Ekonomi

Son Dakika: ABD'de yıllık enflasyon yüzde 7,5'e yükselerek son 40 yılın rekorunu kırdı

Son dakika: Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon rakamı açıklandı. Süper güç olarak bilinen ülkede, ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 7,5’e yükseldi. Böylece ABD’de enflasyon son 40 yılın rekorunu kırdı.

Son Dakika: ABD'de yıllık enflasyon yüzde 7,5'e yükselerek son 40 yılın rekorunu kırdı
10-02-2022 17:02
Google News

Abd'de haftanın en önemli verilerinden biri olan ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Abd'de tüketici fiyat endeksi ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Aylık bazda bakıldığında ise enflasyon yüzde 0,6 oldu. Ekonomistlerin beklentisi aylık bazda yüzde 0,4 artış ile enflasyonun yıllık yüzde 7,2'ye çıkması yönündeydi.

ÇEKİRDEK ENFLASYON DA BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE ARTTIÇekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü. Buna göre aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,6 ile yüzde 0,5'lik beklentiyi aşarken, yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 6 olarak kaydedildi.

FED'İN PARA POLİTİKASINA YÖN VERECEK Abd enflasyon verisi Fed'in para politikası açısından önem arz ediyor. Fed'in politikalarını doğrudan etkileyen enflasyonda her yukarı yönlü sürpriz piyasalara Fed başta olmak üzere merkez bankalarının daha da hızlı sıkılaşabileği mesajı veriyor. Bu da diğer gelişmiş ve gelişmekte olan merkez bankalarının üzerindeki sıkılaşma baskılarını artırıyor.

FED'DEN TEMMUZA KADAR 100 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI BEKLENİYORGüçlü gelen ABD enflasyonu sonrası Fed swaplarında temmuza kadar 100 baz puan faiz artışı fiyatlaması görüldü. Vadeli piyasalarda veriler öncesi Fed cephesinden mart ayı için 25 baz puanlık bir faiz artırımı fiyatlanıyor. Veriler öncesi yaptığı değerlendirmede Franklin Templeton Fixed Income CIO'su Sonal Desai, piyasaların 2022'nin ikinci yarısı için biraz iyimser olduğunu ve enflasyonun keskin şekilde gerilemesini beklediğini belirtti. Desai, "Bana göre bu biraz fazla iyimser çünkü enflasyonu körükleyen faktörlerin büyük bir bölümü hala bizimle olacak. Fed de zaten eğrinin gerisinde kalmış durumda" dedi.

Ayrıntılar geliyor...

Mesut Şahin Mesut Şahin mesut.sahin@haberler.com Haberler.com - Ekonomi
Editor : Esha Haber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ