Teknoloji

SpaceX 15 Starlink uydusunu daha uzaya gönderdi!

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, Falcon-9 adlı roketiyle 15 Starlink uydusunu uzaya gönderdi.

SpaceX 15 Starlink uydusunu daha uzaya gönderdi!
20-07-2023 11:13
Google News

Elon Musk, Astronomi uzmanlarını çileden çıkardı!

GALERİNİN DEVAMI <p>Yeni bir araştırmaya göre, SpaceX'in <a href=internet yayını yapan Starlink uydularına güç sağlayan yerleşik elektronik cihazlardan gelen uğultunun, radyo astronomi gözlemlerini engellediği belirtildi.

"><p>Uzmanlar, SpaceX'in Starlink'i <a href=gibi alçak Dünya yörüngesindeki uyduların astronomiyi nasıl etkilediği konusunda uzun zamandır uyarıda bulunuyorlar.

"><p><strong>UZAYIN GÖRÜNTÜLENMESİNİ ENGELLİYOR</strong></p><p>Bu uyduların astronomik görüntülerde bıraktığı çizgiler, en <a href=uzak yerlerdeki teleskopların bile gözlemlerini bozduğu belirtildi.

"><p>Bu uydulardan gelen güneş ışığının yansıması, kentsel <a href=ışık kirliliğinden uzak bölgelerde bile gece gökyüzünün istenmeyen bir şekilde aydınlanmasına yol açabiliyor.

"><p>Bu da uyduların iletişimlerini gerçekleştirmek <a href=için kullandıkları radyo dalgaları, hassas radyo teleskoplarının gözlemlerini engelliyor.

"><p><strong>YENİ VE BEKLENMEDİK BİR SORUN DAHA ORTAYA ÇIKTI</strong></p><p>Ancak Hollanda'daki Düşük Frekans Dizisi (LOFAR) teleskobunu <a href=kullanan araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma sayesinde yeni ve beklenmedik bir bilimsel rahatsızlık kaynağı ortaya çıktı: Starlink uydularının içindeki yerleşik elektronik cihazlardan kaynaklanan radyasyon...

"><p>LOFAR, Hollanda, <a href=Almanya ve diğer birkaç Avrupa ülkesine yayılmış 40'tan fazla radyo anteninden oluşan bir ağdır.

"><p>Teleskop, evrendeki nesneler tarafından <a href=yayılan en uzun dalga boylarındaki radyasyonu tespit edebilme kapasitesine sahiptir.

"><p>Ancak, LOFAR'ın tespit <a href=etmek üzere tasarlandığına benzer radyo frekanslarının Starlink uyduları tarafından da kasıtsız olarak yayıldığı ortaya çıktı.

"><p>Yeni çalışmada araştırmacılar, <a href=yaklaşık 50 Starlink uzay aracından gelen bu istenmeyen düşük frekanslı radyo uğultusunu tespit ettiklerini açıkladılar.

"><p><strong>GÖZLEMLENEN 68 UYDUDAN 50'SİNDE UĞULTU TESPİT EDİLDİ</strong></p><p>LOFAR dizisini yöneten <a href=Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü'nde (ASTRON) astronom olan ve son makalenin ortak yazarlarından Cees Bassa yaptığı açıklamada "LOFAR ile gözlemlenen 68 uydudan 50'sinden 110 ila 188 MHz arasında radyasyon tespit ettik" dedi.

"><p><strong>Telekomünikasyon Birliği tarafından radyo astronomisine özel olarak tahsis edilen 150.05 ile 153 MHz arasındaki korumalı bir bandı içermektedir."

"><p>Bu bulgu, şu <a href=anda Avustralya ve Güney Afrika'daki iki uzak bölgede inşa edilmekte olan Square Kilometer Array Observatory (SKAO) gibi yeni nesil büyük ölçekli radyo gözlemevleri için endişe kaynağı olarak görülüyor.

"><p>Araştırmacılar, <a href=daha fazla sayıda uydudan gelen bu "istenmeyen" radyasyonun etkisini de modellemişlerdir. Simülasyonlar, istenmeyen etkilerin takımyıldızın boyutuyla birlikte daha belirgin hale geleceğini gösterdi.

"><p><strong>UYDULARDAN GELEN RADYASYON ÇALIŞMALARI TEHDİT EDİYOR</strong></p><p> </p><p>Almanya'daki Max-Planck Radyo Astronomi Enstitüsü'nden (MPIfR) ortak <a href=yazar Benjamin Winkel, "Simülasyonlarımız, takımyıldız ne kadar büyük olursa, tüm uydulardan gelen radyasyon arttıkça bu etkinin o kadar önemli hale geldiğini gösteriyor.

"><p><strong>Bu <a href=bizi sadece mevcut takımyıldızlar için değil, planlananlar için daha da endişelendiriyor. Ayrıca radyo astronomi bantlarını istenmeyen radyasyondan koruyan net bir düzenlemenin olmaması konusunda da." dedi.

">

Son dönemlerin Twitter ile gündemde olan ismi Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta 54 adet uyduyu yörüngeye gönderen ABD'li uzay teknolojileri şirketi yeni Falcon-9 roketi ile uzaya 15 Starlink uydusu daha çıkarttı.

SPACEX 42 BİN UYDU DAHA GÖNDERMEK İSTİYOR

Alçak yörüngede hizmet veren ve bu sayede gecikme süresini diğer uydulara göre çok daha düşük seviyelerde tutmayı başaran Starlink, belirlenmiş yer alıcı-vericileriyle iletişim kuran, uydu sayısını 4.000'in üzerine çıkarttı.

Starlink hizmetinin verildiği ülkeler

Şirket kısa vadedeki hedefinin toplamda, yaklaşık 12.000 uydunun konuşlandırılması ve daha sonra 42.000'e genişletilmesi olarak açıkladı.

TÜRKİYE'DE HİZMET VERECEK Mİ?

Ülkemizde şu anda test aşamasında olan Starlink'in Gebze-Bilişim Vadisi'nde bir alıcı merkezi bulunuyor.

Buradan gerçekleştirilen testler sonrasında SpaceX'in alçak yörünge uyduları ile sağladığı internet erişiminin 2024 yılında Türkiye'de hizmete gireceği açıklandı.

 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray822+16
2Samsunspor818+7
3Beşiktaş717+10
4Fenerbahçe716+11
5Başakşehir FK714+5
6Göztepe712+5
7Eyüpspor812+3
8Konyaspor811-1
9Bodrum FK810-2
10Trabzonspor79+1
11Alanyaspor89-3
12Kasımpaşa88-2
13Sivasspor88-3
14Antalyaspor88-6
15Çaykur Rizespor87-11
16Gaziantep FK75-4
17Kayserispor74-7
18Hatayspor73-6
19Adana Demirspor81-13
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ