Politika

İyi Milletvekili Tbmm Kürsü Konuşması; Herşey Asgarî

en düşük emekli maaşla on iki bin beş yüz lira çıkartılabiliyorsunuz bu kanun teklifiyle. Tabii bunun bir sefalet maaşlı olduğunu söylemek lazım. Tabii AK Parti 'ye kendisine yakıştığını yapıyor. Her şeyi Asgari'den konuşuyoruz arkadaşlar. En az da çalışanların yüzde kırkı Asgari ücretten bir tık üzerinde birlikte baktığımızda yüzde altmışı Asgari ücret ve yakından ücret aldı bir ülke. Işte memur da en düşük memur maaşından tartış?

25-07-2024 11:46
25-07-2024 12:17
ANKARA
Google News

En düşük emekli maaşla on iki bin beş yüz lira çıkartılabiliyorsunuz bu kanun teklifiyle. Tabii bunun bir sefalet maaşlı olduğunu söylemek lazım. Tabii AK Parti 'ye kendisine yakıştığını yapıyor. Her şeyi Asgari'den konuşuyoruz arkadaşlar. 

En az da çalışanların yüzde kırkı Asgari ücretten bir tık üzerinde birlikte baktığımızda yüzde altmışı Asgari ücret ve yakından ücret aldı bir ülke. Işte memur da en düşük memur maaşından tartışıyoruz. 

Emekliyi en düşük emekli maaş üzerinden bir tartışmanın yürüdüğü bir Türkiye manzarası maalesef. Açlık sınırı on dokuz bin sıfır kırk dört lira Haziran sonu temmuzda artacak. Bu on iki bin beş yüz lira yıl sonuna kadar devam edecek. 

Yıl sonuna kadar açlık sınırı büyük ihtimal yirmi beş bin lirayı bulacak. Yirmi beş bin lira açlık sınırı fakat on iki bin beş yüz liralık bir en düşük emekli maaşının olduğu burada bir madde var. Bir kanun teklifi görüşüyoruz. 

Verile verile on iki bin beş yüz lira. Iki bin beş yüz lira artış verilmiş oldu. Bir kısım emekliler için. Bunun yükü değerli arkadaşlar yük olarak tabir ediyor arkadaşlar bunu. Altı milyar lira. Yani iki milyar dolar. 

Milyonlarca emekliye efendim günlerce uğraşıldıktan sonra bu kadar baskıdan sonunda en düşük emekli maaşı artışın üzerinden yapılan iyileştirme diyelim. Iki milyar dolar değerli arkadaşlar yıllık etkisi. 

Iki bin yirmi bir evliliğinde indikaya nasıl var? Işte efendim faiz ve enflasyon sonuç dedikleri sonra mesela kanun bankaları kanun bankaları ucuz kredi vermeye zorlandı. Ondan sonra kanun bankaları bu yüz yirmi sekiz milyar doların eritilmesinde araç olarak kullandı. 

Mesela o kanun bankalarının zararları acayip bir şekilde arttı. Yani bir özel banka olmuş olsa kesinlikle bu bankalara el konulurdu. Nenek Bankası olduğu için el konma diye bir şey olmadı. Geçmiş yıllara baktığımızda şöyle bir tablosu da var bunun. 

Mesela bu kanun bankalar elbette bir kısım transferler yapılıyor. Ben baktım iki bin altıdan beri ortalama yıllık altı yüz kırk beş milyon dolar civarında Hazretleri 'nden kanun bankalarına transfer yapmışız. 

Altı yüz kırk beş milyon dolar. Yani yarım milyar dolar civarında. Ama iki bin on dokuzdan sonra değerli arkadaşlar. Yıllık sekiz milyar doları bulan transferler yapmışız. Ne yüzünden bu yanlış politikalar yüzünden yani kanun bankalarını geçmişten gelen bir kısım ihtiyaçlar için değil. 

Bir yanlış politika yokluyorsunuz. Bir cehalet, kara cehalet, kuru inanın sonucunda buralardan sekiz milyar dolara kadar yıllık para veriyorsunuz. Emekliye ne verdik? Millonlar Cemekliye sadece yıllık etkisi iki milyar dolar olan bir şey verildi. 

Burada sekiz milyar dolar. Mesela son dört yılın toplamı kanun bankalarına bu yanlış politikalar nedeniyle bakın tekrar ediyorum. Yani bu yanlış politikalar uygulanması şu inatlar olmasaydı bu para hiç ödemeyecekti. 

Böyle bir ihtiyaç yoktu. Otuz bir nokta dört milyar dolar para ödediler. Ama emekliye iki milyar lirayı çok gören bir zihniyetle Türkiye maalesef karşı karşıya. 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ