Politika

Sinan Oğan'dan yeni açıklama: Bugün iki kesimle de görüşeceğiz

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, 'İstediğimiz bütün hedeflere vardık. Bundan sonra Türkiye'nin bir siyasi krize, çalkantıya girmemesi için bütün sorumluluğu üstleneceğiz' dedi. Oğan, bugün görüşmeler yapacaklarını açkıladı.

Sinan Oğan'dan yeni açıklama: Bugün iki kesimle de görüşeceğiz
15-05-2023 15:17
Google News

Türkiye'deki seçimin sonucu dünya basınında

GALERİNİN DEVAMI <p>Türkiye'deki <a href=14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi yabancı basınında da yakından takip edildi.

"><p>Amerikan <a href=yayın organı The Washington Post, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasına değindi.

Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki yarışın başabaş geçtiği belirtildi.

"><p>The New York Times da Erdoğan'ın açıklamalarını öne çıkardı.</p><p> </p><p>Cumhurbaşkanının <a href=ikinci turda yarışmak için hazır olduğu kaydedildi.

Seçimin ikinci tura gittiğini yazan New York Times, "Oylama sonucu 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimde zaferi garantilemek için Erdoğan ile muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında iki haftalık bir mücadeleye zemin hazırladı" dedi. Gazete ayrıca oylamanın sonucunun Türkiye'nin siyasi manzarasını yeniden şekillendireceğini vurguladı.

"><p>CNN International, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına geniş yer verdi.</p><p> </p><p>CNN, kritik seçimi 2. tura gidiyor" manşetini attı.

CNN haberinde, Sinan Oğan'ın oylarının ikinci tur için belirleyici bir rol oynayabileceğini yazdı.

"><p>İngiliz <a href=basını da seçimi yakından takip etti. BBC, "Çekişmeli bir yarışın ardından Türkiye muhtemelen seçimde ikinci tura gidiyor" başlığını attı.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı yarışının ilk turda bitmesi için yeterli oyu alamadığına vurgu yapıldı.

Ayrıca, Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın deprem bölgesinde elde ettiği başarı mercek altına alındı.

BBC haberinde, "Beklenen ikinci turun ne kadar yakın olacağı belli değil ve seçimde üçüncü aday olan milliyetçi Sinan Oğan'a giden yüzde 5'lik oyların ne olacağına dair şimdiden ciddi spekülasyonlar var. Her iki liderin de ona kur yapmaya çalışacağını ve bazı zorlu koşullar koyması kaçınılmaz görünüyor" ifadelerine yer verdi.

"><p>Seçimler, The Guardian'da canlı güncellemelerle takip edildi. Seçmenlerin <a href=rekor katılımına değinildi ve Erdoğan'ın balkon konuşmasındaki "Açık ara lideriz" sözlerine yer verildi.

"><p>Financial Times

İki adayın da ilk turda cumhurbaşkanlığı seçiminde ipi göğüslemek için yüzde 50'lik oy oranını geçemediği vurgulandı.

"><p>Çin haber <a href=ajansı Xinhua, seçimlerle ilgili haberinde, "Oyların yüzde 93'ünün sayıldığı Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması muhtemel" başlığını kullandı. Haberde oy sayımının devam ettiği, adaylardan hiçbirinin henüz seçilmek için gerekli yüzde 50 oy çoğunluğunu sağlayamadığı belirtildi.

Merkezi Hong Kong'da bulunan South China Morning Post gazetesi ise seçimlerle ilgili haberini, "Türkiye, Erdoğan'ın önde götürdüğü seçimde tarihi ikinci tura hazırlanıyor" başlığıyla verdi. Haberde, "Türkiye'nin en uzun süre görev yapan lideri Erdoğan, rakibi Kılıçdaroğlu ile başa baş seçim mücadelesine kilitlenmiş durumda." ifadesi kullanıldı.

Gazete, haberinde, seçim sonuçlarının, Türkiye'nin 100 yıllık tarihinde ilk kez ikinci tur seçime gideceğine işaret ettiğini belirtti.

"><p>Seçimler, Japonya basınında da geniş <a href=yankı buldu. Devlet televizyonu ve kamu yayıncısı NHK'nin internet sitesinin ana sayfasında yer verilen haberde, "Hem görevdeki hem de muhalefet adayı çoğunluğa ulaşamadı, ikinci tura kaldı" ifadeleri kullanıldı. Haberde, Japonya'nın yerel saati 11.00 itibarıyla Anadolu Ajansının açıkladığı oy sayım oranına yer veren NHK, söz konusu sonuç itibarıyla her iki liderin 28 Mayıs'ta yeniden yarışacağını aktardı.

Japon haber ajansı JIJI de "Görevdeki Erdoğan önde" başlığıyla verdiği haberinde, "İktidar koalisyonunun meclis çoğunluğuna ulaştığını ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı" vurgulandı.

"><p>Nikkei Asia ise karşı karşıya. Erdoğan önde" başlıklı haberde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50 barajını aşamadığı belirtildi.

Ulusal gazete Yomiuri Shimbun'un, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turda" başlığını kullandığı haberde, oyların yeniden sayım taleplerinin, muhtemel sonucun açıklanmasını önemli ölçüde geciktirdiği iddia edildi.

"><p>Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü Kati Piri, tek umudunu Kılıçdaroğlu'na bağlamıştı.</p><p> </p><p>Seçim tablosunu gördükten <a href=sonra hevesi kursağında kaldı.

"><p><strong>THE ECONOMİST'İN KILIÇDAROĞLU HÜSRANI</strong></p><p> </p><p>14 Mayıs <a href=2023 seçimleri öncesi alenen muhalefetten yana tavır alan The Economist, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin zaferinin kabullenmek zorunda kaldı. Seçim sürecinde 'Erdoğan gitmeli' ve 'Türkiye'de demokrasiyi kurtar' gibi ifadelerle 7'li koaliyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren The Economist, seçimlerin ardından "Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye oy kullanırken rakibinin çok önünde gol attı." ifadelerini kullandı.

"><p><strong>KILIÇDAROĞLU KÖTÜ BİR PERFORMANS SERGİLEDİ</strong></p><p> </p><p>Seçimden <a href=önce "Erdoğan gitmek zorunda manşeti atan" İngiltere merkezli The Economist’in seçimden sonra ilk manşeti "Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye oy kullanırken rakibinin çok önünde gol attı" şeklinde olurken seçime dair kullanılan diğer ifade de "Kılıçdaroğlu ve partisi CHP, milletvekili seçimlerinde de kötü bir performans sergiledi" oldu.

"><p><strong>KILIÇDAROĞLU İÇİN İKİNCİ TUR DA HÜSRAN</strong></p><p> </p><p>İkinci tur için senaryoyu da yorumlayan The Economist mümkün görünmüyor. Sayın Erdoğan kariyerinde ilk kez seçimlere anketlerde en büyük rakibinin gerisinde girmişti. Şimdi ikinci turda kazanmanın açık favorisi olarak görünüyor." dedi.

"><p><strong>AFP: KILIÇDAROĞLU'NUN OY ORANI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI</strong></p><p> </p><p>AFP <a href=Haber ajansı Türkiye'nin en önemli seçiminin ikinci tura kalabileceğini belirttiği haberinde Erdoğan'ın gece yarısı alkışlar içerisinde halkın karşısına çıktığını ve "Önümüzdeki 5 yılda da halkımıza hizmet etmeye devam edeceğimize yürekten inanıyorum." dediğini belirtti.

Kamuoyu yoklamalarından sonra Kılıçdaroğlu'nın aldığı oy oranının hayal kırıklığı yarattığını öne süren AFP, "Kılıçdaroğlu'nun içinde bulunduğu ittifak başlangıçta oy sayımına itiraz etmiş ve önde olduğunu iddia etmişti. Ancak 74 yaşındaki siyasetçi gazetecilerin karşısına çıktığında biraz umutsuz görünüyordu ve ikinci turun kaçınılmaz göründüğünü kabul etti." ifadelerini kullandı.

"><p><strong>AP: ERDOĞAN İKİNCİ TURDA AVANTAJLI OLUR, TÜRK HALKI BÖLÜNMÜŞ HÜKÜMET İSTEMEYECEKTİR</strong></p><p> </p><p>Associated Press (AP) haber ajansı St. Lawrence Üniversitesi'nden Amerikalı tarihçi Howard Eissenstat'ın sözlerine yer verdiği haberinde ikinci tur için <a href=dikkat çeken ifadeler kullandı.

Eissenstat AP'ye yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın partisinin parlamento seçimi sonuçlarının daha iyi olacağı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci turda avantajlı olmasının muhtemel olduğu vurguladı. Eissenstat'ta göre Türk seçmeni 'bölünmüş bir hükümet' istemeyecek.

"><p><strong>TELEGRAPH GAZETESİ REKORA DİKKAT ÇEKTİ</strong></p><p> </p><p>Türkiye'deki sıkı yarışın ikinci turda devam edeceğini belirten İngiliz Telegraph gazetesi sayıda seçmenin oylamaya katıldığını ortaya koyarken, gözlemciler katılımın yüzde 90'a yakın olduğunu bildirdi." ifadelerini kullandı.

"><p><strong>WSJ: SEÇİM SONUÇLARININ KÜRESEL ETKİSİ OLUR</strong></p><p> </p><p>ABD'li Washington Post gazetesi dün gerçekleştirilen seçimin Türkiye'nin en başarılı siyasetçisi ve yirmi yıldır lideri olan Erdoğan'ın bugüne kadarki en zorlu sınavı olduğunu belirtti, yarışın <a href=tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini vurguladı.

Wall Street Journal gazetesi, 'Türkiye'de seçimler ikinci tura kalmış gibi görünüyor' ifadesini kullandığı haberinde Türkiye'nin gelecek vadeden bir küresel güç ve NATO üyesi olduğuna dikkat çekti ve seçim sonuçlarının geniş kapsamlı jeopolitik sonuçları olabileceğini yazdı.

CNBC: ERDOĞAN KENDİNDEN EMİN GÖRÜNÜYORDU

Resmi olmayan sonuçlarına göre siyasi üstünlüğün Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğunu vurgulayan CNBC, Erdoğan'ın performansına dikkat çekerek "Erdoğan destekçilerine hitap ederken kendinden emin ve mücadeleci bir ruh içinde görünüyordu" ifadesini kullandı.

ABD'nin en büyük yayın organı CNN 'Türkiye'deki kıyasıya yarış ikinci tura kalacak gibi görünüyor' başlıklı haberinde Sinan Oğan'ın oylarının ikinci tur için belirleyici bir rol oynayabileceğini iddia etti.

"><p><strong>ALMAN MEDYASI: KILIÇDAROĞLU SEÇİLİRSE BATI RAHAT BİR NEFES ALACAK</strong></p><p> </p><p>Alman medyası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın performansına dikkat çekerken Tagesschau kanalı Almanya'da seçime katılımın her zamankinden daha <a href=yüksek olduğunu belirtti.

Welt gazetesi seçimin ikinci tura kalmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önde olduğunu belirtti, Almanya'nın en büyük gazetelerinden biri olan Bild ise Sinan Oğan'ın teraziyi değiştirebileceğini öne sürerek "Erdoğan'ı destekleyen MHP'nin eski bir üyesi olan Sinan Oğan, şaşırtıcı bir şekilde iyi bir performans gösterdi. Oğan'ın olası bir ikinci tur seçimde destekçilerine tavsiyede bulunup bulunmayacağı belli değil." ifadesini kullandı.

Öte yandan Alman kanalı ZDF'nin seçimin ikinci tura gittiğini vurguladığı haberinde "Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur seçimleri kazanması halinde Batı rahat bir nefes alacak." ifadesi dikkat çekti.

FAZ ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, meclis çoğunluğunu ele geçirmesiyle ikinci turda avantaja sahip. İkinci turda birçok seçmen, meclisteki çoğunluğu alamayan adaya oy vermek yerine istikrarı seçebilir" ifadelerini kullandı.

İsviçre medyasından NZZ'deki haberde, "Erdoğan, elde ettiği açık ara fark ile ikinci turda favori aday. Erdoğan, birçok anketin gösterdiğinden daha iyi sonuç aldı. 26 milyon Türk’ün yeniden güvenini kazandı. Erdoğan, deprem bölgesinde ülke çapındaki en iyi sonuçlarını aldı. Meclisteki sandalye dağılımı da Erdoğan’ın elini güçlendiriyor. Mecliste rahat bir çoğunluğa sahip" denildi.

"><p><strong>İSVEÇ MEDYASI SİNAN OĞAN'A DİKKAT ÇEKTİ</strong></p><p> </p><p>Seçim sonuçlarını merakla bekleyen ülkelerden biri olan İsveç'te <a href=bugün en önemli gündem maddesi Türkiye oldu.

Dagens Nyheter gazetesi 'Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde net bir kazanan yok' başlıklı haberinde ikinci turun muhtemel olduğunu belirtti. Gazete ikinci tur seçimlerde Sinan Oğan'ın belirleyici bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Aftonbladet gazetesi de Türkiye'nin ikinci tur seçimlere hazırlanacağını belirterek, kritik bir öneme sahip Sinan Oğan'ın henüz kimi destekleyeceğine karar vermediğini vurguladı.

">

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, seçimlerde istedikleri hedeflere ulaştıklarını belirterek, "Bundan sonra Türkiye'nin bir siyasi krize, çalkantıya girmemesi için bütün sorumluluğu üstleneceğiz." dedi.

Oğan, yurt dışı oyların sayımının sürdüğü ATO Congresium önünde yaptığı açıklamada, ilk andan itibaren seçimlerin ikinci tura kalacağını söylediklerini hatırlattı.

Seçimlerden önce yüzde 11-12 civarında oy almayı beklediklerini belirten Oğan, "O oyu aldığımızı da düşünüyoruz aslında ama birtakım sandıklarda yüzde 2'lik bir erozyonumuz oldu. Son gün, son 3 gün Muharrem İnce'den boşalan kitle bize sardırdı resmen. Seçim günü söylenti çıkardılar, okullara 'Sinan Oğan çekildi' diye pankartlar astılar. Her türlü pis oyunu oynadılar ama buna rağmen hedefimizden geri durmadık." değerlendirmesinde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Binali Yıldırım, Sinan Oğan'ı tebrik ettiKemal Kılıçdaroğlu ve Binali Yıldırım, Sinan Oğan'ı tebrik etti

Sinan Oğan'dan ikinci tur açıklaması! İttifak mesajı geldiSinan Oğan'dan ikinci tur açıklaması! İttifak mesajı geldi

Sinan Oğan'dan son dakika dikkat çeken paylaşım: Payız...Sinan Oğan'dan son dakika dikkat çeken paylaşım: Payız...

Oğan, daha önce Türk milliyetçilerinin, seçimin tam göbeğinde olacağını vurguladıklarını anımsatarak, "'HDP ve HÜDA PAR bu seçimde kilit olmayacak' demiştik. 'Biz, bu seçimin belirleyeni olacağız' demiştik. İstediğimiz bütün hedeflere vardık. Bundan sonra Türkiye'nin bir siyasi krize, çalkantıya girmemesi için bütün sorumluluğu üstleneceğiz, alacağız. Sorumlu devlet adamı gibi davranacağız." diye konuştu.

İKİNCİ TUR SORUSUNA YANIT

"İkinci turda kimi destekleyeceksiniz?" sorusunu yanıtlayan Oğan, şunları söyledi:

"İstişare yapacağız. Bugün hem Ata İttifakı'nın bileşenlerini toplantıya davet ettim hem de beraber hareket ettiğim yol arkadaşlarımı davet ettim. Bugün her iki kesimle de ortak bir istişare toplantısı yapacağız. Bu istişarelerimiz devam edecek ve en kısa sürede inşallah bir neticeye varacağız. Bu netice, Sinan Oğan'ın kararı olmayacak, bir ortak aklın kararı olacak."


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ