Spor

Sakalını kesmeyen hakemin kariyeri tehlikede! "Sakalım yüzünden bana..."

Avrupa basketbolunun en popüler organizasyonu EuroLeague, Alman hakem Benjamin Barth'ın itiraflarıyla çalkalanıyor. EuroLeague'deki bir yetkiliyle arasında geçen konuşmaları ülke basınıyla paylaşan Barth, sakalı yüzünden kendisine maç verilmediğini iddia etti. Barth ayrıca, baz?

Sakalını kesmeyen hakemin kariyeri tehlikede!
04-05-2022 00:35
Google News

10 ülkeden 18 takımın yer aldığı EuroLeague'de bir süredir Alman hakem Benjamin Barth'ın itirafları yankılanıyor. Barth, organizasyonda sakala yönelik katı kurallar olduğunu öne sürerken, bir yetkiliyle arasındaki konuşmayı ilk kez basınla paylaştı. Almanya'dan Frankfurter Allgemeine Zeitung'a demeç veren Barth, açıklamalarıyla EuroLeague'i oldukça güç duruma düşürdü. Kamuoyunda organizasyona dair eleştiriler artınca, bir de açıklama yapmak durumunda kaldılar.

Ya Sakalın Ya Kariyerin

Benjamin Barth, EuroLeague Hakem Direktörü Richard Stokes'la yaşadığı münakaşayı 7 aylık aradan sonra ilk kez basına anlattı. Direktör Richard Stokes; Ekim 2021'de Barth'a WhatsApp'tan mesaj attığını ve maç yönetip yönetemeyeceğini sordu. Barth da, müsait durumda olduğunu belirtti. Konuşmanın devamında da Stokes; hakemden sakalını kesmesini istedi. 44 yaşındaki Barth ise, sakalını kesmek istemediğini Stokes'a iletti. 

Benjamin Barth

Durumun ciddi olmadığını düşünen Alman hakemi daha sonra Richard Stokes telefonla aradı. Yönetimin, başantrenör ve hakemlerin bıraktığı sakaldan hoşnut kalmadığını iletti. Stokes, Barth'a sakalını kesmediği takdirde şikayetçi olunacağını da söyledi. O da, EuroLeague'in talebini reddederek diğer hakemlerle irtibata geçti ve kendisi gibi başkalarının da bu durumdan mustarip olduğunu öğrendi. 

Hakemler Birliği Dahi Yanında Duramadı

Benjamin Barth, kendisiyle aynı durumdaki hakemlerin adını vermezken; bazılarının sırf işsiz kalmamak için sakalını kestiğini itiraf etti. Daha sonra EuroLeague Basketbol Hakemler Birliği'ne başvuruda bulunup hakkının savunulmasını, Yönetimin sakal bahsinde daha duyarlı kararlar almasını talep etti. Hakemler Birliği de, sakal konusundaki bu talebe kapılarını kapattı. 

EuroLeague Basketbol Hakemler Birliği'nden beklediği haklı desteği alamayan Benjamin Barth, sakal bahsini tek başına savunabilmek için konuyu avukatlara taşıdı. Kendisine danışmanlık veren bir grup avukat da, EuroLeague'e mektup yazarak konunun tatlıya bağlanmasını istedi. Fakat Euroleague; Barth'ın sakal talebini reddetti. Barth'a maç verilmemesine gerekçe olarak da "tecrübesizlik" tabiri kullanıldı. Tecrübesiz olarak tanımlanan Barth ise, 2003 yılından bu yana bilfiil hakemlik mesleğini icra ettiğini savundu.

Barth'ın Tepkisi EuroLeague'i Çekindirdi

Sakalı yüzünden maçlara atanmayan ve Avrupa'daki kariyeri bitme noktasına gelen Benjamin Barth, EuroLeague'e bir mektup daha yazarak konuyu basına taşıma raddesine geldiğini belirtti. EuroLeague ise, Barth'ın bu tepkisi karşısında daha farklı bir tutum sergilemeye başladı. Barth'ın yeni haftalarda görevlendirileceği ve sakal zorunluluğuna tabi tutulamayacağı belirtildi. Hatta Hakem Direktörü Richard Stokes'un kendisinden özür dilemeye hazır olduğu da söylenildi. O ise, EuroLeague'in teklifini reddetti ve organizasyondan tamamıyla ayrılmaya hazırlanıyor.

Benjamin Barth'ın açıklamaları Avrupa'da büyük yankı uyandırırken EuroLeague cephesinden de bir cevap geldi. Cevap metninde, Benjamin Barth'a yapılan sakal zorunluluğu nedeniyle kendisinden özür dilendiği ve Alman hakemin bu özrü kabul ettiği ileri sürüldü.