Magazin

PARMAK İZLERİNDEN VE HİKAYELERDEN İLHAM ALAN KİTAP RAFLARDA

Şan Eylem Doğan’ın kaleme aldığı ‘Viskinin Gizemli Yolculuğu’ kitabı, meraklıları için raflarda yerini aldı.

PARMAK İZLERİNDEN VE HİKAYELERDEN İLHAM ALAN KİTAP RAFLARDA
29-07-2024 16:51
29-07-2024 17:00
Google News

PARMAK İZLERİNDEN VE HİKAYELERDEN İLHAM ALAN KİTAP RAFLARDA

Şan Eylem Doğan’ın kaleme aldığı ‘Viskinin Gizemli Yolculuğu’ kitabı, meraklıları için raflarda yerini aldı. Viskinin insanlık tarihiyle bağlantılarını, bugüne dek hiç duyulmamış belgelerle ve hikayelerle anlatan eser, okuyucusuna gizemli bir dünyanın kapısını aralıyor.

“Kokladıkça ve tattıkça her çeşidinin bir parmak izi ve hikayesi olduğunu gördüm. Bu benim ilham perim oldu. O kaçtı, ben kovaladım.” Kitabın yazarı Şan Eylem Doğan, bu merakını ve uzun yıllar emek verdiği kitabını hangi duygularla oluşturduğunu bu cümlelerle anlatıyor.

Şan Eylem Doğan’ın merak uyandıran kitabı ‘Viskinin Gizemli Yolculuğu’ okurlarıyla buluştu.

Okuruna üretim teknikleri ve kimyasının ötesinde bir deneyim sunan kitap, viskinin insanlık tarihiyle bağlantılarını, hiç duyulmamış belgelerle ve hikayelerle anlatıyor. Doğan’ın okurlarını koku, tat ve aromalarla ilgili keyifli bir sohbete davet ettiği kitap, aynı zamanda viski tadım notlarını anlatmanın yeni bir yolunu sunması açısından da sevenlerine ve meraklılarına farklı bir perspektif sunuyor.

“VİSKİ, İLHAM PERİM OLDU”

Bu merakının 2015 yılında bir dostunun önerisiyle başladığını ve ardından farklı tatları deneyimlemeye başladığını anlatan yazar Şan Eylem Doğan, ilk tanışmanın ardından kitap yazmaya kadar uzanan süreci şöyle anlatıyor: “O an; tüm benliğimi bir ilham sardı… İngiltere ve Amerika’dan viski kültürü konusunda yabancı kaynaklar almaya ve okumaya başladım. İstanbul’da aldığım bir eğitim sonrasında, kendimi ‘Viskinin Gizemli Yolculuğu’nda buldum.

İNSANLIK TARİHİNİN İZLERİNDE DOLAŞIYOR

Şan Eylem Doğan’ın kaleme aldığı kitap, viski tarihinin aslında binlerce yıllık insanlık tarihi ile çok önemli bağlantılarının olduğunu, daha önce hiç duyulmamış belgeler ve hikayeleriyle ortaya koyuyor. Kitapta alkol tarihini değiştiren ‘ilk biranın’ sırlarından, Amerika’nın kuruluş tarihinde viskinin rolüne kadar pek çok farklı konu anlatılıyor. Kitapta, kendi keşfi olan; viski tadım notlarının müzik trafikleriyle anlatım tekniğini kurgulayan yazar, böylece okurun müzik ve viskiyi farklı bir perspektifle görebileceğini söyleyerek, okuru bir nevi müzik & viskinin astral seyahatine çıkarmaya davet ediyor.

MÜZİK NOTALARI İLE VİSKİNİN BULUŞMASI

Şan Eylem Doğan, viski ve müzik buluşmasını ise şu cümlelerle anlatıyor: “Viskiye olan merakım ve tutkum, beni çocukluluğumdaki ilk tutkuma götürdü. Yani müziğe… Çocukken kasetlerden o kadar çok müzik dinlerdim ki kasetin bantlarının koptuğunu hatırlıyorum. Çok tutkulu bir çocukluk geçirdim ve hep hayalperest bir insan oldum. Müzik ve viski tutkumun eşleşmesini ise viski tadım notlarını, müziğin trafikleriyle açıklayabileceğimi görünce fark ettim. Bir ekspresyonu tadarken ve aynı anda sevdiğim bir parçayı dinleyip neler hissettiğimi kağıda dökmeye başladım ve kitabımın temeli oluştu.”

AKADEMİSYEN VE UZMAN DESTEĞİ İLE YAZILDI

Şan Eylem Doğan, kitabın yazım sürecinde birbirinden değerli akademisyen ve uzman ile çalışma fırsatı yakaladı. Kitapta yer alan; tahıllar, ilk biranın keşfi, organik kimya, sherry şarapları ve tat ve aromalar ile ilgili bölümler bu iş birliklerinin ve akademik çalışmalarının ürünü.

Meraklıları kitabı, Pandora Kitabevi Nişantaşı Şubesi ve internet sitesi, Hepsiburada, Kırmızı Kedi Kitabevi İzmir Mavibahce ve Alsancak Gül Sokak Şubeleri ile Be Water Coffee & Book Store Çeşme Şubesi’nden temin edebilir.

Kitaba katkıda bulunan uzman ve akademisyenler

TAHILLAR: Ege Üniversitesi Prof. Dr. Tolga Esetlili

ORGANİK KİMYA: Katip Çelebi Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Can

SHERRY ŞARAPLARI: Şarap Uzmanı Murat Mumculoğlu

TATLAR VE AROMLAR: Miami Üniversitesi Prof. Dr. Linda Bartoshuk

İLK BİRANIN KEŞFİ: Stanford Üniversitesi Prof. Dr. Li Liu

YAZAR ŞAN EYLEM DOĞAN HAKKINDA

Türkiye’nin en kapsamlı viski kültürü kitabının yazarı Şan Eylem Doğan; 1986 tarihinde İzmir’de doğdu. İlk okul, ortaokul ve lise öğretimini İzmir’de tamamladı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümü mezunudur.

Viskiye olan tutkusu onu Londra’daki WSET- School Of London adlı eğitim birimine yöneltmiştir. Eğitim biriminden Spirits Level-2 derecesini tamamlamıştır ayrıca WSET-Spirits Level 3 çalışmaları devam etmektedir.

2017 yılında Şan’s Whisky Culture adlı markasını Marka Patent Enstitüsü’nde tescil ettiren Şan Eylem Doğan, 10 yıldır Premium viski tadım etkinlikleri, yemek eşleşmeli viski geceleri, peynir eşleşmeli, artizan çikolata eşleşmeli, müzik eşleşmeli tematik geceler düzenlemektedir.

Doğan ayrıca, Premium segment viski ekspresyonları ve fıçı koleksiyonerleri ve yatırımcılar için danışmanlık faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca, İskoçya’nın tüm bölgelerine; kültür, damıtımevi, gastronomi, tarih , kültür ve sanat turları düzenlemektedir.

Türkiye viski pazarı için Tomatin, Loch Lomond ve Glen Scotia Viski Damıtım evlerine ait viski markalarının seçimlerini yapmıştır ve damıtım evi bağlantılarını kurmuştur. Bu viskilerin Türkiye Viski pazarına girmesinde büyük payı vardır.

Şan Eylem Doğan’ın viski ile ilgili katıldığı çeşitli programlar ve üyelikleri:

Edinburgh Herriot Watt Üniversitesi’nde Bira Üretimi & Damıtma Üzerine yüksek lisans programına kabul edilmiştir.

Dünya üzerindeki ilk ve tek terra madre temalı rotary kulübü olan Toprak Ana Terra Madre Rotary Kulübü’nü kurmuştur. Ayrıca 1,5 yıl boyunca kurucu başkanlığı görevini yürütmüş ve halen kulübün yönetim kurulu üyesidir.

1248 yılında kurulan en eski gastronomi kulübü olan Chaîne des Rôtisseurs Derneği ile kardeş kulüp Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs üyeliği bulunmaktadır.

Dünyanın en prestijli viski tadım birliklerinden olan Scotch Malt Whisky Society üyesidir.

Yunan Viski Birliği’nin (GWA/Greek Whisky Association) ilk Türk üyesidir.

Fransız Michelin Yıldızlı Bruno Sohn ile birlikte İzmir’de ilk defa Michelin Yıldızlı yemek & viski eşleştirmeli bir menü hazırlamışlardır.

Öte yandan birçok sanatçı ve şef ile birlikte çalışmalar yapmış, restoranların, gece kulüplerinin, barların ve otellerin alkol menülerini hazırlamış, personel ve yöneticilerine eğitimler vermiş ve vermeye de devam etmektedir.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ