Dünya

Prens Harry'nin başı dertte: Kayıp milyonlar nerede?

Prens Harry ve Meghan Markle, kurdukları Archewell vakfı için 6 milyon dolardan fazla bağış aldı, ancak bağışlar vakfın son vergi beyannamesinde yer almıyor.

Prens Harry'nin başı dertte: Kayıp milyonlar nerede?
29-09-2024 22:38
Google News

Kraliyet ailesindeki görevlerinden ayrılan ve yaklaşık iki yıldır kurdukları hayır kurumu Archewell için çalışmalar yapan Prens Harry ve Meghan Markle, toplamda 6 milyon dolardan fazla iki bağış aldı. Ancak İngiltere merkezli bir gazete olan Daily Mail’in ortaya çıkardığına göre, bu bağışlar vakfın son vergi beyannamesinde yer almıyor. Bu durum, Sussex çiftinin kaybolan milyonları hakkında spekülasyonlara yol açtı. Ancak finans uzmanları, Archewell'in yalnızca yaklaşık 2 milyon dolarlık bir gelir beyan ettiği kayıtların doğru olduğuna inanıldığı ve yasal olarak paranın bir sonraki beyannamede yer alabileceği belirtiliyor.

KAYIP MİLYONLAR NEREDE?

Bu belirgin tutarsızlık, Sussex çiftinin zorlu süreçler geçiren vakfı için en kötü zamanda ortaya çıkmış görünüyor. Vakıf, bu yılın başlarında hayır kurumu yetkilileri tarafından “temerrüde düşen” ve “iyi durumda olmayan” bir kuruluş olarak nitelendirildikten sonra yeniden para toplama ve harcama izni almıştı. Şimdi ise İç Gelir Servisi (IRS), vakfın bir sonraki vergi beyannamesini beklerken Archewell’in zorlu zamanlar geçireceği öngörülüyor. Bu durum, çiftin vakfına bağışlanan kayıp milyonları açıklayabilir. Bu son gelişme, Meghan ve Harry'nin hayır kurumunun birkaç zengin bağışçı tarafından finanse edildiği yönündeki spekülasyonları artıracak gibi görünüyor.

BEYANNAMEDEKİ EKSİKLİKLER

2022-2023 mali yılında, vakfa yapılan iki büyük bağış dikkat çekiyor: Biri Fidelity Charitable tarafından verilen 6 milyon dolar, diğeri ise Tisbet Philanthropy tarafından verilen 10 bin 50 dolar. Her iki bağış da bu kuruluşların kendi vergi beyannamelerinde yer alıyor. Bireysel bağışçıların parayı anonim olarak bağışlamak için bu şirketleri kullanmış olması muhtemel. Çünkü daha önce Archewell'e yapılan büyük bağışlarda da bu tür anonim bağışlar söz konusuydu.

10 MİLYON DOLAR BAĞIŞ ALMIŞTI

2021 yılında, Silikon Vadisi Topluluk Vakfı aracılığıyla Archewell’e anonim olarak 10 milyon dolarlık bir bağış yapılmıştı. Bu vakıf, son derece zengin hayırseverlerin vergiden muaf bağışları anonim olarak yapmalarını sağlayan bir platform olarak biliniyor. 2022 yılında ise Archewell, anonim bağışçılardan sadece iki 1 milyon dolarlık bağış aldığını bildirdi. Fidelity Charitable'ın bu bağışlardan birinin veya her ikisinin de aracı olabileceği düşünülüyor. Fidelity ve Tisbet, 2022'nin ikinci yarısı ile 2023'ün ilk yarısında yapılan bağışları beyan ediyor. Bu da Fidelity'nin 6 milyon dolarlık bağışının iki yıl boyunca bölünmüş olabileceği ve Archewell için iki ayrı bağış olarak, Fidelity için ise tek bir bağış olarak görünebileceği anlamına geliyor. Tisbet'in yaptığı bağış için de aynı durum söz konusu olabilir.

GÖZLER 15 KASIM’DA

Tüm gözler, Archewell'in 15 Kasım 2024'te sunacağı bir sonraki beyanname üzerinde olacak. Archewell yöneticileri, Kaliforniya Adalet Bakanlığı'nın Hayır Kurumları ve Bağış Toplayıcılar Sicili'nden kaynaklanan sorunların tekrarlanmamasını umuyorlar. Vakfın merkezi olan Kaliforniya'da, Sussex çifti 12 milyon dolarlık bir malikanede yaşıyor ve vakıf faaliyetlerini burada sürdürüyor. Mayıs ayında, Archewell yıllık raporunu veya yenileme ücretlerini düzgün bir şekilde sunamadığı için fon toplaması ve hayır fonlarını dağıtması yasaklanmıştı. Sussex kaynakları, "temerrüt bildirisinin" aslında Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta'nın ofisinin 200 dolarlık bir çekin işlenmemesi nedeniyle verildiğini iddia etmişti.

ÇEK POSTADA KAYBOLDU

Ancak önceki gece aynı Sussex kaynakları, belgelerin zamanında teslim edildiğini, ancak belgelerle birlikte gönderilen çekin postada kaybolduğu için bir tutarsızlık yaşandığını iddia etmişlerdi. Sussex kaynakları daha önce Daily Mail’a, Archewell Vakfı'nın 2022 vergi beyannamesinin ABD'deki tüm düzenlemelere uygun şekilde tam olarak sunulduğunu söylemişti. Mayıs ayının ortasında başsavcılık ofisi ise Archewell'in aktif hayır kurumu statüsünü geri kazandığını doğrulamıştı.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray719+15
2Fenerbahçe716+11
3Samsunspor715+5
4Beşiktaş513+7
5Başakşehir FK613+5
6Eyüpspor712+4
7Göztepe69+4
8Bodrum FK79-2
9Alanyaspor79-2
10Trabzonspor68+1
11Konyaspor78-2
12Sivasspor78-2
13Antalyaspor78-5
14Kasımpaşa77-2
15Gaziantep FK64-4
16Çaykur Rizespor74-12
17Kayserispor53-4
18Hatayspor62-6
19Adana Demirspor71-11
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ