Ekonomi

Temmuz ayında ihracat rekoru kırıldı! Bakan Şimşek ve Bolat'tan ilk değerlendirme!

Ekonomi - Türkiye'nin ihracatı temmuz ayında yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. Bu rakam tarihin en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kaydedildi. Dış ticaret açığı yüzde 42,3 düşüşle 7,2 milyar dolara geriledi.

Temmuz ayında ihracat rekoru kırıldı! Bakan Şimşek ve Bolat'tan ilk değerlendirme!
02-08-2024 15:18
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri’de temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bakan Bolat'ın açıkladığı verilere göre Türkiye'nin ihracatı temmuz ayında 2023'ün aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara yükseldi. Böylece tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Temmuz itibarıyla yıllıklandırılmış ihracat 261,5 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artış ile Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı.

Dış ticaret açığı temmuz ayında yüzde 42,3 oranında düşüşle 7,2 milyar dolara geriledi.

İthalatta düşüş eğilimi, temmuz ayında da devam etti. İthalat, temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7,9 oranında (2,6 milyar dolar) gerileyerek 29 milyar 747 milyon dolara indi.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELDİ

Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranında 14,5 puanlık yükseliş yaşandı ve bu oran yüzde 75,7'ye yükseldi.

Bolat, "Hesaplarımıza göre yeni gerilimler savaş durumu olmazsa kumbara gibi biriktire biriktire 267 milyar dolar hedefimize sağdığız, Aralık ayında bu rakamı göreceğiz." dedi.

Hizmetler ihracatı yüzde 9 artışla 59 milyar dolara yükseldi.

Bolat, "Eylülde açıklanacak temmuz ayı cari işlemler açığının 20 milyar dolar, belki de biraz daha aşağısına düşmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

TİCARET AÇIĞI YEDİ AYDA GERİLEDİ

Dış ticaret açığı, yılın ilk 7 ayında yüzde 32,5 oranında azalışla 49,8 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise ocak-temmuz döneminde 9 puan artarak yüzde 74,9’a yükseldi.

Mehmet Şimşek

ŞİMŞEK: CARİ AÇIKTA KAYDA DEĞER GERİLEME BEKLİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.

Şimşek, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Dış ticarette dengelenme belirginleşiyor. Temmuzda yıllık dış ticaret dengesi bir önceki aya göre 5,3 milyar dolar, geçen yılın aynı ayına göre ise 38,8 milyar dolar iyileşti. Yıllık cari açıkta temmuzda kayda değer bir gerileme bekliyoruz. Döngüsel faktörlere yapısal reformların da eşlik etmesiyle sürdürülebilir cari açığı ve rezervlerdeki kazanımlarımızı kalıcı hale getireceğiz."

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ