Mübarek Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık ve susuzluk hissinden sonra vücudun tekrar normal yeme alışkanlıklarına geçmesi şok etkisi oluşturabilir. Bu dönemde uzun süren açlık, 2 öğünle beslenmeye alışmış bir mide bağırsak sistemi ve yavaşlayan metabolizma sonucu mide bulantısı, iştahsızlık, gaz sancısı ve kabızlık gibi rahatsızlar yaşanabilir.
BAYRAM SABAHI KAHVALTISINA DİKKAT!
Uzmanlar tarafından bayram sabahından itibaren yapılacak ilk kahvaltıda kızartmalar, hamur işi yiyecekler ve tatlılar yerine peynir, zeytin, yumurta, bal ve bol miktarda yeşil sebze tüketilmesi öneriliyor.
Tüm besin gruplarından bir arada yenmemesi önerilirken, yavaş ve iyi çiğnemek, az ve sık yemek, posa alımı için sebze ve meyveleri mutlaka tüketmek öneriliyor. Yağlı gıdalar tüketilirken yeterli miktarda ve doymamış yağlardan tüketmek önemli.
Günlük en az 1,5-2 litre su içmek, tahıllardan, kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden proteini yetecek miktarda almaya dikkat etmek gerekiyor.
Yavaşlayan metabolizmayı arttırmak için de, öğünlerden en az 1-2 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüşlere başlanması bizi olası rahatsızlıklardan koruyacaktır.
AÇLIĞA ALIŞAN MİDE RAHATSIZLANABİLİR
Klasik Türk mutfağı olarak isimlendirdiğimiz az yağlı ve salçalı olacak şekilde zeytinyağlı yemekler, çorbalar, sebze yemekleri tüketilmeli. Tatlı olarak baklava ve börek tarzı gıdalar yerine sütlü tatlıları, meyveli dondurmaları tercih etmek daha az ağırlık verecektir. Tüm bu gıdalar gaz ve şişkinlik oluşumunu önleyecektir.
Metabolik rahatsızlığı ve mide hassasiyeti olan kişilerde, yüksek kalorili besin tüketimi ani şeker yükselmelerine ve beraberinde tansiyon problemleri, kalp-damar rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Ayrıca vücuda alınan yüksek kalorili ürünler ağırlık artışına neden olurken ciddi bir kilo alımına da sebep olabilir.
Editor : Eshahaber