
ABD Başkanı Donald Trump'ın yürürlüğe koyduğu tarifeler ve yaşanan ticaret savaşları nedeniyle küresel ekonomi, resesyona doğru ilerlerken ve her geçen gün daha fazla malın fiyatı artarken, turizm sektörü rekor bir büyüme öngörüyor. 2025 yılı için sektörden beklenen katkı, 11,7 trilyon dolar, yani dünya gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 10,3’ü. Uluslararası seyahat harcamalarının bu yıl 2,1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor, bu rakam 2019’daki 1,9 trilyon dolarlık zirveyi geride bırakacak.
Seyahat sektörü, pandemi kısıtlamalarının ardından istikrarlı bir büyüme göstermeye devam etti. Bu büyüme eğilimi, 2035 yılına kadar 2,9 trilyon dolarlık bir harcama seviyesine ulaşması beklenen bir trendi işaret ediyor. Seyahatin dolaylı katkıları da göz önüne alındığında endüstri, 16 trilyon dolarlık bir dev haline gelerek, küresel GSYİH’nın yüzde 11,5’ini oluşturacak.
TARİFELERİN ETKİSİ VE BELİRSİZ EKONOMİK DURUM
WTTC ve Oxford Economics, küresel ekonomik belirsizliği kısa vadeli bir sorun olarak değerlendiriyor. WTTC CEO'su Julia Simpson, tarife ve resesyon endişelerine rağmen uluslararası seyahatin güçlü büyümeye devam edeceğini belirtiyor: “İnsanlar hala seyahatlerini önceliklendirmeye devam ediyorlar, bu yüzden kısa vadeli zorluklara rağmen bu yılı güçlü geçireceğiz”. Yine de, bu durumun ileride nasıl şekilleneceğini görmek için zaman gerektiğini ekliyor.
AVRUPA VE AFRİKA'DA REKOR BEKLENTİLER
WTTC'nin verilerine göre, Fransa ve İspanya rekor bir yıl geçiriyor, Asya-Pasifik ve Orta Doğu bölgelerinde ise turizm güçlü performans sergiliyor. Afrika’nın seyahat sektörü de 2019 seviyelerinin yüzde 17 üzerinde, 225 milyar dolarlık bir katkı bekliyor ki bu da kıtanın GSYİH’sının yüzde 8’ine denk geliyor.
ABD VE ÇİN: SEYAHAT PAZARINDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, ticaret savaşları ve tarifeler nedeniyle zor bir dönem geçirebilir. Oxford Economics, 3 Nisan'da yayımladığı ayrı bir tahminde, ABD'ye gelen yabancı turist sayısında yüzde 9,4'lük bir düşüş öngörüyor. Bu düşüş, ABD’nin sınır ve göçmenlik politikalarındaki belirsizlikler, güçlü dolar ve Kanada ve Meksika gibi önemli pazarlardaki ekonomik gerilemelerden kaynaklanıyor.
SEYAHAT ENDÜSTRİSİNİN DAYANIKLILIĞI
Julia Simpson, seyahat endüstrisinin, büyük savaşlar, küresel pandemi ve diğer doğal afetlerin ardından en hızlı toparlanan sektörlerden biri olduğunu belirtiyor. Yine de, tarife etkilerinin global seyahat tedarik zincirini nasıl şekillendireceği konusunda endişeleri bulunuyor: “Hangi yönde ilerleyeceğimizi söylemek şu an için zor, sadece nasıl gelişeceğini görmemiz gerek.”
Seyahat sektörü, zorluklara rağmen büyüme beklentilerini sürdürüyor ve önümüzdeki yıllarda da küresel ekonomiye katkısının artması bekleniyor.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber