Haber7 – ÖZEL
28 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimini açık ara farkla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. 7'li koalisyona yüzde 5'e yakın fark atan Erdoğan, yüzde 52,18 oy oranıyla yeniden seçildi.
SEÇİMİ HAZMEDEMEDİLER, 'GEZİ KALKIŞMASI' ÇAĞRISI YAPTILAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçilmesini hazmedemeyen muhalif medya, Gezi Kalkışması'nı hatırlatarak muhalif seçmeni kışkırtmaya çalıştı.
Gezi Kalkışması'na benzer bir isyan için çağrı yapan Birgün gazetesi dün "Umudu yitirme Gezi'yi hatırla" ifadesiyle manşet atarken, bugünkü manşetinde ise "Gezi direnişi yol gösteriyor" ifadesiyle adeta isyan çağrısı yaptı.
Gezi Parkı temsilcilerinin hükümetten 7 talebi
Manşet başlığının altındaki spotta ise Birgün gazetesinin "İktidarın korkulu rüyası" ifadesini kullanması dikkat çekti.
GEZİ İSYANINI YENİDEN TETİKLEME GİRİŞİMİ: 59 GÖZALTI
Öte yandan Gezi isyanını yeniden canlandırmaya çalışan bir grup, Beyoğlu Sakız Ağacı Sokak'ta toplanan Türkiye Komünist Partisi üyeleri, İstiklal Caddesi'nde ellerindeki döviz ve pankartlarla slogan attı.
Bölgede güvenlik önlemi alan polis ekipleri, Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale etti.
Taksim Meydanı ve çevresinin yanı sıra Maçka Parkı'nda toplanarak izinsiz gösteri yapan gruplara da polis tarafından müdahale edildi. İzinsiz gösterilerde gözaltına alınan 59 kişi emniyete götürüldü.
Erdoğan, Kazlıçeşme'de milyonlara hitap etti
_________________________
ERDOĞAN'DAN GEZİ KALKIŞMASI'NI BİTİREN HAMLE
Birçok ajanın ve örgütün dahil olduğu Gezi Kalkışması'nı bitiren hamle ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın miting hamleleri oldu. Mitinglerde milyonlarca kişiye hitap eden Erdoğan, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nın boşaltılması çağrısında bulundu.
MİLLET YALNIZ BIRAKMADI: ERDOĞAN'A GÖRKEMLİ KARŞILAMA
3 Haziran'da çıktığı Fas, Cezayir ve Tunus gezisinden 7 Haziran gecesi saat 3.00'da dönen Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı'nda on binlerce kişi karşıladı.
'MİLLİ İRADE' GEZİCİLERİN 'KORKULU RÜYASI' OLDU
Atatürk Havalimanı'ndaki karşılamanın ardından İstanbul ve Ankara'da "Milli İrade'ye Saygı" mitingleri düzenlendi. "Milli İrade'ye Saygı" mitinglerinin ilki 15 Haziran'da Ankara'da gerçekleşti. İkincisi ise 16 Haziran günü İstanbul'da Kazlıçeşme'de düzenlendi.
Kazlıçeşme'de 1 milyon 250 bin kişinin katıldığı "Milli İrade'ye Saygı" mitinginde 28 Mayıs'ta başlatılan sivil isyan hareketine 'dur' denildi.
Milletin Başbakan Erdoğan'a sahip çıkması Gezi'deki isyan havasını söndürdü. 16 Haziran'da büyük oranda boşaltılan Gezi Parkı, kalan işgalci vandallar ise 31 Mayıs'ta temizlendi.
GEZİ KALKIŞMASI, TÜRKİYE'YE AĞIR BİLANÇOYA MAL OLDUGezi Kalkışması'nın doğrudan maliyeti 1,4 milyar doları aşarken, dolaylı olarak ise ülkeye maliyeti 164 milyar doları buldu. Yatırımcı algısındaki bozulma, ekonomik göstergeler ve finansal piyasalara ciddi hasar verdi. 1 ayda 8 milyar dolarlık yabancı yatırım çıkış yaptı. 2013'ün haziran ayında piyasalar uzun süren negatif bir döneme girdi, TL varlıklar satış baskısı altında kaldı. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri, Gezi olayları ile başlayan ve 3 ay etkisini sürdüren dönemde 164 milyar lira geriledi. Bu dönemde hisselerin fiyatı ortalama yüzde 30 değer kaybetti. Kayıplar dolar bazında ise yüzde 40'a yaklaştı. Halka açık şirketlerin toplam piyasa değeri 163 milyar lira gerileyerek 480 milyar liraya indi. Oluşan kargaşanın piyasalarda ölçülebilen hasarın yanı sıra kırılıp dökülen, yakılan araç ve mal ile gerek yatırımcı gerekse tüketiciler üzerinde meydana getirdiği psikolojik etki, parasal değeri ölçülmesi neredeyse imkansız olan bir faturaya neden oldu. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, mayıs 2013'te gördüğü en yüksek seviye rekorunu 93.398,33 puana taşıdı. Ancak Gezi olayları sonra hızlı bir düşüş trendine girdi. Gezi olayları öncesinde 1,70-1,80 bandında hareket eden dolar/TL, 2,39'a kadar devam eden bir ralli sürecine girdi. Söz konusu yükseliş sonucu Merkez Bankası, Ocak 2014'te 550 baz puanlık faiz artırımına gitti Mayıs 2013'te yüzde 4,61 ile tarihi düşük seviyelerine gerileyen tahvil faizleri ise olayların neden olduğu kurdaki yükseliş, enflasyon beklentilerindeki bozulma ve yabancı yatırımcıların satışları ile 3 ayda yüzde 9,25 ile yaklaşık iki katına yükseldi. Gezi olayları öncesinde yüzde 6,13'e kadar gerileyen yıllık enflasyon, sonraki 3 ayda yüzde 8,88'e kadar yükseldi. Olaylar öncesinde yüzde 9 seviyelerinde yatay bir seyir izleyen mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir yılda yüzde 10 sınırına, ardından yüzde 10,6'ya kadar çıktı. |
---|
Editor : Eshahaber