Sağlık

Nioli yağının faydaları nelerdir? Nioli yağı ne işe yarar?

Nioli (Niaoli) yağı Melaleuca quinquenervia ağacının yapraklarından elde edilen bir yağ türüdür. Ağacı başta Madagaskar olmak üzere Avustralya, Papua Yeni Gine ve Amerika'nın çeşitli bölgelerinde görülür. Ağacının boyu 20 metreye kadar büyüyebilir. Nioli yağı kozmetik ü

Nioli yağının faydaları nelerdir? Nioli yağı ne işe yarar?
29-03-2023 14:47
Google News

Nioli yağı, Melaleuca quinquenervia ağacının yapraklarından elde edilen yağdır. Nioli yağı, çay ağacı özünün oldukça yakın bir akrabasıdır. Tıbbı Onkoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl nioli yağı hakkında bilgi verdi, kullanım alanlarını anlattı.

 

 

Nioli ağacı nerede bulunur?

Melaleuca quinquenervia ağacı başlıca Madagaskar’da olmak üzere Avusturalya, Papua Yeni Gine, Amerika gibi çeşitli bölgelerde de görülmektedir. Myrtaceae ailesinden olan Melaleuca quinquenervia ağacının boyu 20 metreye kadar büyümektedir. Yeşil ince uzun yaprakları vardır.  Krem veya beyaz renkli şişe fırçası şeklindeki çiçekleri ilk bahar sonuna doğru açmaya başlar. Daha çok dere yatağı gibi sulak alanlarda yetişen bir ağaçtır.

 

 

Nioli yağının içeriğinde neler bulunur?

Madagascar’da 7 farklı türü olup bunlardan elde edilen nioli yağının kimyasal içerikleri bazen değişiklik gösterebiliyor. İçerisinde 20'den fazla kimyasal madde bulunur. Bunlardan en sık  bulunanları, ağacın yetiştiği bölgeye göre oranları değişmek üzere; 1,8 cineole, viridiflorol, B-caryophyllene, a-terpineol, a-pinene, limonene, linalool, nerolidol, metil eugenol, metil isoeugenol olduğu yapılan çeşitli çalışmalar sonrası belirlenmiştir.

Nioli yağı ne için kullanılır?

-Kozmetik ürünlerde: Yapısının daha sert olması nedeniyle günümüzde nioli yağının yerine çay ağacı yağı kozmetik ürün yapımında daha çok tercih ediliyor. Ancak nioli yağı, değişik odunsu kokusu ile cilt için uyarıcı ve temizleyici, güzel görünüm veren bir özelliğe sahiptir.

-Sivilce ve akne tedavisinde: Ergenlik sivilceleri nedeniyle oluşan cilt izlerinin düzeltilmesi, yanık yara izlerinin düzeltilmesi, açık cilt yaralarının iyileştirilmesinin hızlandırılması amacıyla kullanılabilmektedir.

-Antiseptik: Mikropları öldürmede kullanılır

-Antibakteriyel: Mesane enfeksiyonunda, üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, bronşit tedavisinde kullanılır.

-Antiviral: Virus enfeksiyonlarına bağlı boğaz ağrısının, burun akıntısı ve öksürük tedavisinde kullanılır. Gribin iyileşme süresini kısaltır.

Nioli yağının bağışıklık sistemi üzerinde uyarıcı etkisi var mıdır?

Antiseptik, anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri olmasına rağmen bağışıklık sistemi üzerine olan uyarıcı etkisi konusunda net bir bilgi yoktur.

Nioli yağının nasıl kullanılır?

-Yüz yıkamak için kullandığınız herhangi bir suya ve jele eklediğiniz 2 damla nioli yağı cildin canlanmasına ve parlamasına yardımcı olur.

-Odaların havasını temizlemede oldukça etken bir maddedir. Özellikle antibakteriyel amaçla 1,5 su bardağı suyun içine (300 cc) eklenen 1 tatlı kaşığı nioli yağı odaya hoş ve ferah bir koku sağlar. Spreyli bir şişeye koyarak gün içinde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

-Sinüzit ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarında, bronşit ve zatürede güvenle kullanılır. Bir kaba koyduğunuz 0.5 litre sıcak suyun içine 2 damla nioli yağı, 1 damla okaliptüs yağı ve 1 damla mersin yağı ekleyin. Ardından havlu yardımıyla karışım yaptığınız suyun buharını nefesinize çekin. 

-Buhar yöntemi işe yaramadığı takdirde 2 tatlı kaşığı soya yağına 5 damla nioli yağı, 2 damla okaliptüs yağı ve 1 damla mersin yağı ekleyerek bir karışım elde edin. Bu karışımı alna, enseye ve göğüs kısmına ovalayarak sürün. 

-İdrar yolu enfeksiyonlarında ve idrar yanması durumlarında 1 tatlı kaşığı soya yağına 5 damla nioli yağı ekleyerek bir karışım elde edin. Bu karışımı karın bölgesi ve sırtın alt kısmına günde 4 kez ovalayarak sürmek gerekiyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray1131+21
2Fenerbahçe1126+18
3Samsunspor1225+11
4Eyüpspor1222+7
5Beşiktaş1121+9
6Göztepe1118+6
7Sivasspor1217-3
8Başakşehir FK1116+3
9Kasımpaşa1214-3
10Konyaspor1214-6
11Antalyaspor1214-9
12Çaykur Rizespor1113-9
13Trabzonspor1112-2
14Gaziantep FK1112-3
15Kayserispor1112-5
16Bodrum FK1211-6
17Alanyaspor1110-5
18Hatayspor116-8
19Adana Demirspor112-16
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ