TBMM Başkanı Mustafa Şentop, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Cezayir’de Ulusal Halk Meclisi Başkanı İbrahim Boughali ile görüştü.
TBMM’den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Görüşmede, dostluk bağları temelinde gelişen ikili ilişkilerin daha da kuvvetlenmesi için en üst seviyede irade ve kararlılık sergilemesinden duyulan memnuniyet dile getirildi” denildi.
İkili ilişkilerde kısa dönemde kaydedilen mesafeden duyulan memnuniyeti dile getiren Şentop, “İlişkilerimizin güven, karşılıklı anlayış ve ortak menfaatler çerçevesinde gelişmesi, bölgemizin istikrar ve refahı bakımından da önem arz ediyor” dedi.
Şentop, 2021 yılında 4,1 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin 2022’de yüzde 28’lik artışla 5,3 milyar dolara yükseldiğini belirterek bu rakamın artmasının önemine işaret etti. Meclis Başkanı Şentop, Türk savunma sanayi ürünlerinin son dönemde ortaya koyduğu performans ve başarının tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirtti. Şentop, “Afrika kıtasında barış ve istikrarın temininde önemli rol oynayan iki ülke olarak savunma sanayi alanında iş birliğini güçlendirmek için daha sıkı çalışmalıyız” dedi.
Şentop, iki ülke arasında her alanda ilerleyen ilişkilerin önemli bir ayağını da parlamentolararası ilişkilerin oluşturduğunu söyledi.
İSİPAB toplantısının, İslam dünyasının ortak problemlerinin ele alındığı önemli platformlardan biri olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Şentop, dünyanın dört bir yanında Müslüman olmayan ülkelerde yaşayan 400 milyon Müslümanın sistematik veya münferit insan hakkı ihlallerine maruz kaldığını söyledi.
Şentop, Türkiye’nin İSİPAB dönem başkanlığı çerçevesinde kuruluşunu sağladığı İSİPAB çatısı altında ‘Müslüman Topluluklar ve Azınlıklar Komitesi’nin yaptığı çalışma neticesinde kapsamlı bir rapor hazırladığını belirtti. Şentop, şunları söyledi:
“İSİPAB üyesi olmayan ülkelerde Müslümanlara karşı yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve nefret suçlarının ciddi bir şekilde arttığı ve zaman zaman devlet politikası olarak desteklendiği tespiti yapılmıştı. Bundan sonraki süreçte, bu Komite İSİPAB üyesi olmayan ülkelerdeki Müslüman azınlık ve toplulukların insan hakkı ihlallerini raporlayacak, bunun için çeşitli çalışmalar, araştırmalar ve saha ziyaretleri gerçekleşecektir. Komitenin ilk raporunun hazırlıkları çerçevesinde Batı Avrupa ülkelerinden Müslümanların yoğunlukta yaşadıkları Almanya ve Fransa; ve yine Müslümanların azınlıkta olup ciddi hak ihlallerine maruz kaldıkları Myanmar örnekleri üzerinde çalışıldı. Batılı ülkeler, Müslümanlar söz konusu olduğunda iki yüzlü bir tavırla bizzat kendi değer ve normlarını görmezden gelmektedir. Rapor, bu hakikatleri göstermesi açısından oldukça kıymetli olacaktır.”
Editor : Eshahaber