Doğal vücut fizyolojisinin herhangi bir sonucu olabileceği gibi, altta yatan ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilen mide bulantısının giderilmesi, bu problemin nedenini doğru bir şekilde tespit edilmesine bağlıdır. Bu sebeple, mide bulantısı hakkında bilgi sahibi olmak ve tedavisinde ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini bilmek, günlük hayatın sağlıklı işleyişi için gereklidir.
KUSTURMAYAN SÜREKLİ MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?
Kadınlarda menstruasyon (adet) döngüsü sırasında vücutlarında meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle mide bulantısı şikayetine sıklıkla rastlanır. Mide bulantısına ağrı ya da ateş gibi diğer belirtilerin eşlik etmesi halinde altta yatan neden dismenore, endometriozis veya premenstrual sendrom gibi diğer jinekolojik hastalıklar olabileceği için uzman doktora başvurulması gerekmektedir.
Mide bulantısının en sık karşılaşılan nedenleri arasında sindirim sistemi ile ilgili problemler, bakteri ya da virüslere bağlı olarak meydana gelmiş enfeksiyon hastalıkları ve diğer sağlık durumları ile ilgili kullanılan ilaçlar yer alır. Bunlardan bazıları;
Mide-bağırsak enfeksiyonları
Gıda zehirlenmeleri
Ani başlayan gastritler
Mide hastalıkları (reflü, ülser)
Araç tutmaları
İlaç kullanımı (kemoterapi, ağrı kesiciler)
Alkol kullanımı
Stres ve anksiyete
Gebelik
Vertigo, kulak çınlaması
Migren
Tansiyon ve şeker düşüklüğü
Beyin tümörü
Laktoz intoleransı ve çölyak hastalığı
Kalp krizi
Menenjit
MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?
Zencefil
İçeriğindeki bileşenler sayesinde mide rahatsızlıklarına etki eden bitkiler arasındadır. Dilimlenmiş taze zencefil, kaynar suyla demlendiği takdirde sadece mide bulantısı değil karın ağrısını da geçirmeye birebir etkili. Eğer rahatsızlık sindirim sisteminden kaynaklanıyorsa taze zencefil yerine toz zencefil kullanılabilir.
Papatya ve rezene çayı
İçerisindeki sakinleştirici bileşenleriyle birlikte mide ve bağırsakları da rahatlatmaktadır. Papatya ve rezene çayının demlendikten sonra küçük yudumlar halinde tüketilmesi önerilir.
Nane limon çayı
Nane limon çayının da mideyi yatıştırma özelliği bulunmaktadır. Bir miktar limon nane çayının üzerine ilave edilince mide bulantısına oldukça iyi gelir. Herkeste aynı etkiyi uyandırmayıp bazı kişilerde kuvvetli aroması baskın gelip bulantıyı şiddetlendirerek kusmaya sebep olabilir. Bu sebeple kullanırken dikkat edilmelidir.
Evde uygulanan alternatif yöntemleriyle geçmeyen mide bulantısı için medikal tedavi gerekebilir. Bu durumda mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır. Böylece bulantının sebebi doğru teşhis edilir ve hızla nokta atışı bir tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır.
Hamilelikten kaynaklı düzenli olarak sabah bulantısı yaşayan kadınlar, kalkmadan önce kuru tuzlu kraker veya yatmadan önce yağsız et ve peynir gibi yüksek proteinli bir atıştırmalıklar tüketebilir.
MİDE BULANTISININ KUSMAYA DÖNMESİ NASIL ÖNLENİR?
Mide bulantısı hissedildiği an itibariyle, asitsiz meyve suyu ya da soda gibi sade ve hafif tatlı içeceklerden tüketmek kusmayı önleyebilir. Fakat portakal veya greyfurt suyu gibi çok asitli meyve suları bulantıyı daha çok artırabilir.
Yoğun fiziksel aktivite ve hareket durumu da bulantının şiddetini artırarak kusmaya sebep olabilir. Bundan dolayı yemek sofrasından kalkıldıktan hemen sonra hızlı hareketlerden kaçınmak ve oturma pozisyonunda ya da yana yatar pozisyonda dinlenmek fayda sağlayabilir.
Editor : Eshahaber