Spor

Süper Lig'in kanayan yarası hakemler! Fahiş hatalar bitmiyor

Tüm Spor - Trendyol Süper Lig'in 7 haftası geride kalırken hakemler verdikleri kararlar ile adından olumsuz olarak söz ettirmeye devam ediyor.

Süper Lig'in kanayan yarası hakemler! Fahiş hatalar bitmiyor
01-10-2024 17:17
Google News

 
- ÖZEL HABER


Trendyol Süper Lig'de 7. hafta dün oynanan Kayserispor - Beşiktaş maçı ile sona erdi. 

Beşiktaş'ın 3-0 galip tamamladığı karşılaşmaya FIFA kokartlı hakem Atilla Karaoğlan'ın ikinci yarıda yaptığı hatalar damga vurdu.

Karaoğlan, önce karşılaşmanın 71. dakikasında yaşanan garip pozisyonda sahneye çıktı.



CEZA SAHASINDA ELLE OYNAMAYA PENALTI VERMEDİ

Kayserispor'un kale vuruşu kullandığı esnada kaleci Bilal, topu ayağıyla ceza sahasında bulunan takım arkadaşı Kartal Kayra'ya gönderdi. Kartal, bu pozisyonda topu eliyle düzelttikten sonra vuruşu kullandı. 

Siyah-beyazlı oyuncular bunun üzerine hakem Karaoğlan'a yoğun penaltı itirazında bulundu ancak karar değişmedi ve üzerine de Beşiktaş yedek kulübesinde bulunan kaleci Ersin Destanoğlu sarı kart gördü. 

IMMOBİLE YERDE KALDI! VAR DEVREYE GİRMEDİ

Maçın 83. dakikasında ise Ciro Immobile ceza sahasında Attamah'la girdiği ikili mücadele sonrası yerde kaldı. 

Beşiktaşlı oyuncular bu pozisyonda da penaltı itirazında bulunurken karşılaşmanın hakemi Atilla Karaoğlan oyunu devam ettirdi ve atağın dönüşünde Beşiktaşlı Felix Uduokhai'nin Paulista'yla çarpıştığı pozisyonda kendini yerde bulan Nazon için Kayserispor'a penaltı verdi. 

Müdahaleyi VAR'da incelenen Atilla Karaoğlan, daha sonra kararını iptal etti fakat  Immobile'nin bir önceki pozisyonu VAR'da değerlendirmeye alınmadı.

Eski hakemlerin (Fırat Aydınus, Bahattin Duran, Deniz Çoban, Bülent Yıldırım, Bünyamin Gezer, Mustafa Çulcu) çoğunlukla penaltı - kırmızı kart olarak yorumladığı bu pozisyon sosyal medyada çok tartışıldı.



7 HAFTA... 15 MAÇTA SKANDAL HAKEM HATALARI

Süper Lig'de ilk 7 haftanın sonunda tam 15 maçta hakem hatası gözlendi. 

Süper Lig maçlarında hakemlerin performanslarını objektif şekilde inceleyen 'Hakem Hataları' sitesinin derlediği tablo, Türk futbolunun marka değeri için hakemlerin yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Hazırlanan listede Kayserispor - Beşiktaş maçındaki performansı ile eleştiri oklarını üzerine çeken Atilla Karaoğlan'ın orta hakem olarak göre yaptığı 3 maçta (Kayserispor - Beşiktaş, Fenerbahçe - Galatasaray, Fenerbahçe - Adana Demirspor) ciddi hata görüldü.

Listenin devamında Kadir Sağlam'ın yönettiği iki karşılaşmanın da (Göztepe - Fenerbahçe / Adana Demirspor - Galatasaray) yapılan hatalar sosyal medyanın gündemine oturduğu gözlemlendi.

İşte hatalara sebep olan maçlar ve yanlış verilen kararlar:

HAKEMLER GÜVEN VERMİYOR

Süper Lig'de geride kalan 7 haftada bazı kulüpler, hakemlerden duyduğu memnuniyetsizliği yaptıkları açıklamalar ile dile getirdi.

O açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

* GALATASARAY (KONYASPOR MAÇI İÇİN)

Galatasaray'ın, ligin ikinci haftasında deplasmanda Konyaspor'u 2-1 mağlup ettiği maçın ardından Sarı-Kırmızılı takım yöneticisi İbrahim Hatipoğlu, Icardi'nin iptal edilen golü için VAR hakemi Volkan Bayarslan'a tepki gösterdi. Hatipoğlu, Bayarslan için, "Bu sezon atletik performans testlerini geçemediği için VAR'a atanmış. Sadece atletik performans testlerini değil VAR ile ilgili teste tabi tutulsa onu da geçemez. Akıl almaz biçimde gol iptal edildi. VAR müdahalesi hiç gerekmediği pozisyon. Defalarca izledik. Fiziksel temas yok. Takipçisi olacağız." dedi.

* FENERBAHÇE (ÇAYKUR RİZESPOR MAÇI İÇİN)

Fenerbahçe, ligin 3. haftasında Çaykur Rizespor'u mağlup ettiği maçın ardından "DİKKAT ÇEKİYORUZ" başlıklı sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

"Takımımızın farklı galibiyetine rağmen maçın ilk yarısında gerek ‘mantığı anlaşılmayan’ sarı kartlar gerekse verilmeyen iki penaltı hakem ve VAR’ın yönetim ve yaklaşımına dair endişe duymamıza sebebiyet vermiştir. Bu yaklaşımın devam etmemesi tek talep ve beklentimizdir."

* TRABZONSPOR (GAZİANTEP FK MAÇI İÇİN)

Trabzonspor, Ligin 6. haftasında oynadıkları Gaziantep FK maçının ardından sayılmayan ve VAR'dan dönen golü için, "Türkiye'de hakemlerin adaletsizliği, bilinçli ya da bilinçsiz sistematik bir yozlaşmanın göstergesidir ve artık sabrımızı taşıracak seviyeye ulaşmıştır. Pozisyon gözlerinin önünde gerçekleşmişken, böylesine bariz bir golü iptal etmek için VAR'a başvurmak, hakemlik mesleğini icra eden birinin ne denli yetersiz olduğunu ya da daha kötüsü ne kadar kasıtlı hareket ettiğini gösterir. Bayarslan'ın oyunun akışını sürekli durdurması, topun oyunda kaldığı süreyi bilinçli şekilde azaltması adeta futbolun özüyle alay etmektir. Türk futbolunun ruhu, böylesi ehliyetsiz ve taraflı hakemlik zihniyetinin elinde adeta can çekişmektedir." açıklamasını yaptı.

* BEŞİKTAŞ (KAYSERİSPOR MAÇI İÇİN)

Beşiktaş, Süper Lig'in 7. haftasında oynadığı Kayserispor maçında hakem Atilla Karaoğlan'ın kötü yönetimi üzerine maç sonrası sosyal medya hesabından “Sizin senaryonuz, bizim finalimiz. Beşiktaş resmi X hesabı olarak penaltının tanımını ve ne zaman penaltı verileceğini belli aralıklarla soruyoruz. Sorumuza cevap bulamıyoruz." paylaşımını yaptı. 

* SİVASSPOR (EYÜPSPOR MAÇI İÇİN)

Sivasspor Asbaşkanı Deniz Kızılırmak da Süper Lig’in 3. haftasında karşılaştıkları ve 1-0 mağlup oldukları Eyüpspor maçının ardından müsabakanın hakemi Zorbay Küçük'e tepki gösterdi ve şu ifadeleri kullandı:

“Maçta özellikle, konuşmayalım diyoruz, söylemeyelim diyoruz ama maçın hakemi de daha 3. haftada bu kadar da olmaz. Maçı soğutmanın anlamı yok. Bu maçı oynatın, futbolu oynatın. Yatan oyuncuların kaç dakika yattığını adam akıllı tutun. Bunları yapmasanız ne olur? Hakkımız gidiyor. Her iki takıma da yazık, bize de yazık. 3. haftada hakemi konuşmak istemiyoruz ama söyletiyorlar."

GEÇEN SEZON DA TABLO AYNIYDI


Süper Lig'de Galatasaray'ın şampiyon olduğu 2023-2024 Sezonu da benzer hakem hatalarına sahne oldu.

Geçtiğimiz sezon bazı maçlarda, özellikle ceza sahası içindeki müdahaleler sonrası penaltı verilmemesi, büyük tartışmalara yol açtı. Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş ve Galatasaray gibi takımların en yüksek perdeden tepkisini dile getirdiği pozisyonlarda taraftarlar ve spor yorumcuları hakemlerin kararlarını sıkça eleştirdi.

Bazı maçların sonlarına doğru yaşanan hakem hataları, maç sonu tartışmalarına ve hakemlerin performansına yönelik eleştirilerin artmasına neden oldu.

Bu olaylar, sezonun genelinde hakem performansının, VAR uygulamalarının sıkça gündeme gelmesine neden olurken hakemlerin kararlarının oyunun sonucunu bu denli etkilemesi de futbol camiasında önemli tartışmalara yol açtı.

2023-24 Süper Lig sezonunda en çok mağdur olduğu düşünülen takımlar genellikle hakem kararları ve VAR uygulamaları üzerinden eleştiriler aldı. Trabzonspor ve Fenerbahçe gibi takımlar, bazı kritik maçlarda tartışmalı hakem kararları nedeniyle sıkça gündeme geldi.

Geçtiğimiz sezon kamuoyunda Trabzonspor'un penaltı verilmemesi ve tartışmalı kırmızı kartlar nedeniyle sıkça mağdur olduğu iddiaları ortaya atıldı.

Fenerbahçe'de hakem performansları ve VAR sistemi; ofsayt kararları, bazı tartışmalı pozisyonlar, takıma zarar verdiği düşünülen kararlar olarak eleştirildi.



TOLGA ÖZKALFA HATALARA DAYANAMAYARAK İSTİFA ETTİ


Geçtiğimiz sezon da çarpıcı hakem hatalarının yaşandığı Süper Lig'de, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) VAR'dan sorumlu MHK Başkan Vekili Tolga Özkalfa, Şubat 2024'te istifa ettiğini açıklamıştı.



TFF HAKEMLER İÇİN ANKET YAPMIŞTI

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 2023-2024 futbol sezonunda Trendyol Süper Lig ve Trendyol 1. Lig'de görev yapan hakemlerin performansını değerlendirmek amacıyla kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirmişti.

2023-24 futbol sezonu bittikten sonra yapılan ve %80 oranında katılımın sağlandığı bu ankette, Trendyol Süper Lig'de 71, Trendyol 1. Lig'de ise 38 hakem hatası tespit etti.

Ancak futbolseverlerin çoğu mevcut hakemlerin performansının yetersiz olduğunun, bu tablonun göründüğünden daha vahim olduğunu belirtmekte.


 

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray719+15
2Fenerbahçe716+11
3Beşiktaş616+10
4Samsunspor715+5
5Başakşehir FK613+5
6Eyüpspor712+4
7Göztepe69+4
8Bodrum FK79-2
9Alanyaspor79-2
10Trabzonspor68+1
11Konyaspor78-2
12Sivasspor78-2
13Antalyaspor78-5
14Kasımpaşa77-2
15Gaziantep FK64-4
16Çaykur Rizespor74-12
17Kayserispor63-7
18Hatayspor62-6
19Adana Demirspor71-11
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ