBMM’de görüşülmesi iki kez ertelenen yeni casusluk suçu ile ilgili düzenlemenin yasalaşmasının önemini ifade ediyorlar.

Yasada bulunmamasına rağmen “Etki Ajanlığıyasası olarak bilinen tasarı ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na “Diğer faaliyetler” başlığı altında eklenecek 339/A maddesi ile “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda; a) Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, b) Türkiye’de suç işleyenler, hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir” hükmünün yer alması bekleniyordu.

Maddeyle “diğer faaliyetleradı altında yeni bir suç kabul edilerek, devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin yaptırıma bağlanması amaçlanmaktaydı.

Ama olmadı, yasanın ekim ayından sonra gündeme gelmesi bekleniyor. O zamana kadar Mossad’a ve yabancılara ajanlık neredeyse serbest...


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ