Muhaliflerin Şam'ı kurtarmasının ardından bölgeye saldıran İsrail'den Golan için de peş peşe adımlar geldi.
Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri'ne ilişkin, "Bu bölge, yaklaşık 50 yıldır, 1974 yılında üzerinde anlaşmaya varılan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması uyarınca bir tampon bölge olarak kontrol ediliyordu. Bu anlaşma çöktü, Suriye askerleri mevzilerini terk etti." dedi.
ARAP BİRLİĞİ'NDEN KINAMA!
Arap Birliği, Suriye'deki hızlı gelişmelerin büyük bir ilgiyle takip edildiğini ve İsrail'in bu gelişmelerden yararlanarak Golan'da toprak işgal etme girişimlerinin kınadığını açıkladı.
Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Suriye'deki gelişmeler "modern tarihinin en önemli anlarından biri" olarak nitelendirildi.
Suriye'deki hızlı gelişmelerin büyük bir ilgiyle takip edildiği ifade edilen açıklamada, "İsrail'in (işgalci güç) Suriye içinde yaşanan gelişmelerden yararlanarak, hukuka aykırı şekilde Golan'da ek topraklar işgal etmesini ve Suriye ile 1974'te imzalanan ayrılma anlaşmasını feshetmesini kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, mevcut hassas aşamanın tüm Suriyelilerin bu kararlılığa sahip çıkmasını gerektirdiğine vurgu yapılarak, Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin haklarının korunması ve ulusun çıkarlarının her şeyin üstünde tutulması, siyasi geçiş sürecinin barışçıl, kapsamlı ve güvenli bir şekilde tamamlanması için çalışılması gerektiğinin altı çizildi.
Bölgesel ve uluslararası istikrarın sağlanmasıyla ilgilenen tüm taraflara, Suriyelilerin daha geniş ufuklara doğru ilerlemesini sağlamak ve zorluklarla dolu bu geçiş dönemini aşmak için her türlü yaptırımın kaldırılması da dahil olmak Suriye halkını destekleme çağrısı yapılan açıklamada, "Derin bir tarihe sahip ve insanlık medeniyeti yolunda büyük katkısı olan Arap ülkesi Suriye'nin, içinde bulunduğu süreci güvenli bir şekilde aşıncaya kadar eşlik etmeyi ve desteklemeyi teyit ediyoruz." ifadelerine yer verildi.
"KONUŞLANMA GEÇİCİ VE SAVUNMA AMAÇLI"
İsrail ordusu, Suriye-İsrail arasındaki tampon bölgeye konuşlandırdığı askerler hakkında yaptığı açıklamada, “Suriye-İsrail arasındaki tampon bölgedeki konuşlandırma geçici ve savunma amaçlı” ifadelerini kullandı.
İsrail ordusu, Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından Golan Tepeleri ve Suriye'yle arasındaki tampon bölgeye sevk ettiği askerler hakkında açıklama yaptı. Ordu, Suriye'deki kaos ortamı nedeniyle Suriye-İsrail arasındaki tampon bölgeye asker konuşlandırıldığını belirterek, konuşlandırmanın geçici ve savunma amaçlı olduğunu aktardı.
İSRAİL, HERMON DAĞI'NIN SURİYE TARAFINI ELE GEÇİRMİŞTİ
İsrail ordusu, İsrail-Suriye arasındaki tampon bölgede yer alan Hermon Dağı'nın Suriye tarafını ele geçirmişti. İsrail basınında yer alan haberlerde, Hermon Dağı'nın Suriye tarafının İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı Shaldag Birimi tarafından direnişle karşılaşmadan ele geçirildiği ifade edilmişti.
İSRAİL, SURİYE'DE SINIRA YAKIN KÖYLER İÇİN UYARI YAYINLAMIŞTI
İsrail ordusu, ayrıca İsrail sınırına yakın Suriye'deki Ofaniya, Kuneytra, el-Hamidiye, Samdaniya el-Garbiyye ve el-Kahtaniye köyleri için uyarı yayınlamıştı. Ordu tarafından yapılan uyarıda, "Bölgenizdeki çatışmalar İsrail ordusunu harekete geçmeye zorluyor ve size zarar verme niyetinde değiliz. Güvenliğiniz için evde kalmalı ve bir sonraki duyuruya kadar dışarı çıkmamalısınız" denilmişti.
NETANYAHU, SURİYE SINIRINI ZİYARET ETMİŞTİ
İsrail-Suriye sınırındaki Bental Dağı'nı ziyaret eden Başbakan Binyamin Netanyahu, "Biz her şeyden önce sınırımızı korumak için hareket ediyoruz. Bu bölge yaklaşık 50 yıldır 1974'te üzerinde anlaşmaya varılan bir tampon bölge, yani Güçler Ayrılığı Anlaşması ile kontrol ediliyordu. Bu anlaşma çöktü, Suriye askerleri mevzilerini terk etti” demişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'de Baas rejiminin devrilmesiyle, işgal altında tuttukları Golan Tepeleri'nde tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarını belirleyen,1974 yılında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nın çöktüğünü iddia etti.
NETANYAHU: ANLAŞMA ÇÖKTÜ!
Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Bental Dağı’na yaptığı ziyaret esnasında çektiği video mesajda, "Bu bölge, yaklaşık 50 yıldır, 1974 yılında üzerinde anlaşmaya varılan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması uyarınca bir tampon bölge olarak kontrol ediliyordu. Bu anlaşma çöktü, Suriye askerleri mevzilerini terk etti." dedi.
Ayrıca Netanyahu, 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin İsrail'in İran ve Hizbullah'a saldırılarının doğrudan bir sonucu olduğunu öne sürdü.
Netanyahu, 61 yıldır süren Baas rejiminin yıkılmasını "İran'ın şer eksenindeki önemli bir halkanın düşüşü" olduğunu öne sürerek, Suriye'deki gelişmelerin İsrail'in Esed rejimi destekçileri İran ve Hizbullah’a yaptığı saldırıların doğrudan bir sonucu olduğunu iddia etti.
Netanyahu, "Bu, Esad rejiminin başlıca destekçileri olan İran ve Hizbullah'a indirdiğimiz darbelerin doğrudan bir sonucudur.” açıklamasında bulundu.
Devrilen Esed rejiminin, “İran'ın şer ekseninin merkezi bir halkası” olduğunu öne süren Netanyahu, Esed'in Suriye'den kaçışının yeni fırsatların yanı sıra riskler de getirdiğini savundu.
İsrail ordusu, Suriye'de 61 yıllık Esed rejiminin devrilmesinin ardından işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri ve Suriye'yle arasındaki tampon bölgeye kuvvet gönderdiğini açıklamıştı.
İsrail ordusu, 6 Aralık Cuma günü Suriye'deki gelişmeler nedeniyle işgal altında tuttuğu Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki birliklerine takviye yaptığını duyurmuştu.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber