Birey, bilgisayar veya dijital ekran başında olduğu vakitlerde tüm akıl faaliyetlerini bilgisayara odaklar ve bazen dışarıdan gelen seslere bile reaksiyon göstermez, zaman içinde odaklanma gücünü bilgisayar üzerinde yoğunlaştıran beyin, dikkat kaybı yaşar, unutkanlık başlangıcı görülür. Bu tarz durumlarda bilgisayar kullanırken çevredeki olaylara kulak vermeli kısa aralar eşliğinde başka işler ile uğraşmalıyız.
OFİSTE ERGONOMİK OTURMA KURALLARI
Bel, boyun, sırt, kalça, omuz, boyun gibi vücudun pek çok yerinde oluşan ağrının temel nedenlerinden biri doğru oturuşu bilmemekten kaynaklanır. Yanlış oturma şeklinin sürekli hale gelmesi, omurgada ya da vücudun herhangi bir yerinde dengesiz yük binmesine sebep olur. Vücudun belirli bir bölgesine binen bu yük, ciddi ağrılara sebep olup hayat standartlarını zorlamaktadır.
Oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek ve ağrıları en aza indirmek aslında çok da zor değil. Sadece oturmamızı düzelterek ve ergonomik önerilere dikkat ederek, ağrılarımızdaki ciddi azalmayı hissedebiliriz.
ERGONOMİK VE DOĞRU OTURMA POZİSYONU İÇİN
Sırt bacaklar ve dizler arasında dik açılı bir oturuş oluşturulmalı.
Ayaklar yerle tam temas sağlanmalı.
Baş mümkün olduğunca düz ve orta pozisyonda tutulmalı, baş sağa ya da sola eğik olmamalı, baş herhangi bir tarafa dönük durmamalı.
Oturuş pozisyonu sık sık değiştirilmeli.
Dirsek ve kol vücuda yakın ve rahat bir pozisyonda durmalı.
Dirsekler ortalama 90-120 derecelik açıyla hareket ettirilmeli.
Omuzlar aşağı ve yukarı pozisyonda olmamalı.
Kollar 90 drece üzeri aktivitelerde sık kullanılmamalı.
Ön kol, el bileği ve el düz ve aynı düzlemde ve yere paralel olmalı.
Masa ve dizler arası mesafe 5cm den az olmamalı.
Bacakların hareketi sınırlandırılmamalı.
SAĞLIKLI OTURUŞ PRENSİPLERİ
Kolçak yükseklik ayarı: Yüksek ve ön kolu destekleyip omuzu rahatlatacak biçimde kişiye uygun ayarlanmalı. Ek olarak döşemeli kolçaklar dirseklere ve ön kollara gelen rahatsız edici baskıları daha iyi engeller.
Bel destek ayarı: Dik oturulduğunda duruşu destekleyecek bel destek ayarı kurulmalı.
Kalça destek ayarı: Kalçayı destekleyerek duruş sabitlenmeli.
Klavye ve Mouse ayarı: Klavye ile mouse aynı yükseklikte olmalı. Mouse kullanılırken bilek sağa ve sola doğru çevrilmemelidir. Klavye ve mouse ne çok büyük ne çok küçük olmamalıdır. Elin anatomik yapısına uyumlu olmalıdır. Monitörün tepe noktası göz seviyesinden 15 derece kadar aşağıda olmalıdır.
ERGONOMİK OTURMA ÖLÇÜLERİNE UYULMAZSA
Bilgisayar başında sürekli yanlış pozisyonda oturma sonucu kamburluk ortaya çıkabilir.
Gözlerin doğal yapısı bozulur, gözler yorgun düşer göz altı morluğu gibi göz çevresinde istenmeyen fiziksel bozukluklar ortaya çıkar.
Değişik bel ve boyun ağrılarına yol açıp; fıtık, boyun düzleşmesi, omurga romatizması gibi birçok eklem sıkıntıları oluşabilir.
Bilgisayar kullanırken sürekli aynı pozisyonda kalmamazdan dolayı kanın pıhtılaşarak damarları tıkaması sonucu akciğer embolisine yakalanılabilir.
Sürekli aynı şekilde ve aynı açıdan bu oturuşa maruz kalıp ekran ışıklarıyla muhatap olmak beraberinde mükemmel bir baş ağrısı getirebiliyor.
Bilgisayar üzerinde yoğunlaşan beyin, çevresel etkilere uzak kalır ve dikkat kaybı yaşayabilir. Bununla birlikte hafıza zayıflamaya başlar.
Editor : Eshahaber