Dünya

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görevi devretmesine günler kala ABD'ye uyarıda bulundu. Stoltenberg, Avrupa'yı da güvenliği için güneyde Türkiye'den kuzeyde Norveç'e NATO şemsiyesine ihtiyaç duyduğunu kabul etmeye çağırdı.

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...
19-09-2024 23:38
Google News

Görevi 1 Ekim'de eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte'ye devredecek olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir düşünce kuruluşunun düzenlediği etkinlikte veda konuşması yaptı.

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...

'AVRUPALILAR, NATO OLMADAN KITADA GÜVENLİK OLMADIĞINI ANLAMALIDIR'

Görev süresi boyunca elde ettiği en önemli dersin Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki bağın asla garanti görülmemesi gerektiği olduğunu ifade eden Stoltenberg, "NATO, taş üzerine kazınmış bir şey değil. NATO bilinçli tercihler ve bir siyasi iradenin sonucu. Atlantik'in her iki yakasında da Amerika ve Avrupa'nın yollarını ayırması gerektiğini söyleyen sesler duyduk. Kısa vadeli ulusal çıkarlara odaklanılması, uzun vadeli iş birliğinin yerine geçmez.

Yalnızlık politikası kimseyi güvende tutmaz. Birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz. Güvenlik sınamaları fazlasıyla büyük ve rekabet çok şiddetli. Hiçbir ülke, tek başına bu işin üstesinden gelemez. Transatlantik ilişkiye yatırım yapmak, ileriye dönük tek kazançlı yoldur" dedi.

'TÜRKİYE OLMADAN AVRUPA KITASININ GÜVENLİĞİNİ TASAVVUR ETMEK İMKANSIZDIR'

Avrupalıların NATO olmadan Avrupa'nın güvenliğinin sağlanamayacağını anlaması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, "NATO'nun savunma harcamalarının yüzde 80'i, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden geliyor. Bu sadece kaynaklara ilişkin bir mesele değil. Bu aynı zamanda coğrafya ile ilgili. Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve batıda ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini tasavvur etmek imkansızdır" şeklinde konuştu.

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...

Genel Sekreter, "Avrupalıların bedavacı olduğu kesinlikle doğru değil. Başka hiçbir büyük gücün ABD kadar çok dostu ve müttefiki yoktur. Bunu baltalamaya çalışan herhangi bir politika Amerika'nın en büyük varlıklarından birini israf etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Öncelikle, barış için bedel ödemeye istekli olmalıyız. Ne kadar çok para olursa, savunmamız o kadar güçlü olur, caydırıcılığımız o kadar etkili olur, güvenliğimiz o kadar sağlam olur." diyen Stoltenberg, GSYH'nin en az yüzde 2'sinin savunmaya ayrılması hedefi yerine getirilmiş olsa da artık bunun yeterli olmadığını dile getirdi.

Stoltenberg, müttefiklerin gelecek yıllarda GSYH'nin yüzde 2'sinden çok daha fazlasını savunmaya harcamak zorunda kalacaklarına işaret etti.

'BABAMIN SÖYLEDİĞİ GİBİ OLMADI'

Stoltenberg, 10 sene önce NATO Genel Sekreterliği teklifini aldığında Norveç'te savunma ve dışişleri bakanlığı yapmış babasına fikrini sorduğunu ve babasından "NATO'da pek bir şey olmaz." yanıtını aldığını anlattı.

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...

Ayrıca, "Özgürlüğün serbest ticaretten daha önemli olması" olduğunu ifade eden Stoltenberg, Rusya'ya enerji bağımlılığı geliştirilmesine benzer bir hatanın Çin ile yapılmaması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

"Elbette Çin ile ilişkimizi sürdüreceğiz ancak kısa vadeli ekonomik çıkarları uzun vadeli güvenlik ihtiyaçlarıyla takas etmemeliyiz."

Stoltenberg, müttefikler arasında ise ticari kısıtlamaların güvenliği zayıflatacağı uyarısında bulunarak, "Müttefiklere karşı korumacılık, güvenliğimizi korumaz." ifadesini kullandı.

'PUTİN'E İSTEDİĞİNİ ZORLA ELDE EDEMEYECEĞİNİ FARK ETTİREBİLİRİZ'

Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşla ilgili ise şunları söyledi:

"Hepimiz bu savaşın bitmesini istiyoruz. Savaşı bitirmenin en hızlı yolu onu kaybetmektir. Ancak bu barış getirmeyecektir. Rus işgalini getirecektir. Bugün Başkan (Vladimir) Putin savaş alanında hedeflerine ulaşabileceğine inanıyor. Bu yüzden acımasız savaşını sürdürüyor. Putin'in fikrini değiştirebileceğimize inanmıyorum ancak hesaplamalarını değiştirebileceğimize inanıyorum. Ukrayna'ya daha fazla silah vererek Putin'e istediğini zorla elde edemeyeceğini fark ettirebiliriz."

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...

'NATO'NUN KAPISI AÇIK, UKRAYNA KATILACAK!'

Stoltenberg, Rusya'nın gelecekteki barış görüşmelerinin bir parçası olmak zorunda olduğunu belirterek, "Gelecekteki herhangi bir anlaşma, Ukrayna'ya güçlü askeri destek ve kalıcı barışı garanti altına almak için güvenilir güvenlik garantileriyle desteklenmelidir. Avrupa'da istikrarlı bir Ukrayna olmadan sürdürülebilir bir güvenlik olamaz. NATO üyeliği olmadan Ukrayna için kalıcı bir güvenlik olamaz. NATO'nun kapısı açık. Ukrayna katılacak." değerlendirmesinde bulundu.

NATO'da flaş ayrılık! ABD ve Avrupa'ya uyarı! Son dakika çağrı yaptı: Türkiyesiz...

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray515+13
2Fenerbahçe513+11
3Beşiktaş410+6
4Başakşehir FK510+4
5Eyüpspor59+4
6Samsunspor59+3
7Konyaspor57-1
8Sivasspor57-1
9Antalyaspor57-3
10Göztepe46+2
11Kasımpaşa55-2
12Trabzonspor440
13Çaykur Rizespor54-10
14Kayserispor43-1
15Gaziantep FK43-3
16Alanyaspor53-5
17Bodrum FK53-5
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ