Teknoloji

NASA'dan ilginç çağrı: Jüpiter için bize yardım edin!

Haber 7 - NASA, Jüpiter'in atmosferini keşfetmek için herkesin katılabildiği 'Zooniverse' adındaki bir projesini hayata geçirerek, Jüpiter'in atmosferinin keşfi için yardım talep etti.

NASA'dan ilginç çağrı: Jüpiter için bize yardım edin!
28-06-2022 14:09
Google News

NASA, Jüpiter hakkında daha fazla keşif yapabilmek için herkesin katılabildiği 'Zooniverse' adında yeni bir program başlattı.

Program, kasırgalar gibi yuvarlak/eliptik bir şekle sahip özelliklerde oluşan bulutlar olan girdaplara odaklanıyor. NASA özellikle bağımsız olarak çalışan gökbilimcilerin katılacağı bu program ile girdaplara neyin sebep olduğunu anlamayı amaçlıyor. Ayrıca bu girdapların çok farklı renk ve şekillere sahip olmasından dolayı katılımcılardan bu girdapları sınıflandırma konusunda yardımcı olması talep ediliyor.

Jüpiter'deki bazı girdap örnekleri

NASA yardım talebini şu sözlerle açıkladı:

"JunoCam, Jüpiter'in etrafında 40'tan fazla yörüngeyi tamamladı ve yukarıdakiler gibi yaklaşık 60.000 görüntüden oluşan bir koleksiyonumuz var. Hangi görüntülerin girdaplara sahip olduğunu, nerede olduklarını ve nasıl göründüklerini belirlemek için yardımınıza ihtiyacımız var. Katalog (özellikle girdap içeren) hazır olduğunda, bu girdapların nasıl oluştuğunun ardındaki fiziği ve bunların atmosferin yapısıyla, özellikle bulutların altında, doğrudan gözlemleyemediğimiz yerlerde nasıl ilişkili olduklarını inceleyebiliriz. Bu gizemleri çözmemizde bize yardımcı olabileceğinizi umuyoruz! Teşekkürler!"

Juno, 2011 yılında uzaya gönderildi. Gönderilen uzay aracında yer alan JunoCam dünyaya ilk verilerini 2018'de göndermeye başladı. 2016'da Jüpiter'e ulaşan araç o zamandan bu yana dünyaya birçok önemli veri gönderdi.