Gündem

Tarihi takas anlaşmasının perde arkası!

Milli İstihbarat Teşkilatı, yakın dönemin en kapsamlı takas operasyonunu gerçekleştirerek tarihe geçti. Ankara'da gerçekleşen tarihi takas operasyonu dünyanın gündemine oturdu. İşte dünyanın konuştuğu operasyonun perde arkası...

Tarihi takas anlaşmasının perde arkası!
02-08-2024 18:02
02-08-2024 18:11
Google News

EshaHaber Gündem Haberler

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yakın dönemin en kapsamlı takas operasyonunu gerçekleştirerek tarihe geçti. Bu operasyon, İkinci Dünya Savaşı sonrası yapılan en büyük takas olarak kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden, MİT'in başarısının ardından Türkiye'ye teşekkür ederek, "Müttefikimiz Türkiye’ye çabaları için minnettarım," dedi. Benzer şekilde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Biden ve Harris, Ankara'daki takas operasyonuyla ABD'ye dönenleri havalimanında karşıladıPutin, Ankara'daki takas operasyonuyla Rusya’ya dönenleri havalimanında karşıladı.

Bu tarihi operasyon, MİT'in uluslararası alanda kabul görmüş arabuluculuk rolünü bir kez daha ortaya koydu. ABD, Rusya ve Almanya'nın Türkiye'den yardım istemesiyle başlayan süreçte, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşında izlediği adil ve yapıcı politika ile geçmişteki arabuluculuk başarıları etkili oldu. Tarafların güvenini kazanan Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla MİT'i takas operasyonunun baş aktörü olarak görevlendirdi.

OPERASYON HAZIRLIKLARI

MİT üst düzey yetkilileri, operasyon öncesinde taraflarla sık sık görüşmeler gerçekleştirdi. MİT Başkanı İbrahim Kalın, muhataplarıyla hem yüz yüze hem de telefon görüşmeleri yaparak süreçte etkin bir rol oynadı. Çekinceler, anlaşmazlıklar ve talepler, MİT'in adil ve yapıcı çözümleri sayesinde aşıldı.

ERDOĞAN ONAY VERDİ, MİT HAREKETE GEÇTİ

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında izlediği yapıcı politika ve geçmişte yapılan takas operasyonlarında Ankara’nın başarısı, tarafların iş birliği için Türkiye’yi tercih etmelerinde etkili oldu.

Tarafların teklifi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile Milli İstihbarat Teşkilatı, operasyon için harekete geçti.

KALIN'DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

MİT’in üst düzey yetkilileri, tarihe geçen operasyonun gerçekleşmesi öncesinde taraflar ile sık sık bir araya geldi.

Süreç içerisinde MİT Başkanı İbrahim Kalın da birçok kez muhatapları ile hem yüz yüze hem de telefon görüşmeleri yaptı.

Tarafların, takasa ilişkin çekince, anlaşmazlık ve talepleri de yine MİT’in adil ve yapıcı çözümleri sayesinde aşıldı.

Operasyon için müzakereler son ana kadar devam etti. Operasyon anında bile taraflar arasında oluşan anlaşmazlıklar, MİT’in sağladığı soğukkanlı ve başarılı istihbarat diplomasisi ile yönetildi.

ANLAŞMA SAĞLANDI, MİT DÜĞMEYE BASTI

MİT’in, taraflar arasında her türlü anlaşmayı sağlaması sonrasında  operasyon için düğmeye basıldı.

1 Ağustos sabahının ilk saatlerinde MİT, takasın gerçekleştirileceği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gerekli güvenlik önlemlerini aldı.Esenboğa Havalimanı, hayatın olağan akışını bozmayacak şekilde operasyon için hazır hale getirildi.MİT’in koordinesindeki takas operasyonu saat 16:05’te Slovenya’dan gelen ilk uçağın tekerinin piste değmesi ile başladı.

ADIM ADIM TAKAS OPERASYONU

Takas sürecinde toplam 26 kişinin güvenliği ön planda tutuldu. İlk olarak, Rusya'nın teslim alacağı 10 kişi uçaklardan indirildi, ardından Rusya'nın teslim edeceği 16 kişi alana intikal etti. MİT gözetiminde gerçekleştirilen karşılıklı teyit ve sağlık kontrollerinin ardından, kişiler belirlenen uçaklara aktarıldı. Üç uçağın havalanmasıyla MİT'in tarihe geçen takas operasyonu başarıyla tamamlandı.

Slovenya uçağın ardından sırasıyla Norveç, Rusya, Almanya ve ABD’den gelen uçakların alana inmesi ile takas aşamasına geçildi.Operasyon boyunca takası yapılacak 26 kişinin güvenliği ön planda tutuldu. Operasyonun herhangi bir sebeple bozulmaması için sürecin tamamını MİT yönetti.Önce Rusya’nın teslim alacağı 10 kişi uçaklardan indirildi. Ardından Rusya tarafı teslim edeceği 16 kişinin uçaktan intikalini sağladı.MİT’in gözetiminde tarafların karşılıklı teyit işlemlerinin tamamlanması ve sağlık kontrollerinin yapılmasının ardından 10 kişi Moskova’ya dönecek Rus uçağına, 3 kişi Washington’a dönecek ABD uçağına, 13 kişi de Almanya uçağına aktarıldı.Üç uçağın tekerlerinin pistten ayrılması ile MİT’in tarihe geçen takas operasyonu başarılı bir şekilde sona erdi.eshahaber.com.tr


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ