İstanbul kime emanet? CHP her yerde kentsel dönüşüme dava açmış durumda
GALERİNİN DEVAMI deprem beklentisine rağmen İstanbul'un 9 ilçesi ve 48 mahallesindeki projeler incelendiğinde CHP'nin başını çektiği muhalefet partilerinin tüm kentsel dönüşüm projelerinin karşısında durduğu ortaya çıkıyor.">Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, tüm kentsel dönüşüm projelerini durdurmak için birbirleriyle yarışıyor. ">genelinde yapım yılı 2000 ve öncesine ait bina sayısı 817 bini aşarken, bu binalar mevcut yapıların yüzde 70.2'sini oluşturuyor. Bu binalarda 3.1 milyon hane var. 2000 ve öncesinde yapılan en çok binanın bulunduğu ilçe 39 bin 786'yla Fatih. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel CHP'nin başını çektiği muhalefet partilerinin ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) projelere karşı açtığı davalar.">iptal ettirilen İstanbul'un 9 ilçesindeki 48 mahallenin röntgenini çekti. 48 mahalleden 10'unda İBB ve TMMOB bizzat davacı pozisyonunda bulunuyor. İşte o mahalleler ve dava durumları:">Dava sayısı 2. Davacılar arasında Şehir Plancıları Odası bulunuyor. Mahkeme rezerv yapı alanının iptaline karar verdi. Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi. Dava sayısı 11. Davacılar arasında İBB de yer alıyor. Davaların bir kısmı devam ediyor, bir kısmına kısmen tahliye, bir kısmına ise yürütmeyi durdurma kararları verildi.">Yerel mahkeme tarafından bir yürütmeyi durdurma kararı verildi. Diğer davalar ise devam ediyor.Güngören Tozkoparan Mahallesi 3'üncü etap. Dava sayısı 2. Davacılar arasında Şehir Plancıları Odası bulunuyor. Mahkeme rezerv yapı alanının iptaline karar verdi. Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi. Dava sayısı 11. Davacılar arasında İBB de yer alıyor. Davaların bir kısmı devam ediyor, bir kısmına kısmen tahliye, bir kısmına ise yürütmeyi durdurma kararları verildi.
">konusu işlemin iptali kararları bulunuyor.">şekilde TMMOB Şehir Plancıları Odası davacı pozisyonunda. Bir kısmına yürütmeyi durdurma, bir kısmına davanın reddi, bir kısmına da dava konusu işlemin iptali kararları verildi.">Bağcılar Meydanı Kentsel Dönüşüm alanı imar planlarını hazırladı. CHP İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, kentsel dönüşümün durdurulması için dava açtı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.">güvenli değil" dedi.">Fikret Gül, "Binalar çok eski, Adnan Menderes ve Süleyman Demirel zamanında yapılmışlar. Büyük bir depreme dayanacağını zannetmiyorum. Bu bölgede acilen kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. 'Kentsel dönüşüme girmesin' diyenler hayatlarımızı riske atıyor" dedi.">bağlı Cevizlibağ'daki 215 işyeri bulunan Cemal Sertel Sanayi Sitesi de, yıllar içinde çürüyüp depreme dayanıksız hale geldi. 1982'de yapılan sitenin esnafı ise işyerlerine bir yer gösterilmediği için beklemeye alındı.">zemin çökmesi sonucu riskli yapı ilan edilerek boşaltıldı. 60 yıllık 4 bin sosyal konutun duvarları çatladı.">kadar halkın yüzde 84'ünde karşılık buldu. Yüzde 16'lık kısım ise muhalefet partilerinin özellikle de İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in provokasyon girişimleriyle kışkırtıldı.">Ömer Kuru: Organize şekilde yapılıyor. 6'lı Masa'nın tamamı bu işin içinde. Bunların gayesi devlet ile milleti karşı karşıya getirmek.
Depremin ardından “devlet nerede” argümanıyla halkı galeyana getirmeye çalışan çevreler, devletin enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte süratle başlattığı imar ve ihya faaliyetlerine ise “niye acele ediliyor” mantığıyla itiraza başladı.
BİNALARI YENİLETMEDİLER, YENİ BİNALARI DA İSTEMİYORLAR
Kentsel dönüşüm projelerine CHP’li belediyelerle birlikte Türkiye genelinde 768 durdurma davası açtığı ortaya çıkan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), deprem bölgesinde süratle gerçekleştirilen imar faaliyetlerine de takoz oldu. Riskli yapıların yenilenmesine engel olan TMMOB, 11 şehirde Çevre Şehircilik Bakanlığınca başlatılan yeni konut seferberliğinin durdurulmasını istedi.
Binlerce Hataylı’nın hayatı kurtulabilirdi... ‘Tabut evlerin’ yenilenmesi böyle frenlenmiş
Evsiz kalan depremzedelere sıcak yuva inşa edebilmek için seferber olan bakanlığı eleştiren TMMOB, “kendilerine danışılmaması” dolayısıyla yanlış yapıldığını savundu. TMMOB’un ihya ve inşa çalışmasına karşı çıktığı açıklamasında, “Şehir Planlama mesleğini dışlayarak kent inşa etmeye çalışma düşüncesi başarısız olmaya mahkumdur” denildi.
HER ŞEYE İTİRAZ
TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından 24 Şubat 2023’te yapılan “Geleceğimizin de yıkıma uğramaması için bu akıl dışılığı hep birlikte durduralım!” başlıklı açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:
“Yalnızca konut alanlarının bir an önce inşa edilmesi konusuna odaklanmış; en temel bilimsel ve teknik gereklilikleri bile dışlayan bu yöntemle kadim bir geçmişe sahip kentlerimizin yeniden inşa edilemeyeceği açıktır. Şehir Planlama mesleğini dışlayarak kent inşa etmeye çalışma düşüncesi başarısız olmaya mahkumdur. İlgili makamların planlama meslek alanının tüm gerekliliklerini reddeden, planlamayı sadece süre kaybı olarak gören, yaşanan kayıplardan, felaketten ders çıkarmayan bu anlayışı karşısında tüm halkımıza sesleniyoruz: Geleceğimizin de enkaza dönüşmemesi için bu akıl dışılığı birlikte durdurmaya; yaşam hakkımıza, bilime, tekniğe, geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz.”
1 YILDA 270 BİN KONUTÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Şubat 2023 tarihinde yapılan açıklamaya göre; depremden etkilenen şehirlerde 1 milyon 250 bin binada hasar tespit çalışmaları yapıldığı 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu belirlenmişti. Ayrıca bölgede kalıcı konutların 1 yıl içinde tamamlanacağı; TOKİ eliyle 200 bin konutun kentlerde 70 bin konutun ise kırsal alanlarda inşa edileceği Cumhurbaşkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği” olarak paylaşılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 24 Şubat't yaptığı açıklamada, TOKİ eliyle Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ilk etapta yapılacak 855 konut için ilk kazmanın vurulduğunu bildirmişti. |
Bakan Kurum: TOKİ 855 konut için ilk kazmayı vurdu
Editor : Eshahaber