Birçok mesajlaşma uygulaması uçtan uca şifreleme sunduğunu söyleyerek kendilerinin en güvenilir uygulama olduğu konusunda kullanıcıları ikna etmeye çalışıyor. Bu konuda en büyük başarıyı ise Telegram elde etti. Birçok kullanıcı tarafından Telegram'ın %100 güvenli olduğu ve verileri kimseyle asla paylaşmadığı söyleniyor. Hatta Telegram'ın bu nedenle Rusya'da Putin hükümeti tarafından yasaklandığı dilden dile dolaşıyor. Ancak Telegram tarafında yaşanan son gelişmeler hiçbir uygulamanın asla güvenilir olamayacağını gösterdi.
Telegram'ın "Sık Sorulan Sorular (SSS)" bölümüne girildiğinde Telegram, gizlilik sorusuna "Bugüne kadar, hükümetler de dahil olmak üzere üçüncü taraflara 0 bayt kullanıcı verisi açıkladık" şeklinde cevap veriyor. Peki gerçekten de öyle mi?
Almanya'da TIME benzeri haftalık yayınlanan siyasi bir dergi olan Der Spiegel, Telegram'ın Almanya'nın Federal Kriminal Polis Dairesi ile kullanıcıların verilerini paylaştığını iddia etti. Spiegel'in ulaştığı bilgilere göre Almanya ile paylaşılan bu veriler yalnızca çocuk istismarı ve terörizm alanlarındaki şüphelileri içeriyor. Verilen bu bilgiler gerçekten amacı doğrultusunda kullanılacaksa olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Ancak son zamanlarda ortaya çıkan tek bir gerçek bulunuyor: veriler hükümetlerin ya da şirketlerin kendi isteklerine amaç etmesi için işleniyor.
Telegram'ın agresif gizlilik politikasından vazgeçmesi 2018 yılına dayanıyor. Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, 2018'de mahkeme tarafından emredildiği takdirde kullanıcıların IP adreslerini ve telefon numaralarının yayınlamasına izin vereceğini açıklayan yeni bir gizlilik politikası duyurdu. Politikanın ilgili bölümünde "Bu şimdiye kadar olmadı" belirtilse de bu ifade gerçeği yansıtmıyor. Ayrıca Telegram, altı ayda bir güncellenen şeffaflık raporu kanalı ile yetkililere verilen bilgileri ilan edeceğini söylese de hiçbir zaman bu konuda kullanıcıları bilgilendirmedi.
Rusya, terörle mücadele yasaları uyarınca şifreleme anahtarlarını teslim etmeyi reddettiği için 2018 yılında Telegram'ı engellemişti. Kullanıcılar en çok bu nedenle Telegram'ın %100 güvenli bir mesajlaşma uygulamasını olduğunu iddia ediyordu. Fakat 2020'de Putin hükümeti ile Telegram şirketi anlaşmaya vardı. O tarihten bu yana Telegram Rusya'da engellenmiyor. Bu anlaşmanın detayı bilinmese de Rusya'nın Telegram'ı engellemeye son vermesinden dolayı kullanıcı verilerinin paylaşıldığına kesin gözüyle bakılıyor.
Son olarak Telegram'ın artık uygulama içinde herkese açık kanallarda reklam göstermeye başladığını da hatırlatalım. Reklamlardan daha fazla gelir etmek amacıyla şirketin kullanıcı verilerini reklam şirketleriyle paylaşmayacağının hiçbir garantisi yok. Telegram özel bir şirket ve hizmetlerini ücretsiz bir şekilde sürdürebilmek için her zaman ek gelir kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca özel bir şirket olmasından dolayı ilk amacı müşterilerine hizmet değil, daha fazla kâr elde etmektedir. Son zamanlarda sosyal medyada paylaşılarak klişeleşmiş olsa da gerçeklik payının fazla olduğu bir söz bulunuyor; Ürüne para ödemiyorsanız ürün sizsiniz. Bu nedenle her uygulama dikkatli ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.